İhvan, uluslararası topluma "idamları durdurun" çağrısı yaptı

HABER MASASI
Abone Ol

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), uluslararası topluma, darbe karşıtı 12 kişi hakkında Mısır mahkemeleri tarafından verilen idam cezalarının infazının durdurulması için harekete geçme çağrısında bulundu. Bu tür cezaların İhvan'ı yolundan döndürmeyeceğinin altının çizildiği açıklamada, uluslararası topluma ait tüm kurum ve kuruluşlara idam cezalarının infazlarını durdurmak için harekete geçme çağrısı yapıldı. Öte yandan idamlara karşı tepki gösteren bir başka kuruluş da Dünya Müslüman Alimler Birliği oldu. Mısır'da 2018 yılında verilen idam cezalarının hukuki değil siyasi bir kararla onandığını ifade eden birlik, Mısır'ın dini otoritesi Ezher'e de konuyla ilgili harekete geçme çağrısı yaptı.

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), uluslararası topluma, darbe karşıtı 12 kişi hakkında Mısır mahkemeleri tarafından verilen idam cezalarının infazının durdurulması için harekete geçme çağrısında bulundu.

Müslüman Kardeşler (İhvan) liderlerinden Safvet Hicazi'nin de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında verilen idam cezası 14 Haziran'da onandı.

Rabiat'ul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtı protestolarla ilgili davada, hapisteki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci ile İhvan liderlerinden Safvet Hicazi'nin de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında verilen idam cezasının dün yargıtay tarafından onanması üzerine İhvan'dan yazılı açıklama geldi.

2013'te Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'ndaki kanlı baskında darbeci askerlerce şehit edilen, Mısır direnişinin sembol Esma Biltaci'nin babası Muhammed Biltaci de idam cezası onanan darbe karşıtlarından.

Teşkilatın söz konusu idam kararlarını reddettiği belirtilen açıklamada, bu kararın "intikam" için alındığı ifade edildi.

  • Bu tür cezaların İhvan'ı yolundan döndürmeyeceğinin altının çizildiği açıklamada, uluslararası topluma ait tüm kurum ve kuruluşlara idam cezalarının infazlarını durdurmak için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından başkent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye ve Nahda Meydanlarında geniş çaplı protestolar düzenlenmiş, meydanlar 14 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanlı müdahalesiyle boşaltılırken yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

2013'te Rabia Meydanı'nda gerçekleştirilen darbe karşıtı gösterilerde yüzlerce kişi darbeciler tarafından öldürülmüştü.

Darbe karşıtı eylemler sırasında binlerce kişi de tutuklanmış, haklarında açılan davalarda idam ve müebbet hapse varan hükümler verilmişti.

  • Kahire Ceza Mahkemesi'nin Eylül 2018'de aralarında HAP Genel Sekreteri Biltaci ile İhvan liderlerinden Hicazi'nin de olduğu darbe karşıtı 12 kişi hakkında verdiği idam cezası dün Yargıtay tarafından onanmıştı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Mısır idamlarına tepki

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mısır yargısınca darbe karşıtı 12 kişi hakkında verilen idam kararlarının "siyasi" olduğunu belirtti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Mısır'daki idam kararlarını hukuki değil, siyasi olarak nitelendirdi.

  • Birlikten yapılan açıklamada, söz konusu idam kararlarının adil yargılamayla alınmadığı, adaletin tesisini sağlamak için gerekli hukuki kriterlere uymadığı ve siyasi nitelikte olduğu ifade edildi. Açıklamada, uluslararası toplumdan, insan hakları örgütleri ve hukuki kurumlardan bu kararı reddetmesi ve idam cezalarının infazının durdurulması için harekete geçmesi talep edildi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği ayrıca Mısır'ın dini otoritesi El-Ezher kurumuna "mazlumları savunmak için harekete geçme" çağrısında bulundu.