Hicret'in mucizevi durağı: Sevr Mağarası

HABER MASASI
Abone Ol

İslâm'ın 5 şartından hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan hacı adayları, tavaf ve diğer ibadetlerden arta kalan zamanlarda, İslâm nurunun dünyayı aydınlattığı beldeleri ziyaret ediyor. Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken sadık yol arkadaşı Hz. Ebubekir ile üç gün kaldığı ve birçok mucizenin yaşandığı Sevr Dağı ve Mağarası da kutsal topraklardaki ziyaret mekânları arasında yer alıyor.

Hac farizasını yerine getirmek üzere dünyanın dört bir yanından milyonlarca Müslüman kutsal topraklarda buluştu. Kâbe ziyareti ve ibadetlerine devam eden hacı adayları, bir yandan da Mekke'de bulunan kutsal mekânları ziyaretlerine devam ediyor.

Hacı adaylarının en fazla ziyaret ettiği mekânların başında ise âlemlere rahmet son peygamber Hz. Muhammed'in (sav) Medine'ye hicreti sırasında müşriklerden saklandığı 750 metre yükseklikteki Sevr Dağı ve Mağarası geliyor.

Mağaranın bulunduğu Sevr Dağı Mescid-i Harâm’a güneydoğu yönünde yaklaşık 4 km uzaklıktadır.

Sabah namazını meşakkatli zirve yolculuğu öncesi eda eden hacı adayları, dik kayalıkların arasındaki patika yolu ortalama 1,5 saatte kat ederek dağın zirvesine ulaşıyor.

Zorlu yolculuk sırasında kayalıklar üzerinde oturarak mola veren hacı adayları, dinlenip yollarına devam ediyor. Bazıları ise zirveye çıkamayacağını anlayıp dönmek zorunda kalıyor.

Aşırı sıcağa ve yaklaşık 2 kilometrelik dağ tırmanışına aldırış etmeyen hacı adayları, Hazret-i Peygamber'in izini sürerek zorlu bir yürüyüş gerçekleştiriyor. Sevr Mağarası'nın ziyaretçileri arasında her yaştan hacı adayını görmek mümkün ancak yaşlı hacı adaylarının bu kutsal mekânı görmek için gösterdikleri çaba dikkati çekiyor.

  • Sabahın ilk ışıklarında dahi 35 dereceyi bulan sıcaklığın etkilediği bölgede zirveye ulaşabilen hacı adayları, dağın zirvesinde yer alan ve Hz. Muhammed ile Hz. Ebubekir'in içinde bulunduğu sırada örümcek ağlarıyla kaplanan Sevr Mağarası'nda, hicret döneminin atmosferini yaşıyor.

Bazı hacı adayları ise zirvede "şükür namazı" kılıyor. Hacı adayları ayrıca mağara içinde ve önünde fotoğraf çektiriyor.

Sevr Mağarası dağın zirvesine yakın bir yerde, Mekke tarafına bakan yamacında büyük bir kayanın altında kalan boşluk şeklinde doğal ve küçük bir mağaradır.

Ziyareti tamamlayan hacı adayları zorlu bir yolculukla tırmandıkları dağda, Hz. Peygamber'in yaşadığı güçlükleri bir an için bile hissetmenin ve kutsal mekanı ziyaret etmenin memnuniyetini yaşıyor.

Sevr Dağı ve Mağarası

Hz. Muhammed, Mekke'deki müşriklerin baskıları üzerine bir kısmı Medine'ye göç eden sahabenin ardından hicret etme kararı aldı.

Bir gece yarısı dostu ve yol arkadaşı Hz. Ebubekir ile Medine'nin aksi yönüne yola çıkan Hz. Peygamber, Sevr Dağı'na ulaştı ve zirvede dik kayalıkların arasındaki mağaraya gizlendi.

Kureyş kabilesinin önemli meseleleri görüştüğü toplantı yeri Darun Nedve'de bir araya gelen müşrikler, Hz. Muhammed'i öldürme kararı aldı.

Sarp kayalar arasındaki Sevr Mağarası'na giren hacı adayları, Hz. Muhammed'in Hicret sırasında müşriklerden saklanırken yaşadıklarını tefekkür ediyor.

  • Hazırladıkları planı hayata geçirmek için görevlendirilen ve Sevr Dağı'ndaki mağaraya kadar gelen müşrikler, önü örümcek ağlarıyla kaplı, kuşların yuva yaptığı mağarayı görünce Allah'ın mucizeleri sayesinde planlarını gerçekleştiremeden geri döndü.

Hz. Muhammed'in, ilk halife Hz. Ebubekir ile Medine'ye hicret ettiği esnada gizlendiği 759 metre yüksekliğindeki Sevr Dağı ve Mağarası, Kâbe'nin yaklaşık 4 kilometre güneydoğusunda bulunuyor.