İhtilaf, saat dilimine sıçradı
Lübnan'ın Başbakanı Necip Mikati, ani bir karar ile kış saati uygulamasının 20 Nisan'a kadar uzatıldığını açıkladı. 1975-90'da Hristiyan ve Müslüman gruplar arasında bir iç savaşa tanık olan ve parlamento koltuklarının mezheplere göre ayrıldığı Lübnan'da saat dilimlerinde de ayrılık görüldü.
Lübnan Başbakanı Necip Mikati, 23 Mart Perşembe günü, Lübnan, Avrupa ve diğer bölgelerde olduğu gibi Mart ayının son hafta sonunda yaz saatine geçmek yerine 20 Nisan'da saatleri ileri alma kararı aldıklarını açıkladı.
Yaz saati uygulamasının ertelenmesinden dolayı Lübnan halkı, pazar günü iki saat diliminde uyandı.
- Yerel medya kuruluşu Megaphone tarafından yayınlanan videoda Şiî Meclis Başkanı Nebih Berri'nin Sünni Başbakan Necip Mikati'den "Bir saat ileri gidip 7 olması yerine, Ramazan sonuna kadar 6 kalsın." dediği duyulsa da karar için herhangi bir gerekçe gösterilmedi.
Ramazan ayının başlangıcıyla açıklanan kararla, Ramazan'da oruç tutanların oruçlarını bir saat erken, yani saat 19.00 yerine 18.00 civarında, açmalarına izin verildi.
Lübnanlılar iki farklı saat dilimi ile karşı karşıya
Middle East Airlines'ın da içinde bulunduğu bazı kuruluşlar Mikati'nin kararı doğrultusunda saatlerinin kış saatine göre ayarlanacağını açıklarken aralarında Lübnan'ın iki ana haber kanalı LBCI, MTV ve Maruni Kilisesi'nin de yer aldığı iş dünyası ve medya kuruluşları, cumartesi gecesi yaz saati uygulamasına geçeceklerini duyurdular.
Diğer Hristiyan örgütler, partiler ve okullar da benzer planları açıkladı. Müslüman kurum ve partilerin ise kış saati uygulamasında kalmaya kararlı olduğu görüldü. Bu durum Lübnanlıları iki farklı saat dilimiyle karşı karşıya bıraktı.
- Devlet tarafından işletilen telekom şirketleri, pazar günü saatlerin otomatik olarak ileri alınması ihtimaline karşı müşterilerine cihazlarında saati manuel olarak ayarlamalarını tavsiye eden mesajlar gönderdi.
Pek çok durumda ayrılık mezhepsel hatlarda bozulurken, bazı Müslümanlar da değişikliğe itiraz ederek, orucun saat diliminden bağımsız olarak şafakta başlayıp gün batımında bitmesi gerektiğine işaret etti.
Zaman tutarsızlığı, zaten ekonomik ve siyasî kriz ve mezhepsel bölünmeden sersemlemiş Lübnan halkında karmaşıklığa neden oldu. Bölünme, birçok Lübnanlıyı, en geniş noktasında sadece 88 kilometre genişliğinde olan bir ülkede, farklı zaman dilimlerinde devlet kurumlarıyla randevularını, iş toplantılarını ve okul zamanlamalarını koordine etmek korunda bıraktı.