Irak’ta protestolar: Başbakan istifa etti
İslam coğrafyasında bu hafta, Irak’ta Ekim ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerin BaşbakanAdil Abdulmehdi'nin istifasıyla sonuçlanması,Filistin İslami Hareketi'nin kuzey kanadı lideri Şeyh Rid Salah'a verilen mahkumiyet kararı, Çin yönetiminin, Sincan bölgesinde 1 milyondan fazla kişiyi alıkoyduğu kamplara ilişkin gizli belgelerin yayınlanması, Arnavutluk'ta 45 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan 6,3 şiddetindeki deprem,Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Moria kampındaki insanlık dışı koşullar haberleri öne çıktı.
Irak’ta protestolar Başbakanı koltuğundan etti
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Şii dini merci Ali es-Sistani'nin "ülkenin kaosa sürüklenmemesi" çağrısına uyarak hükümet başkanlığından istifa ettiğine ilişkin resmi yazıyı Meclis'e göndereceğini bildirdi. Abdulmehdi, Sistani'nin Meclis'e yaptığı "şeffaf ve özgür seçim" çağrısı sonrası bu kararı aldı. Ayrıca istifa kararı, Ekim ayının başlarında patlak veren hükümet karşıtı protestolarının başından bu yana en kanlı günlerinden birini yaşayan Irak’ta güvenlik güçleri tarafından 50'den fazla kişinin öldürülmesinden bir gün sonra geldi. Irak’ta Ekim ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde yaklaşık 400 kişi hayatını kaybederken 15 binden fazla kişi de yaralandı.
Filistin Hareketi lideri Salah'a mahkumiyet
İsrail mahkemesi, 1948 Filistin İslami Hareketi'nin kuzey kanadının lideri Şeyh Rid Salah'ı "terör örgütüne destek olmak" da dahil, yaptığı bazı konuşmalar nedeniyle 4 ayrı suçtan mahkum etti. Şeyh Salah'ın avukatlarından Halid Zabarka, Şeyh Salah'ın önder ve öncü kişiliğinin İsrail açısından "risk" olarak algılandığı dolayısıyla söz konusu kararın tamamen siyasi olduğunu vurguladı.
Çin'in gizli belgeleri: Cezaları ve disiplini artırın
Çin yönetiminin, Sincan bölgesinde 1 milyondan fazla kişinin alıkonulduğu belirtilen "Mesleki Eğitim Merkezi" adındaki kamplarla ilgili notları ve gizli belgeleri, Washington merkezli Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu adlı kuruluşça yayımlandı. Çinli bir yetkilinin, kamp yöneticilerine, "Kaçmalarına asla izin vermeyin", "Yanlış davrananlara yönelik cezaları ve disiplini artırın", "Pişmanlığa ve itirafa teşvik edin" gibi talimatlar verdiği notlar da sızan belgeler arasında yer aldı. Belgelerde, kamptaki kişilerin hayatlarının her anının yüksek teknolojiyle izlendiği ve her hareketlerinin kontrol altında tutulduğu görüldü.
Arnavutluk'ta peş peşe şiddetli depremler: 45 ölü
Arnavutluk'un Dıraç şehrine 15 kilometre uzaklıkta meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde 45 kişi hayatını kaybetti, 790 kişi ise yaralandı. Depremin ardından 100’lerce artçı sarsıntı meydana geldi. Thumane ve Dıraç ile çevresindeki köylerde kurulan 148 çadıra 2 bin 150 kişi yerleştirilirken bölgede bir aylık olağanüstü hal ilan edildi. Türkiye’den TİKA, AFAD, UMKE ve Kızılay gibi kuruluşlar bölgede yardım faaliyetleri yürütürken komşu ülkelerde Arnavutluk’u yalnız bırakmadı.
Moria kampındaki son durum endişeleri artırdı
Daha iyi bir gelecek için ülkelerinden kaçarak daha "zengin ülkelere" ulaşma hayaliyle yola düşen binlerce düzensiz göçmen Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Moria kampında zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor. Kapasitesinin çok üzerinde mülteci barındıran kampta çeşitli hastalıklar ve intihar vakaları karşılaşılan pek çok sorundan başlıcaları. Kampta kalan düzensiz göçmenler şu anki durumlarının kaçtıkları ülkelerinden daha berbat olduğunu belirtiyor.