Hindu milliyetçileri Babürler üzerinden Müslümanları hedef alıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Hindistan'da Hindu milliyetçisi grupların 1526-1858 yıllarında Hindistan'da hüküm süren Türk devleti Babür İmparatorluğu üzerinden Müslümanları hedef alması, Müslümanlara yönelik baskı ve nefreti körükleme aracı olarak görülüyor.

Hindistan'daki Hindu milliyetçisi siyasiler ve gruplar, yüzyıllar önce hüküm süren eski Babür Hükümdarı Muhyiddin Muhammed I. Alemgir Şah'a atfedilen "çarpıtılmış" iddiaları tekrar gündeme getirdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, nisanda, Sih dinini kuran on Guru'nun dokuzuncusu olan Guru Tegh Bahadur'un 400'üncü doğum yılında yaptığı konuşmasında I. Alemgir Şah ve dönemine ait iddiaları yeniden dillendirdi.

  • Modi, Yeni Delhi'deki Babür döneminden kalma Kızıl Kale'den yaptığı konuşmasında, I. Alemgir Şah'a atfen "Birçok kafayı kesti, ama inancımızı sarsamadı." ifadesini kullanarak tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, herkes için dinî özgürlükleri savunmasıyla bilinen dokuzuncu Sih gurusu Guru Tegh Bahadur'un 400. doğum yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmasında Türk devleti Babür Hükümdarı I. Alemgir Şah'a atfen

Hindu milliyetçisi çevreler, I. Alemgir Şah dönemine atıfta bulunarak "Hindistan'ın Müslüman işgalcilerin lekesinden kurtarılmalı" çağrısında bulunurken bu söylemler Müslümanlara yönelik baskı ve nefreti de körükleme aracı olarak görülüyor.

Hindistan'da yüksek mahkeme, sınıfta başörtüsü yasağını onayladı
Mecra

Öte yandan, tartışmaların odağındaki I. Alemgir Şah'ın adının verildiği Yeni Delhi'deki bir yol da 2015'te yeniden adlandırılırken bu dönemin etkisini azaltılması için devlete bağlı eğitim kurumlarında müfredatta değişiklilere gidildi.

Hindu milliyetçisi bazı yerel yöneticiler ise iddiaların dozunu artırarak I. Alemgir Şah'ı, adının tüm halka açık yerlerden silinmesi ve kabrinin ziyarete kapatılması gereken bir "terörist" olarak tanımlıyor.

Müslümanlara karşı nefretin kökeni tarihî iddialara dayandırılıyor

Son dönemlerde Hindistan'da Müslümanlara karşı nefret söylemleri ve şiddet eylemleri tırmanışını sürdürürken Hindu-Müslüman geriliminin kökeni Hint coğrafyasında hüküm sürmüş tarihi liderlere ve devletlere dayandırılıyor.

  • Hindu gruplar ve bazı Hindu milliyetçisi tarihçiler I. Alemgir Şah'ı Hint kültürünü yok etmek, ibadethaneleri yıkmak, zorla İslam'ı yaymak ve gayrimüslimlere ağır vergiler getirmekle suçluyor.

Yeni Delhi'nin ünlü Alemgir Şah Yolu, 2015 yılında Başbakan Narendra Modi'nin parti liderlerinin protestolarından sonra yeniden adlandırılarak Hindistan'ın eski Cumhurbaşkanı Dr. APJ Abdul Kalam adını almıştı. (Fotoğraf: AP)

Mumbai'de camilerde ezan sesi kısılıyor
Mecra

Hint tarihi üzerine kitapları milyonlarca lise öğrencisine okutulan sağcı tarihçi Makkhan Lal, I. Alemgir Şah'ın eylemlerine yalnızca siyasî motifler atfetmenin "Hindistan'ın şanlı geçmişine ihanet" ile benzer olduğunu iddia etti.

İktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) sözcüsü Gopal Krishna Agarwal ise Müslüman liderlerin adını Müslümanları aşağılamak için kullanmadıklarını öne sürerek "Hindistan'ın tarihi, azınlıkları yatıştırmak için manipüle edildi ve çarpıtıldı. Bu yalan ekosistemini ortadan kaldırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tarihçiler I. Alemgir Şah'a dair iddiaları reddediyor

I. Alemgir Şah'ı konu alan roman yazan tarihçi Audrey Truschke, Babürler döneminin kasıtlı olarak gündeme getirildiğine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Bugünün Hindu milliyetçileri için I. Alemgir Şah, tüm Hint Müslümanlardan nefret etmek için kullanılan bir köpek düdüğüdür. Böyle yaparak Hindu sağı, temel hedeflerinden birini yani Hindistan'ın Müslüman azınlık nüfusunu kötülemeyi ve onlara karşı baskıyı ve şiddeti meşrulaştırmaya çalışıyor.

Polisler, Hindistan'ın Aurangabad kentindeki 17. yüzyıl Babür İmparatoru Alemgir Şah'ın mozolesinde nöbet tutuyor, 20 Mayıs 2022. (Fotoğraf: AP)

Öte yandan, Hint tarihinde otorite olarak kabul edilen isimlerden Arizona Üniversitesinde görevli Profesör Richard Eaton ise I. Alemgir Şah döneminde iddia edildiği gibi binlerce tapınağın yıkılmadığını bu sayının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini aksine bu dönemde insanların güvenliği ve dinî özgürlüklerinin sağlandığını ifade etti.

  • Eaton, I. Alemgir Şah'a dair iddiaların dinî değil siyasî gerekçelerle yapıldığına işaret ederek ."(I. Alemgir Şah) Sadece kendi döneminin adamıydı." dedi.

Hindu gruplar, Müslümanlara ait dinî yapılarda hak iddia ediyor

Müslümanlara ait dinî alanlar ve buralardaki dinî yapılar da Hindu-Müslüman geriliminden payını alırken bazı Hindu milliyetçisi gruplar, bazı cami ve ibadethanelerde hak iddiasında bulunuyor.

Hinduizm'in en kutsal şehirlerinden biri olan Varanasi'de 17. yüzyıldan kalma bir cami, Hindular ve Müslümanlar arasında gerilimin son halkası olarak öne çıkıyor.

Hinduizm'in en kutsal şehri Varanasi'deki 17. yüzyıldan kalma Gyanvapi Cami'nin (solda), Alemgir Şah'ın emriyle yıkılan bir tapınak üzerine inşa edildiğini iddia eden Hindulara verilip verilmeyeceğine mahkeme karar verecek. (Fotoğraf: AP)

Varanasi'deki bir caminin I. Alemgir Şah döneminde yıkılan Hindulara ait bir tapınağın üzerine inşa edildiğini savunan Hindu milliyetçileri, iddiayı mahkemeye taşırken henüz kararı açıklanmadı.

Babür İmparatorluğu döneminde 1528-29 yıllarında inşa edilen ve 1992'de aşırı Hindu milliyetçileri tarafından yıkılan Babri Camisi'nin yerine Hindu tapınağı yapılmasına karar verilmişti.

Babri Camisi'nin 1992'de yıkılmasından sonra başlayan şiddet olaylarında ise yaklaşık 2 bin kişi yaşamını yitirmişti.