İsrail, Filistinliler tarafından yapılan işler için 10 bin Hintli işçi getiriyor

HABER MASASI
Abone Ol

Çok sayıda İbranice haber sitesine göre İsrail, Hindistan'dan 10 bin işçiyi, Yeni Delhi ile derinleşen ekonomik ve siyasi iş birliğinin bir işareti olarak, inşaat ve bakım sektörlerindeki personel işlerine getirmeye hazırlanıyor.

İsrail, geleneksel olarak Filistinliler tarafından yapılan işler için Hindistan'dan 10 bin işçi ithal etmeye karar verdi. Bu minvalde Hindistan Hükümeti, İsrail ile ülkeye 10 bin Hintli işçi getirmek için bir anlaşma imzaladı.

Kısım kısım gelecek işçilerin ilk 2 bin 500’ü inşaat ve hemşirelik sektörlerinde çalışacak.

Hintli işçilerin İsrail'e akını, Yeni Delhi ile İsrail'in gelişen iş birliğinin günlük yaşama da yansıyan en somut örneklerinden biri olacak.

Filistinli işçilerin İsrail pazarındaki inşaat sektörüne hayati bir katkı sağlamasına rağmen güvenlik olayları, askerî gerilim ve siyasî bir çözümün olmaması, Hindistan'dan gelen işçilere güvenmeyi, İsrail ekonomisi için çekici ve son derece önemli bir faktör haline getiriyor.

  • Hindistanlı işçilerin İsrail'e akını, Yeni Delhi ile İsrail'deki iş birliğinin, günlük yaşama da yansıyan en canlı örneklerinden biri olacak.

İki ülke arasındaki işçi anlaşması, Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in mayıs ayı başlarında Hindistan'a yaptığı ziyaretin hemen ardından geldi. Cohen, Hintli mevkidaşı Subrahmanyam Jaishankar ile 34 bini inşaat ve 8 bini yaşlı bakımına tahsis edilen yaklaşık 42 bin Hintli yabancı işçiyi İsrail'e getirmek için bir anlaşma imzalamıştı.

İsrailli yetkililerin görüşmelerden önce, bu anlaşmaya varma çabalarının bir parçası olarak mart ayında, Hindistan'daki işyeri eğitim merkezlerini gezdiği bildirildi. İsrail Nüfus ve Göçmenlik Kurumu, Hintli işçileri çalışkan, deneyimli ve akıcı İngilizce konuşabilir olarak tanımlamıştı.

Hindistan'dan gelecek “çalışkan, deneyimli ve akıcı İngilizce konuşan” işçilerin İsrail'de, geleneksel olarak Filistinlilerin istihdam edildiği, inşaat ve hemşirelik alanlarında artan işgücü talebini karşılamaları bekleniyor.

Bu aşamada, her iki tarafın uzmanları tarafından anlaşmaların hazırlanmasının ardından, anlaşmaların hükümetler tarafından onaylanmasının son aşamasına geliniyor. İsrail Nüfus ve Göç Bakanlığı sözcüsü, "Anlaşmaların kısa süre içinde onaylanmasını bekliyoruz ve vasıflı işgücünün uygun ve denetimli bir şekilde istihdam edilmesi için gerekli mekanizmaları yakında kurmaya başlayabileceğiz." dedi.

İsrail ve Hindistan ilişkileri

İsrail ve Hindistan yıllardır gittikçe yakınlaşan ilişkiler kuruyor. Ocak ayında, Hintli Adani Group, şu anda özelleştirilmiş olan Hayfa Limanı'nın yüzde 70 hissesini 1,2 milyar dolara satın aldı.

İki ülke, aynı zamanda, ABD'nin BAE ve Suudi Arabistan ile güvenlik ve ekonomik iş birliğini derinleştirme çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

Hintli yetkililer, Yeni Delhi'nin tartışmalı vadinin demografisini değiştirmek için Müslümanlara karşı toplu bir tahliye operasyonu yürütmekle suçlandığı Keşmir'i kontrol etmeleri için bir model olarak İsrail'in politikalarına dikkat çekiyor.

Washington, Körfez ve Arap ülkelerini demiryolu ve nakliye yolları ile Hindistan'a bağlayacak geniş bir altyapı ağı planını destekliyor. Başkan Joe Biden'ın en üst düzey ulusal güvenlik danışmanı, planı görüşmek üzere bu ay Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Hindistan ve BAE'den yetkililerle bir araya geldi.

İşgal altındaki Filistin’deki Filistinli işçilerin durumu

Worker's Voice (Kav LaOved) web sitesine göre, İsrail'deki Filistinli işçilerin sayısı, özellikle İsrail'deki en büyük Filistinli işvereni olan inşaat sektöründe, son yıllarda istikrarlı bir şekilde arttı. 2020 ortası itibarıyla İsrail'de 80 binden fazla sürekli işçi ve inşaat sektöründe yaklaşık 60 bin kişi istihdam edildi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'den yaklaşık 100 bin Filistinli İsrail'de yasal olarak çalışıyor ve bu işlerin büyük bir kısmı inşaat sektöründe yer alıyor. Filistinli işçiler, genellikle tehlikeli çalışma koşulları ve sömürü ile karşı karşıya kalıyor.

Mevcut sistem altında, on binlerce Filistinli işçiden her biri, İsrail'de çalışma izni için ayda 2.500 şekel (746 $) ödemek zorunda kalıyor. Filistinli işçilerin sömürülmesi, kısmen güvenlik ihtiyaçları nedeniyle İsrail tarafından kurulan bir sistemden kaynaklanıyor.

  • Batı Şeria’da çalışan işçilerinin neredeyse yarısı, çalışma izinlerini güvence altına almak için komisyonculara ayda yaklaşık 2 bin 500 şekel (746 $) ödemek zorunda kalıyor.

Bu arada, İsrail'in Filistin vatandaşları da siyasî eylemlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kalıyor. 2021'de İsrail ve işgal altındaki Filistin toprakları kitlesel protestolarla süpürüldüğünde, yüzlerce Filistinli işçi genel greve katıldıkları için İsrailli işverenler tarafından işten çıkarıldı.

Uzmanlar, İsrail'in Filistin ekonomisi üzerinde etki ve kontrol sağlamak için düzenli olarak çalışma izni verme yöntemini kullandığını söylüyor.