İsrail, Gazzelilerin tehciri konusunda Ruanda ve Çad ile görüşüyor

HABER MASASI
Abone Ol

İsrail'de, kuşatma altındaki Filistin topraklarının üç ay boyunca bombardıman edilmesinin ardından Filistinlileri Gazze'den çıkarma planları konusunda sesler giderek daha açık hale geliyor. Son olarak İsrail basını, İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlileri, Ruanda ve Çad'a göndermek üzere görüşmeler yaptığını yazdı.

İsrail'in Zman Yisrael adlı haber sitesinin haberinde, İsrailli yetkililerin Ruanda ve Çad ile kurduğu temaslarda "temel anlaşmaya varıldığı" iddia edildi.

  • İsrail Dışişleri Bakanlığı ve İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad tarafından Ruanda ve Çad ile görüşmelerin başlatıldığı, diğer ülkelerin Gazze'den göç ettirilecek Filistinlileri kabul etmek istemediği kaydedildi.

İsrail’in “gönüllü göç” planının temel taslağını, Gazze'den ayrılmak istediğini ifade eden herhangi bir Filistinliye cömert bir mali hibenin yanı sıra, alıcı ülkeye askerî yardım da dahil olmak üzere kapsamlı yardım sağlamak oluşturuyor.

Haberde, adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, "Bu görüşmeleri artırmalıyız, ancak dünyanın tepkileri konusunda dikkati olmalıyız ve bunun bir gönüllü göç değil transfer olarak değerlendirileceğinden çekiniyoruz. Bu nedenle hukukî danışmayla birlikte çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gazze'yi terk etmek isteyen ailelere "cömert bir maddi yardım" verilmesi, aynı şekilde Filistinlileri kabul eden ülkelere de "askerî yardım dahil kapsamlı yardımın" planlandığı aktarıldı.

İsraillilere göre Gazzelilere başka ülkelere "gönüllü göçü" imkânı sunuluyor

7 Ekim'den bu yana 22 binin üzerinde Filistinliyi katleden ve 2 milyon Gazzeli'yi Gazze Şeridi'nin içinde yerinden eden İsrail hükümeti, Filistinlilerin Gazze'den etnik olarak temizlenmediğini, bunun yerine bu hareketin "gönüllü bir göç politikası" olacağını söylemeye hevesli.

Likud Partisi Üyesi İsrailli Milletvekili Danny Danon, 15 Aralık'ta Newsweek dergisinde, "Gazzelilere 'gönüllü göç' imkânının sunulmasını" da içeren 5 maddelik bir sözde plan yayımladığını bildirmişti. Danon, yazıda, Filistinlilere "Nazi" benzetmesi de yapmıştı.

İsrailli siyasiler ve yetkililerin son günlerde üst üste yaptıkları Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin göçe zorlanması yönündeki açıklamaları, bölgesel ve uluslararası kamuoyunda tepki görmüş ve reddedilmişti.

İsrail HaYom gazetesinin haberine göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 26 Aralık'ta Likud Partisi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda Gazze'deki Filistinlilere ilişkin, "Bizim sorunumuz, mültecileri kabul etmeye hazır ülkeler. Biz bunu çözmek için çalışıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 1 Ocak'ta X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, göç edecek Filistinlilerin yerleşimi konusunda, "Dünyada bizlere yardım edecek ortaklarımız var." ifadelerini kullanmıştı.

Lideri olduğu Dinî Siyonizm Partisi'nin İsrail Meclisindeki haftalık toplantısında konuşan İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise "Gazze sakinlerinin mültecileri almayı kabul eden ülkelere gönüllü göçünün teşvik edilmesini" önermişti.

Gazze Şeridi'nde, nüfusun tamamına yakını olan yaklaşık 2 milyon Filistinli, güvenli barınak eksikliği nedeniyle yerinden oldu, bölgede 67 bin 946 konut tamamen yıkıldı ve 179 bin 750 konut kısmen hasar gördü.

Ruanda ve Kongo iddiaları yalanladı

İsrail basınında çıkan haberlerin aksine Ruanda hükümeti, İsrail'in Gazze'den çıkarmak istediği Filistinlileri kabul etmesi hakkında Tel Aviv yönetimiyle görüşme yaptığı iddialarını yalanladı.

Ruanda Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail medyasında Ruanda'nın Gazzelilerin transferi için İsrail'le görüştüğüne ilişkin çıkan haberlerin "tamamen yalan" olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Şimdi ya da geçmişte bu konuda hiçbir görüşme yapılmadı. Bu dezenformasyona kulak asılmamalı." denildi.

Ruanda hükümeti, İsrail haber kaynağı Zman'da, ülkenin Gazze'den 'transfer edilen' Filistinlileri kabul etme olasılığını tartıştığı yönündeki son haberleri yalanladı.

  • İsrail medyasında, hükümetin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) ardından Ruanda ve Çad gibi ülkelerle de Gazzelileri kabul etmesi için görüştüğü ileri sürülmüştü.

KDC de bugün söz konusu iddiaları yalanlamıştı.

Ruanda, İsrail bombardımanının başlaması sonrası Ürdün üzerinden Gazze'ye insani yardım malzemesi göndermişti.