İsrail'in Lübnan saldırısı, Suriyeli mülteciler için çifte acı

HABER MASASI
Abone Ol

İsrail ile Hizbullah güçleri arasındaki devam eden çatışmalarda İsrail'in Lübnan'daki askerî saldırısı yoğunlaşırken, 1 milyondan fazla insanı evlerinden zorla çıkarıp çevre ülkelere göç etmek zorunda bırakırken, ülkede en savunmasız topluluklar arasında, uzun bir düşmanlık ve ayrımcılık geçmişine sahip Suriyeli mülteciler yer alıyor.

Lübnan hükümeti, İsrail'in Lübnan genelindeki hava saldırılarını yoğunlaştırmasıyla birlikte son iki haftada Lübnan'dan Suriye'ye 400 binden fazla kişinin geçtiğini bildirdi.

  • Hükümetin kriz birimi, 23 Eylül - 5 Ekim tarihleri arasında Lübnan'dan kaçanlarının 300.774'ünün savaştan zarar görmüş ülkelerine dönen Suriyeliler olduğunu, 102.283'ünün ise Lübnanlı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ise, 23 Eylül'den bu yana İsrail'in havadan ve karadan saldırılarına devam ettiği Lübnan'da, 250 bin kişinin Suriye'ye geçtiğini belirtti.

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 83 kişi öldü.

Savaş halindeki bir ülkeden 13 yıldır krizle karşı karşıya olan anavatanlarına

Lübnan, yüzbinlerce sivilin ölmesine sebep olan, ülkedeki kritik altyapıyı paramparça eden ve milyonlarca kişinin yardıma ihtiyaç duymasına neden olan devam eden iç savaş sırasında ülkelerini terk eden yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.

  • Suriye'deki savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Lübnan'a gelen Suriyeli mülteciler, İsrail saldırılarından dolayı burada da savaş mağduru oldu.

Suriye'de 2011'de savaşın başlamasının ardından Lübnan'a göç eden ve ülkenin güney bölgelerinde başta tarım olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışan Suriyeliler, İsrail saldırıları nedeniyle bulundukları bölgeleri tekrar terk etmek zorunda kaldı.

Sıkışıp kaldılar

Güvenlik endişesiyle Suriye'ye dönmek istemeyen ve Lübnan kimliğine sahip olmadıkları için halkın yerleştirildiği okullara da yerleştirilmeyen yaklaşık 1150 mülteci, Sayda şehrindeki bir alanda 15 gündür zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor ve yardım bekliyor.

Suriyeli Muhammed Ali Ebu Mahmud, "Biz burada göçmeniz. Nebatiye'nin güneyinden geldik. Oradan göç edenlerin sayısı çok fazla. Bizi buraya getirdiler ama plan nedir bilemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Gıda, temizlik ve konaklama olanaklarının olmadığını ve yakındaki caminin de tuvalet ve banyolarının kapatıldığını dile getiren Ebu Mahmud, "Lübnan hükümeti bize çok yardımcı oldu ama şu an geleceğimizi bilemiyoruz." dedi.

Göçmen Suriyelilerden Abdusselam da kışın yaklaştığına ve havaların soğumasıyla birlikte insanların sorunlarının artacağına dikkati çekti.

Ebu Ammar ise temizlik malzemelerinin olmayışından dolayı hijyenin sağlanamadığına vurgu yaparak bu şartlarda yaşamaya devam ettikleri takdirde salgın hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.