İran, Afgan mültecilerin ülkeye girişine izin vermeyecek

HABER MASASI
Abone Ol

İran İçişleri Bakanlığı Sınır İşleri Genel Müdürü, Taliban'ın ülke yönetimini kontrolüne aldığı Afganistan'daki gelişmeler göz önünde bulundurularak ve Kovid-19 salgınının yayılmasını engellemek amacıyla güvenlik güçlerine "İran'a girmek isteyen Afganları engellemeleri" talimatı verildiğini açıkladı. 800 bini kayıtlı olmak üzere yaklaşık 3 milyon Afgana ev sahipliği yapan İran, Afgan sığınmacılara kapıları kapattı. Öte yandan, ülkelerini terk etmek isteyen Afganların Kabil Uluslararası Havalimanı çevresindeki gergin bekleyişi sürüyor. Tahliye için havalimanına girmek isteyen vatandaşlar ile güvenlik güçleri arasında ise ara ara gerginlik yaşanıyor.

İran İçişleri Bakanlığı Sınır İşleri Genel Müdürü Hüseyin Kasımi, Afganistan sınırında konuşlu güvenlik güçlerine "İran'a girmek isteyen Afganları engellemeleri" talimatı verildiğini belirtti.

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansına konuşan Kasımi, Taliban'ın ülke yönetimini kontrolüne aldığı Afganistan'daki gelişmeler dikkate alınarak ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını engellemek amacıyla Afganistan sınırının ciddi kısıtlamalara tabi tutulduğunu ifade etti.

İran, Sistan-Beluçistan ve Rezevi Horasan eyaletlerindeki sınır kapılarından Afganistan vatandaşlarının girişine müsaade etmeyecek.

  • Kasımi, bu kapsamda Güney Horasan, Sistan-Beluçistan ve Rezevi Horasan eyaletlerinde konuşlu güvenlik güçlerine "İran'a girmek isteyen Afganları engellemeleri" talimatı verildiğini kaydetti.
Afganistan'ın sınır komşusu İran, 800 bini kayıtlı olmak üzere yaklaşık 3 milyon Afgan vatandaşına ev sahipliği yapıyor.

İran, yaklaşık 3 milyon Afgan vatandaşına ev sahipliği yapıyor.

Taliban'ın ülke yönetimine hakim olmasının ardından birçok Afgan ülkelerinden kaçmaya başlamıştı.

Ülkeyi terk etmek isteyen Afganların gergin bekleyişi sürüyor

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'de kontrolü ele geçirmesinin ardından ülkeyi terk etmek isteyenlerin Kabil Uluslararası Havalimanı çevresindeki bekleyişi sürüyor.

Kabil Uluslararası Havalimanı çevresinde bekleyen Afgan vatandaşları.

  • Önceki gün yaşanan kaos görüntülerinin tekrarlanmaması için havalimanının güvenliğini sağlayan askerlerce bölgede yoğun güvenlik önlemi alınıyor.

Tahliye için havalimanına girmek isteyen Afganistan vatandaşları ile güvenlik güçleri arasında ise ara ara gerginlik yaşanıyor.

Güvenlik güçleri, kalabalığı kontrol altında tutmak için zaman zaman havaya uyarı ateşi açıyor.

Sıcak hava ve yorgunluğun etkisiyle baygınlık geçiren bir Afganistan vatandaşı.

Bu arada, havalimanı önünde bekleyen bazı Afganistan vatandaşları da sıcak hava ve yorgunluğun etkisiyle baygınlık geçirdi. Fenalaşan bazı kadınlara güvenliği sağlayan askerler tarafından ilk müdahale yapıldı.

Taliban'ın Afganistan'a hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyleDoha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.