İngiliz işgalinin gölgesinde bir şehir: Buşehr

HABER MASASI
Abone Ol

Stratejik konumu nedeniyle tarihte Batılı güçlerin ilgisini çeken ve 19 ve 20. yüzyıllarda İngiliz işgaline karşı İran'daki direnişin merkezi olarak bilinen Buşehr kenti, İran tarihinde 3 kez İngiliz işgaline uğradı. İngiliz işgalinin izlerini taşıyan Buşehr, günümüzde, İngiltere'nin Kuti Konağı adıyla anılan 20'nci yüzyılın başlarında terk ettiği eski bir konsolosluk binasına ve İngiliz askerlerinin mezarlığına ev sahipliği yapıyor.

İran'ın Basra Körfezi kıyısında yer alan ve ülkenin tek nükleer enerji santralinin bulunduğu Buşehr kenti, stratejik konumu nedeniyle tarihte yabancıların ilgisini çekmiş bir şehir. 19 ve 20. yüzyıllarda İngiliz işgaline karşı İran'daki direnişin merkezi olarak bilinen

Buşehr kenti, İran tarihinde 3 kez İngiliz işgaline uğradı.

Arap Körfezi’nde İngilizler
Mecra

Basra Körfezi kıyısındaki Buşehr, tarihte olduğu gibi bugün de stratejik önemini koruyan şehirlerden biridir.

Günümüzde uluslararası krize neden olan nükleer santrallerden birisi de Buşehr’de bulunmaktadır.

Buşehr, ilk olarak 1838’de Kaçar Hanedanlığı döneminde İngiliz işgaliyle karşılaştı. İngiliz donanması, bu tarihte Buşehr sahilindeki Kuti Mahallesi'ne çıkarma yaparak kenti işgal etti. İşgal, Buşehr'de halk gruplarının direnişiyle son buldu ve İngiliz askerleri kenti terk etti.

Bir hanedanın çöküşü
Mecra

Buşehr, İngiliz işgaliyle ilk olarak 1838’de Kaçar Hanedanlığı döneminde karşılaştı.

İngiltere, bugün Afganistan sınırlarında yer alan Herat kentini ele geçiren Kaçar hükümetine baskı yapmak için 1856'da kenti bir kez daha işgal etti.

Bu işgal de 1857'de imzalanan ve Kaçarların Herat'tan çekilmesine karşılık İngilizlerin de Buşehr'den ayrılmasını öngören Paris Antlaşması ile son buldu.

İkinci işgal, Kaçarların Herat'tan çekilmesine karşılık İngilizlerin de Buşehr'den ayrılmasını öngören 1857 Paris Antlaşması’yla sonlandı.

İngiliz işgali altındaki Buşehr’de yerel kabile bölgelerini ve ittifaklarını gösteren siyasî harita, 1915.

O dönemde Basra Körfezi'ndeki İngiliz hâkimiyeti, stratejik konumu nedeniyle Buşehr'deki limanın geliştirilmesine dayanıyordu ve 19'uncu yüzyıl sonlarından itibaren Almanya başta olmak üzere diğer ülkelerin de Buşehr'e olan ilgisi arttı ve Buşehr'de Osmanlı İmparatorluğu dahil olmak üzere konsolosluklar açıldı.

Bu dönemde İran'daki Kaçar hükümetinin özellikle Almanya ile ilişkilerini geliştirmesi ve İngiltere'nin, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşta bölgedeki askerî komuta ve lojistik merkezi olarak Buşehr'i kullanmak istemesi nedeniyle İngilizler 8 Ağustos 1915'te kenti yeniden işgal etti.

Ortadoğu’da İngiliz-Fransız çekişmesine bir misal
Mecra

  • Bu işgal sırasında İngiliz kuvvetleri, Buşehr'deki yerel güvenlik güçlerini silahsızlandırdı ve Buşehr limanında konuşlu İran'a ait donanma gemilerine el koydu. Kendi bayraklarını Buşehr hükümet konağına çeken İngiliz güçleri, işgale karşı çıkan kent sakinlerini de tutuklayarak Hindistan'a gönderdi.

Son işgal, 1915'te başladı ve büyük direnişler sonucunda 7 yılda sonlandırıldı. Fotoğrafta,

İşgale karşı Almanların da desteklediği Buşehr'deki Tengistan ve Deştistan halk grupları, İngilizlere karşı direnişe başladı. İngiliz birliklerine karşı yaklaşık 5 bin kişiden oluşan "Deliran Tengistan (Tengistan'ın Cesurları)" adı verilen halk gruplarının 7 yıl süren direnişi sonucu İngiliz işgali sona erdi.

İngilizlerden geriye kalanlar

İran'ın Basra Körfezi kıyısındaki Buşehr kentinde İngiltere'nin 1913'te terk ettiği konsolosluk binası ve savaşta ölen İngiliz askerlerin defnedildiği bir mezarlık var.

  • Buşehr kentini işgal eden İngilizler tarafından 19'uncu yüzyılda inşa edilen konsolosluk binası, önce İngiliz Doğu Hindistan Şirketi'nin genel merkezi ve daha sonra Buşehr'deki İngiliz konsolosluğu olarak hizmet verdi.

Buşehr'de bir zamanlar İngiliz konsolosluğu olarak hizmet veren Kuti Konağı, şimdilerde harap halde.

Kent sakinleri arasında Kuti Konağı olarak bilinen iki katlı konsolosluk binası bulunduğu mahalleye de ismini verdi. Binanın doğu avlusunun güney tarafında, "İsa Mesih'in Zuhuru" adı verilen ve 1911 yılında yapılan yüksek çatılı küçük dikdörtgen bir kilise mevcut.

İngilizler, sahilde kendi gemileri için İran hükümetinden izin almadan iskele inşa ettikleri iskeleyi de konsolosluk binasına dahil ettiler.

Büyük kısmı tahrip edilen binanın bu zamana kadar restore edilmemiş olması da dikkati çekiyor. Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Bakanlığı önceki yıllarda binayı restore ederek, Basra Körfezi Bölge Müzesi olarak hizmete açmayı planladığını açıklasa da şu ana kadar herhangi bir restorasyon işlemi yapılmadı.

Suudi saflarında ölen İngiliz
Mecra

İşgal sırasında ölen İngiliz askerlerin defnedildiği mezarlık.

Buşehr'de, İran'ın İngiliz işgaline karşı direnişi ve ayrıca Birinci Dünya Savaşı sırasında ölen İngiliz subay ve askerlerin defnedildiği bir mezarlık da yer alıyor. Mezarlığın girişinde ise "İngiliz işgalcilerinin mezarlığı" ifadesinin olduğu bir tabela bulunuyor.

İran'da 2000 yılında ulusal anıtlar listesine alınan mezarlık giderek yerleşim alanına dönüşmüş. Mezarlığa ait eski fotoğraflarda mezarların üzerinde günümüzde izine rastlanmayan haç işaretleri olduğu görülse de şu anda mezarlığın bakımsız ve çalılarla kaplı olması moloz parçalarının ve çöplerin atıldığı bir alan haline gelmesi dikkati çekiyor.