İsrail, 1967'den bu yana Filistinlilere ait 12 binden fazla konutu yıktı

HABER MASASI
Abone Ol

1967'den bu güne Filistinlilere ait 12 bini aşkın konutu yıktığı ve 2 milyonu aşkın zeytin ağacını da yerinden söktüğü belirtilen İsrail, 2022'de de Filistinlilere ait 953 binayı yıktı veya ele geçirdi.

Kudüs merkezli Arap Araştırmalar Derneği'ne bağlı Arazi Araştırma Merkezi, 30 Mart Toprak Günü münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, 1967'den bu yana işgal altındaki Filistin topraklarında 12 bin 350 konutu yıktığını söyledi.

Yıkımların, İsrail içindeki Arap köyleri ile Filistinlilerin yaşadığı bedevi köylerinde gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, Necef Çölü'nde Filistinli bedevilerin yaşadığı Arakib köyünün 214 defa yıkıldığı aktarıldı.

Filistin mücadelesinin sembolü: Toprak Günü
Mecra

Şu ana kadar 214 defa yıkılan Arakib köyünün sakinleri, İsrail güçlerinin her yıkım işleminin ardından ahşap ve plastik malzemelerle evlerini yeniden inşa ederek direnişlerini sürdürüyor.

İsrail, aynı süre zarfında, 2 milyonu aşkın zeytin ağacını söktü.

Toprak Günü'nün 47. yılında İsrail güçlerinin, hala Filistinlileri öldürmeye devam ettiği vurgulanan açıklamada, yıl başından bu yana öldürülen Filistinli sayısının 90'ı aştığı kaydedildi.

İşgal altındaki Filistin toprakları üzerinde ikamet eden Yahudi yerleşimciler, sık sık Batı Şeria'da Filistinli çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarını kesiyor veya ateşe veriyor.

İsrail, 2022'de Filistinlilere ait 953 binayı yıktı veya ele geçirdi

Öte yandan AB Filistin Temsilciliği'nin konuyla ilgili raporunda, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki insan hakları ihlallerine ilişkin bilgi verildi.

  • Raporda "Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria bölgesinde 953 yapı yıkıldı veya ele geçirildi. Bu 2016 yılından bu yana en yüksek sayı." ifadelerine yer verildi.

Yıkılan binaların yüzde 80'den fazlasının C Bölgesi'nde yer aldığı ve bu nedenle 28 bin 446 kişinin yerinden edildiği aktarılan raporda, söz konusu binalardan 101 tanesi için AB ve üyesi ülkelerin, yaklaşık 337 bin 19 euro fon harcadığı kaydedildi.

Batı Şeria'nın Beytullahim şehrine bağlı Velce beldesinin ve El Halil kentinin Yatta beldesindeki yıkımların endişeyle takip edildiği belirtilen raporda, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarında da geçen yıl artış görüldüğü ve bu çerçevede 849 olayın yaşandığı bildirildi.

İsrail, Kudüs’te Filistinli bir aileye kendi evini elleriyle yıktırdı
Mecra

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler, İsrail'in dayattığı yıkım ücretini ödeyemeyeceği için evlerini kendi elleriyle yıkmak zorunda kalıyor.

Doğu Kudüs'te yıkılan bina sayısındaki artışa dikkati çekilen raporda, şehirde İsrail'in kararıyla "zorla sahiplerine yıktırılan" bina sayısının bir önceki yıl yüzde 34 iken, bunun 2022'de yüzde 51'e çıktığı kaydedildi.

İsrail, işgal altındaki bölgelerde yıkım kararı aldığı evleri zaman zaman sahiplerine yıktırıyor. Filistinlilerin kendi evlerini yıkmamaları durumunda İsrail güçlerince yıkılan bu evler için sahiplerine büyük cezalar kesiliyor.

Batı Şeria'daki bölgeler

İsrail yönetimi ile Filistin arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

1993-1995 Oslo Anlaşmaları'na göre toprak taksim haritası. Yeşil renkli bölge Filistin kontrolünde (%22'lik B haritası Filistin-İsrail ortak kontrolünde), Mavi renkli bölge İsrail kontrolünde, Gri renkli bölge ise İsrail kontrolü altında Filistin yönetiminde. / Kaynak: Aljazeera.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin yüzde 22'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş; yüzde 60'ini oluşturan "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi kendi kontrolünde olduğu gerekçesiyle çoğunlukla "C bölgesi"nde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.