İran'ın dinî lideri 'on binlerce' mahkum için koşullu af çıkardı

Haber Merkezi
HABER MASASI
Abone Ol
İran'da aralarında Mahsa Amini gösterileriyle bağlantılı olanlar dahil on binlerce tutuklu ve hükümlü için af ve ceza indirimi kararı alındı.

İran'ın dinî lideri, birçoğu hükümet karşıtı protestolarla bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere "on binlerce" mahkumu affetti. Devlet medyası, Ayetullah Ali Hamaney'in affının şartlarla geldiğini bildirdi. Aflar, 1979 İslam Devrimi'nin yıl dönümü arifesinde geldi.

İran devlet haber ajansının bildirdiğine göre, İran'ın dinî lideri Ayetullah Hamaney, son hükümet karşıtı protestolarda tutuklananlar da dahil olmak üzere "on binlerce hükümlü" affetti.

Hamaney Pazar günü yaptığı açıklamada, 1979 İslam devriminin yıl dönümü şerefine "yargı başkanının önemli sayıda hükümlünün cezalarını affetme veya cezalarını hafifletme teklifini kabul ettiğini" söyledi.

Bunlardan kaçının protestolarla bağlantılı olarak gözaltına alındığı hemen belli değildi.

  • Af afları, çift uyruklular, cinayet işlemekle suçlananlar, "yabancı ajanslar için casusluk yapmakla" suçlananlar veya "İslam Cumhuriyeti'ne düşman gruplarla bağlantılı olanlar" için geçerli olmayacak.

İran devlet haber ajansı, dördü idam edilen bazı protestoculara idam cezası getirilen "yeryüzünde yolsuzlukla" suçlananların da affedilmeyeceğini söyledi.

Duyuru, reform yanlısı Hammihan gazetesinde çalışan gazeteci Elnaz Mohammadi'nin yetkililer tarafından gözaltına alındığı gün geldi.

İran'da, 22 yaşındaki Mahsa Amini ''uygunsuz kıyafet'' giydiği için ülkenin polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra esrarengiz bir şekilde öldü. İlk olarak İran'ın batısındaki Sanandaj'da başlayan öfkeli protestolar, daha sonra tüm ülkeye yayıldı.

Mohammadi'nin aynı zamanda bir gazeteci olan kız kardeşi Elahe, İslam Cumhuriyeti'nin kıyafet yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanan Mahsa Amini'nin gözaltında öldüğünü bildirdikten sonra şimdiden gözaltında.

  • Elahe, ölümle cezalandırılabilecek suçlar olan "sisteme karşı propaganda ve ulusal güvenliğe karşı hareket etmek için komplo kurmakla" suçlandı.

İran, Amini'nin ölümünün ardından Eylül ayında hükümet karşıtı protestolara patlak verdi, İran güçleri protestoculara baskın düzenleyerek yüzlerce kişiyi öldürdü ve binlerce kişiyi hapse attı.

Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi üzerine başlayan gösteriler, dünyada birçok ülkeye de yayıldı. Kanada ve Türkiye'de de çok sayıda insan sokağa çıkıp İranlı kadınlara desteklerini iletti.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı, yetkililerin İran'ın dış düşmanlarını kışkırtmakla suçladığı protestolarla ilgili olarak yaklaşık 20.000 kişinin tutuklandığını bildirdi.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu geçen hafta protestolarla ilgili davalarda en az 109 kişinin infazla karşı karşıya olduğunu söyledi.

İdamlar başladığından beri protestolar önemli ölçüde yavaşladı.

Yargı başkanı Gholamhossein Mohseni Ejei, Hamaney'e af talep eden bir mektupta şunları söyledi: "Son olaylarda, başta gençler olmak üzere bir dizi insan, düşmanın beyin yıkama ve propagandası sonucu yanlış eylemler ve suçlar işledi. Yabancı düşmanların ve devrim karşıtı akımların planları bozulduğundan beri, bu gençlerin çoğu yaptıklarından pişmanlık duyuyor." diye yazdı.