Hindistan'ın en kalabalık eyaletindeki İslâmî okullar fiilen yasaklandı

HABER MASASI
Abone Ol

Hindistan’ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş’te anayasaya ve laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Müslüman dinî okulların yasaklanması, eyaletteki 25 bin İslâmî okulda yaklaşık 2,7 milyon öğrenciyi ve 10 bin öğretmeni etkileyecek.

Hindistan'da yüksek mahkeme, ülke çapında yapılacak ulusal seçimlerden haftalar önce, Uttar Pradeş eyaletindeki medreseleri düzenleyen bir yasayı iptal ederek İslâmî okulları fiilen yasakladı.

Allahabad Yüksek Mahkemesi, ülkenin en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'teki Müslüman dinî okulları düzenleyen 2004 tarihli "Medrese Eğitim Yasası"nın, Hindistan Anayasasının temel yapısının bir parçası olan laiklik ilkesini ihlal ettiğiniilân ederken, eyalet hükümetine İslâmî sisteme kayıtlı öğrencileri genel okullara taşıması talimatını verdi.

Hindistan Müslümanları: Öz yurdunda garip, öz vatanında parya
Mecra

Hindistan'da Müslüman nüfusun yaşadığı eyaletlerin onlarca yıldır parçası olan bu okullar İslâmî eğitim yöntemlerine odaklanırken, Hindistan'daki diğer okullar geleneksel eğitimi takip ediyor.

  • 240 milyon insanın beşte birinin Müslüman olduğu eyaletteki Medrese Eğitim Yasası'nı iptal edilmesi, 25 bin dinî okuldaki 2,7 milyon öğrenciyi ve 10 bin öğretmeni etkileyecek.

Hâlihazırda büyük bir baskı altında bulunan Hintli Müslümanları daha da ayrıştıran mahkeme kararı, söz konusu medreselerde eğitim gören öğrencilerin normal okullara devam etmesine hükmederek, "Eyaletin din eğitimi için bir kurul oluşturma veya sadece belirli bir din veya felsefe için bir kurul kurma yetkisi yoktur." ifadeleri kullanıldı.

Mahkemede Subhash Vidyarthi ve Vivek Chaudhary yargıçlarının aldığı kararda, "Eyalet hükümeti ayrıca 6 ila 14 yaş arasındaki çocukların usulüne uygun olarak tanınan kurumlara kabul edilmeden bırakılmamasını sağlayacaktır." ifadesi de yer aldı.

Mahkeme, 240 milyon insanın beşte birinin Müslüman olduğu eyaletteki medrese yasasını

Eyaletteki Müslüman azınlık temsilcileri, mahkemenin kararına tepki göstererek kararı temyiz mahkemesine taşıyacaklarını bildirdi.

Öte yandan, eyalet hükümetini yöneten Uttar Pradesh BJP'nin sözcüsü Rakesh Tripathi de, Medrese Eğitim Yasası'nı iptalinin, Müslüman dinî okullara karşı olmadığını ve Müslüman öğrencilerin eğitimi konusunda endişe duyduğunu söylüyor:

"Herhangi bir medreseye (dinî okula) karşı değiliz ama ayrımcı uygulamalara karşıyız. Yasa dışı finansmana karşıyız ve hükümet, mahkeme kararını inceledikten sonra başka eylemlere karar verecek."

Ayrımcı uygulamalar

Hindistan'da Nisan ve Haziran ayları arasında Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) kazanması beklenen genel seçimler yapılacak.

  • Hindistan'da dinî ayrımcılığın var olduğunu reddeden Başbakan Modi ve partisi BJP, geçtiğimiz on yılda, Müslümanlara karşı ayrımcılık yapan ve laik cumhuriyette onları marjinalleştiren ülkenin en tartışmalı yasalarından bazılarını çıkararak manşetlere çıktı.

Medrese yasağının, ulusal seçimler öncesinde birçok Müslümanı, Başbakan Narendra Modi'nin Hindu milliyetçi hükümetinden daha da uzaklaştırması bekleniyor.

Allahabad Yüksek Mahkemesi'nin kararında, medreselere karşı karar gerekçesinde Hindistan'ın anayasal din ve devlet ayrımına atıfta bulunulsa da, eleştirmenler tarafından sıklıkla Hindistan'ın laik geleneklerini parçalamakla suçlanan asıl kişi Modi'nin ta kendisi.

Babri Camii'nden Hindu tapınağına...
Mecra

Örneğin yılın başında Modi, 1992'de Hindu milliyetçiler tarafından yıkılan 16. yüzyıldan kalma Babri Camii’nin kalıntıları üzerine inşa edilen tartışmalı Hindu tapınağının dönüm noktası niteliğindeki açılış törenine başkanlık etti.

Hükümet tarafından canlı yayınlanan ve yeni bir dönem olarak selamlanan tapınağın açılışı, Modi ve BJP partisinin Hindistan'ı bağımsızlığın ardından ülkenin kurulduğu laik köklerden uzaklaştırmaya yönelik on yıllardır süren kampanyasının sonucuydu.

Pek çok Müslüman ve BJP'yi eleştiren kişiler, Müslüman karşıtı nefret söyleminin sık sık manşetlere çıkması ve Müslümanlara ait mülklerin yıkımla karşı karşıya kalması nedeniyle Hindistan'ın laik dokusunun da aşındığına dair endişelerini sıklıkla dile getiriyor.

Hindistan'da Müslümanlara ait evler JCB buldozerleriyle 'cezalandırıcı yıkımlarla' karşı karşıya
Mecra

  • BJP ise, Müslümanlara karşı ayrımcılık yaptığını reddederek tüm vatandaşlara eşit davrandığını söylüyor.

Modi'nin BJP'sinin, dinî çizgilerde giderek kutuplaşan Hindistan'ı yöneterek beş yıl daha iktidarda kalması bekleniyor.

Dünyanın en büyük Müslüman azınlığı: Hindistan
Mecra

Aralık 2020'de kuzeydoğudaki Assam eyaleti, tüm İslâmî okulları normal eğitim kurumlarına dönüştüren bir yasa çıkardı.

Şu anda Assam'ın başbakanı olan eyaletin o zamanki Eğitim Bakanı Himanta Biswa Sarma, bunun "tüm çocuklar için eşit eğitim hakkını sağlayacağını ve yüksek öğrenime giden yolu kolaylaştıracağını" söyledi.

Muhalefet politikacıları bu hareketi eleştirdi ve bunun Hindu çoğunluklu ülkede sertleşen Müslüman karşıtı tutumları yansıttığını iddia etti. O dönemde eyaletteki kıdemli muhalefet lideri Debabrata Saikia ise, yasanın BJP tarafından "daha fazla Hindu oyu sağlamak için" çıkarıldığını söyledi.

Benzer şekilde, Uttar Pradeş hükümeti ocak ayında Müslüman dinî okullara yönelik finansman programını durdurarak 21 bin öğretmeni işsiz bırakmıştı.