Irak’taki protestoların arka planda kalan gerekçesi

HABER MASASI
Abone Ol

Bu hafta İslam coğrafyasında, İran'ın müdahalesiyle görevinden azledilmesi Irak'taki protestoların başlamasında etkili olan General Saadi, Tunus'ta parlamento seçimlerinden Nahda Hareketi'nin galip çıkması, İran'ın Irak'taki göstericilere itidal çağrısı, İran destekli Husiler ve BAE destekli koalisyon arasında sıkışmış durumda olan Yemen'in bölünme sürecine doğru ilerlemesi, ABD'nin ulusal çıkarları doğrultusunda Irak'taki olası bir siyasi değişime sıcak bakma ihtimali, Filistin Başbakanı Iştiyye'nin Mısır ziyaretinde, "Gazze'de eşi benzeri görülmemiş büyük sıkıntılar yaşanıyor" açıklaması haberleri gündemde öne çıkan başlıklar oldu.

Irak’taki protestoların arka planda kalan gerekçesi

100’ün üzerinde insanın öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı Irak'ta 1 Ekim'de başlayan bir haftadan uzun süre devam eden protestolarda işsizlik ve yolsuzluk dışında Irak halkını sokağa döken başka bir sebep daha öne çıktı. Irak halkının bir kesiminin savaş kahramanı olarak gördüğü “Elit Terörle Mücadele Güçleri İkinci Komutanı" General Abdülvahap el Saadi’nin görevden alınması ve bu azil sürecinin arkasında İran’ın olduğunun düşünülmesi protestoların fitilini ateşleyen etkenlerin başında geldi.

Tunus'ta ipi Nahda Hareketi göğüsledi

Tunus’ta düzenlenen parlamento seçimlerinin ilk resmi sonuçlarına göre Nahda Hareketi partisi 52 milletvekili çıkararak birinci parti oldu. Medya patronu Nebil el-Karvi’nin lideri olduğu Tunus’un Kalbi Partisi 38 milletvekili çıkararak ikinci sırada yer aldı. 15 Eylül'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı birinci tur seçiminde, Nahda Hareketi'nin adayı Abdulfettah Mûrû, ancak üçüncü olabilmişti. Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 2011 devriminden bu yana yapılan üçüncü parlamento seçimlerine katılım oranı yüzde 41 olarak açıklandı.

İran'dan Irak'taki göstericilere çağrı

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Irak'ta 1 Ekim'de başlayan hükümete karşı protestolarını sürdüren göstericilere seslendi. Rebii, "Sahte ve zehirli propagandalar İran ile Irak halkını birbirinden ayıramayacaktır. Irak halkından daha fazla itidalli olmalarını bekliyoruz" açıklamasında bulundu. Rebii, son yıllarda görüş ayrılığı yaşadıkları komşularla aralarını bozmak isteyen "kötü niyetli güçler" olduğunu savundu.

Dış güçlerin kıskacındaki Yemen bölünmeye gidiyor

"Yemen'in Geleceğinde Bölgesel Aktörlerin Rolü" başlığıyla düzenlenen panelde Yeni Yemen Medya Merkezi Başkanı Salih el-Gabri; "Biz iki şeytan arasında yaşıyoruz. İran destekli Husiler ve BAE destekli koalisyon arasında sıkışmış durumdayız" Yemen’in şu an bir başkenti yok ve bölünebilme ihtimali artıyor." diye konuştu. Gazeteci Jonathan Fenton-Harvey, ise "Askeri yollar, durumu gittikçe kötüleştiriyor, bunun yerine diplomatik yollar tercih edilmeli" önerisinde bulundu. Polis Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Selim Öztürk ise "Batı kolonyalizmi, bugün Körfez ülkelerince gerçekleştiriliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Irak'taki siyasi değişime ABD destek olabilir"

ORSAM Irak Araştırmaları Uzmanı Dr. Watheq Al-Sadoon Irak'ta 1 Ekim'de başlayan bir haftadan uzun süre devam eden protestoları değerlendirdi. "ABD'nin önceliği Irak değil, Irak'taki varlığı ve ekonomik menfaatleri diyen Al-Sadoon, ABD, Irak'ta siyasi ve ekonomik düzeninin iyileşmesini değil, Irak'taki birliklerinin güvenliğini sağlamaya çalışacaktır. Bu nedenle de olası bir siyasi değişime sıcak bakabilir" değerlendirmesinde bulundu.

"Gazze tarihte hiç olmadığı kadar sıkıntıda"

Mısır'a resmi ziyarette bulunan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, "Gazze, eşi benzeri görülmemiş büyük sıkıntılar yaşıyor. Gazze'de suların yüzde 95'i içmeye uygun değil. İşsizlik yüzde 55, fakirlik yüzde 72"ye ulaşmış durumda. Gazze'nin, Mısır ziyaretinin başlıca gündemi olduğunu vurgulayan Filistin Başbakanı, "Her nerede olurlarsa olsunlar halkımıza karşı vefakar kalacağız." ifadesini kullandı.