Hindistan'da Müslüman karşıtı nefret söylemi seçimler öncesinde artış gösteriyor

HABER MASASI
Abone Ol

Hindistan'da 2023’ün ilk 6 ayında 17 eyalette Müslümanlara karşı nefret söylemlerinin kullanıldığı 255 miting gerçekleştirildi. Her gün ortalama birden fazla Müslüman karşıtı nefret söylemlerinin kullanıldığı etkinliklerinin 205’i (yüzde 80’i), Başbakan Narendra Modi’nin lideri olduğu ve 2014’te iktidara gelen milliyetçi Bharatiya Janata Partisi’nin yönetimindeki eyaletlerde ve bölgelerde kaydedildi.

Hindistan'da dinî azınlıklara karşı nefret suçlarını ve azınlıklara yönelik saldırıları izleyen Washington merkezli "Hindutva Watch" adlı araştırma girişimi, ülkede 2023'ün ilk yarısında Müslümanlara karşı 250'dan fazla nefret söylemini teşvik eden miting düzenlendiğini bildirdi.

  • "2023 Yarıyıl Raporu: Hindistan Müslüman Karşıtı Nefret Söylemi Mitingleri" başlığıyla yayımlanan rapora göre, bu yılın ilk yarısında 17 eyalette Müslümanları hedef alan 250'den fazla nefret kışkırtıcılığı yapan miting düzenlendi.

Hindistan Müslümanları: Öz yurdunda garip, öz vatanında parya
Mecra

Rapora göre nefret söylemi mitinglerinin en yüksek olduğu ilk 8 eyaletten 7’si BJP ve koalisyon ortakları tarafından yönetiliyor.

Raporda, Müslümanları hedef alan tehlikeli komplo teorilerinin yayıldığı, şiddet, silahlanma ve sosyoekonomik boykot çağrılarının yapıldığı bu mitinglerin, milliyetçi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) 2014'te iktidara gelmesiyle artma eğilimi gösterdiği, başbakanlar, yasa koyucular ve iktidardaki BJP'nin üst düzey liderleri de dahil olmak üzere birçok hükümet üyesinin benzer söylemlerde bulunduğu ifade edildi.

Mitinglerin yüzde 80'inin BJP'nin yönetimde olduğu eyaletler ve birlik topraklarında yapıldığı aktarılan raporda, özellikle Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh, Rajasthan ve Gujarat eyaletlerinin bu konuda başı çektiği kaydedildi.

Nefret söylemi mitinglerin çoğunda komplo teorilerinden bahsediliyor ve Müslümanlara karşı şiddet ve sosyoekonomik boykot çağrıları yapılıyor.

Rapora göre olayların yaklaşık yüzde 70'i, 2023 ve 2024'te seçim yapılması planlanan eyaletlerde meydana geldi.

17 eyaletteki nefret içerikli mitinglerin yüzde 51’inde Müslüman karşıtı komplo teorileri yayılırken, yüzde 33’ünde ise açıkça Müslümanlara karşı şiddet çağrısında bulunuldu. Yüzde 11’inde ise Hindulara Müslümanları boykot etmeleri yönünde açıkça çağrı yapıldı. Ayrıca söz konusu tüm etkinliklerin yüzde 4’ünde açık bir şekilde Müslüman kadınları hedef alan nefret içerikli ve cinsiyetçi konuşmalar yapıldı, yüzde 12’sinde ise silahlanma çağrısında bulunuldu.


Müslümanlar yine hedefte: Asırlık medrese Hindu çeteler tarafından ateşe verildi
Mecra

İnsan hakları grupları, 2014 yılında Başbakan Narendra Modi’nin göreve gelmesinin ardından Müslümanlara yönelik kötü muamelede artış yaşandığını belirtiyor.

Raporda, özellikle Hint Ram Navami festivalinin kutlandığı mart ayında nefret olaylarının arttığı, olaylarda 1 kişinin öldüğü, dükkânlar ve camilere saldırıldığına değinildi.

Narendra Modi'nin 2014'te Hindistan Başbakanı olmasının ardından, insan hakları kuruluşları azınlık gruplarına yönelik ihlallerde artış yaşandığını kaydetmişti.

ABD Uluslararası Dinî Özgürlük Komisyonu, ülkeyi 2020'den bu yana dinî özgürlüklere karşı sistematik, devamlı ve kötü ihlali nedeniyle "endişe kaynağı bir ülke" olarak niteliyor.