İsrail'le normalleşme girişime tepkiler sürüyor

HABER MASASI
Abone Ol

Sudan’ın başkenti Hartum’da, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planı protesto edildi.

"Normalleşmeye karşı Sudanlılar Birliği" ile "Kanun Devleti ve Nusret-i Şeria Hareketi"nin çağrısıyla cuma namazı sonrası başkent sokaklarında toplanan yüzlerce kişi, Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan'ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek için görüşmesini kınadı.

İsrail ile normalleşme girişimi Sudan'da tepkiyle karşılandı.

ABD Başkanı Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı sözde barış planını reddeden pankartlar taşıyan ve İsrail Başbakanı Netanyahu’yu kınayan eylemciler, "Defol ya Burhan, Defol ya Hamduk." şeklinde sloganlar atarak Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk’a tepki gösterdi.

Başbakan Abdullah Hamduk’a tepki gösteren protestocular İsrail aleyhine sloganlar attı.

Sudan Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Faysal Muhammed Salih, Burhan'ın hükümetin bilgisi dışında İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesini, ülkesinin İsrail ile normalleşmeye karşı sabit tutumunun ihlali olarak değerlendirmiş ancak Burhan, Başbakanı buluşma öncesinde bilgilendirdiğini söylemişti.

Burhan-Netanyahu görüşmesi tartışmalara sebebiyet vermişti

Orgeneral Burhan, 3 Ocak'ta İsrail Başbakanı Netanyahu ile Uganda'da bir araya gelmiş, İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada ise görüşmenin Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin davetiyle gerçekleştiği duyurulmuştu.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eşleri.

Netanyahu da Twitter'dan, "İki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek iş birliğini başlatma konusunda fikir birliğine vardık." paylaşımında bulunmuştu.

İsrail, 1967'de Filistin topraklarının işgaline tepki olarak ilişkilerini kesen Afrika ve Körfez ülkeleriyle yeniden arasını düzeltmek istiyor.

Sudan'ın başkenti Hartum, 1967'deki Arap-İsrail savaşının ardından burada düzenlenen ve "İsrail ile barışa hayır, İsrail'in devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail ile müzakerelere hayır" içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle "3 hayırın başkenti" olarak da biliniyor.