Hindistan polisi, Özbekistan'daki çocuk ölümleriyle bağlantılı Marion Biotech adlı ilaç firmasının çalışanlarını tutukluyor

HABER MASASI
Abone Ol

Özbekistan sağlık bakanlığı tarafından yapılan analizler, Marion Biotech'e ait şurupların bir toksin, etilen glikol içerdiğini kanıtladı. Aynı toksin, başka bir Hintli şirket olan Maiden Pharmaceuticals tarafından Gambiya'ya ihraç edilen öksürük şuruplarında da bulundu.

Hindistan polisi, Özbekistan'da 19 çocuğun ölümüne sebep olan öksürük şuruplarının ait olduğu ilaç firması Marion'un üç üst düzey çalışanını bugün tutukladı.

Tutuklamalar, bugünkü bir polis belgesine göre, bir Hindistan hükümet laboratuvarı tarafından yapılan testlerin Yeni Delhi yakınlarında bulunan Marion Biotech Pvt Ltd'ye ait 22 uyuşturucu örneğini "katkılı ve sahte" bulmasının ardından yapıldı.

Polis, şirketi Aralık ayında üç kez ve Ocak ayında bir kez soruşturan Merkezi İlaç Standartları Kontrol Örgütü'nden (CDSCO) bir müfettişin aldığı şikayete dayanarak Marion'un operasyon şefini ve iki kimyageri tutukladıklarını söyledi.

  • CDSCO uyuşturucu müfettişi Asheesh Kaundal şikayetinde, "Tağşiş edilmiş ve sahte ilaçlar halka ağır zararlar verebilir ve ilgili materyalin/kayıtların imha edilebileceğinden şüpheleniliyor." dedi.

Üst düzey polis yetkilisi Ram Badan Singh, iki yöneticinin "ülke dışında olduğunu ve Hindistan'a varır varmaz tutuklanacaklarını" söyledi.

Çocuk ölümleri ne zaman başladı?

Özbekistan, Aralık ayında çocukların Marion'un öksürük şuruplarını tükettikten sonra öldüğünü söyledi. Hindistan, kısa süre sonra Marion'un üretimini askıya aldı.

Özbekistan, Aralık ayında çocukların Marion'un öksürük şuruplarını tükettikten sonra öldüğünü iddia etmişti.

Özbekistan sağlık bakanlığı tarafından yapılan analiz, Ambronol ve DOK-1 Max şuruplarının bir toksin, etilen glikol içerdiğini gösterdi. Analize göre, şuruplar çocuklara standarttan daha yüksek dozlarda uygulandı, ya ebeveynleri tarafından soğuk algınlığı önleyici bir ilaç zannedildi ya da eczacıların tavsiyesi üzerine verildi.

Aynı toksin, Miden Pharmaceuticals tarafından Gambiya'ya ihraç edilen öksürük şuruplarında da bulundu.

  • Hindistan, Dünya Sağlık Örgütü'nün öksürük şuruplarından dördünün Gambiya'da düzinelerce çocuğu öldürmüş olabileceğini söylemesinin ardından üretim standartlarını ihlal ettiği için geçen yıl Ekim ayında Miden'daki üretimi askıya almıştı.
Gambiya ve Özbekistan'daki ölümler, "dünyanın eczanesi" olarak bilinen Hindistan'daki 41 milyar dolarlık ilaç endüstrisinin imajını zedeledi.

Şirket, Gambiya'daki ölümlerde kendi ilaçlarının sorumlu olduğunu yalanladı ve bir Hindistan devlet laboratuvarı tarafından yapılan testler, ilaçlarda toksin bulunmadığını ortaya çıkardı.

  • Bir Hindistan mahkemesi geçen ay iki Miden yöneticisini on yıl önce Vietnam'a standartların altında uyuşturucu ihraç etmekten iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı