Suriye’de Rusya’ya ait bir uçağın İsrail ordusu tarafından düşürülmesinden eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in tahliyesine İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri...
0. Irak'ta teknokratlar hükümetine doğru
Şiî lider Mukteda Sadr, başbakanlık teknokrat bir adayın çıkarılması gerektiğini belirtti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sadr, “İleri gelen Iraklı yetkililerle bu konuda anlaşma sağladık. Başbakan adayı olarak, teknokrat isimler öne sürülmeli ve biri seçilmeli. Irak halkının taleplerini ve iradesini tamamen yansıtacak olan şey budur. Seçilecek başbakan da, bakanlarını aynı kendisi gibi tarafsız ve hiçbir gruba bağlı olmayan kimselerin içinden belirlemeli. Kabinedeki isimler partici, mezhepçi, etnik ayrımcı olmamalı; aksine uzman, birleştirici ve kabiliyetli insanlar seçilmeli” dedi.
0. Havada kaos, Rus uçağını düşürdü
İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Lazkiye kentinde bulunan bir tesise düzenlediği hava saldırısı sırasında, Suriye uçaksavarları Ruslara ait bir savaş uçağını düşürdü. Suriye rejiminin destekçisi olan Rusya, olayı resmen teyit ederken, İsrail yönetimine bu yapılanın “düşmanca bir eylem” olduğu bildirildi. Rusya, “Olaydan tamamen İsrail’i sorumlu tutuyoruz” yorumunda bulundu.
0. Suudi Arabistan’da Eritre ve Etiyopya arasında anlaşma
Afrika Boynuzu ülkeleri Etiyopya ve Eritre, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde barış anlaşması imzaladı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ev sahipliğinde Cidde kentinde bir araya gelen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki barış anlaşmasına imzalarını attı. Kral Selman iki lidere "Kral Abdulaziz Nişanı" tevdi etti.
0. Fransa Cezayir’den özür diledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir'de Fransız sömürgeciliğine karşı başlatılan mücadeleye destek veren Maurice Audin isimli işgal karşıtı kişinin, 1957'de Fransız ordusu tarafından tutuklanıp öldürülmesi olayında sorumluluğunu kabul ettiğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'den yapılan yazılı açıklamada, Maurice Audin isimli, Cezayir Üniversitesinde görevli matematikçi ve Cezayir'in bağımsızlığı için mücadele eden kişinin "kayboluşunun", 61 yıldan beri Cezayir Savaşı tarihinin karanlıkta kalmış bir sayfası olduğu belirtildi.
0. Suriye Müftüsü: O camileri kapatın
Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Hassûn, ülkeyi ziyaret eden İsveç heyetiyle görüşmesinde, İsveç başta olmak üzere Avrupa’daki birçok caminin kapatılması gerektiğini söyledi. Bu aybaşında Suriye’yi ziyaret eden İsveç İçin Alternatif Partisi heyetiyle buluşan Şeyh Hassûn, radikal akımların camilerde yuvalandığını kaydederek, Suriye’nin bu konudaki tecrübesinin camilerin sıkı şekilde kuşatılması ve kontrol altına alınması şeklinde olduğunu belirtti.
0. BM ve Husiler arasında havalimanı anlaşması
İç savaşın tüm şiddetiyle sürdüğü Yemen'de Husiler ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında, Husilerin kontrolündeki Uluslararası Sana Havalimanı'nın, yurt dışında tedavi görmesi gereken hastalar için açılması konusunda mutabakata varıldı. Husilere bağlı Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, BM Yemen Koordinatörü Lise Grande, Husilerin sözde Dışişleri Bakanı Hişam Şeref ile başkent Sana'da "insani hava köprüsü oluşturulması" için mutabakat zaptı imzaladı.
0. İmran Han'dan sürpriz adım
Pakistan’ın yeni başbakanı İmran Han, ülkedeki en ciddi sosyal problemlerden birini çözmek için düğmeye bastı. Han, on yıllardır Pakistan’da yaşayan Afgan ve Bengalli sığınmacılara vatandaşlık verileceğini duyurdu. Dünyada en fazla mülteci nüfusa sahip ülkelerden biri olan Pakistan’da 1 buçuk milyona yakın kayıtlı Afgan mülteci bulunuyor. Bunlardan önemli bir kısmının 1979’daki Sovyetler Birliği işgalinden sonra Pakistan’a sığındığı belirtiliyor. Bengalli mülteciler ise 1971’de Pakistan’la Bangladeş’in birbirinden ayrılmasından sonra Pakistan’da kalanları oluşturuyor.
0. Eski başbakan Razak'a hapis
Malezya eski Başbakanı Necib Razak (65), hakkındaki yolsuzluk iddialarının mahkemeye taşınmasının ardından, suçlu bulunarak hapse atıldı. Razak’la ilgili olarak rüşvet, kara para aklama, devlet imkânlarını şahsi servet edinmek için kullanma gibi birçok suçtan dava açıldığı kaydedildi. Razak, daha önceki sorgulama süreçlerinde, başbakanlığının devam ettiği 2009 ila 2018 yılları arasında şahsi hesabına aktarılan toplam 14 milyon dolarlık meblağın kaynağını açıklayamamıştı. Razak’ın özellikle, yabancı yatırımcılardan elde edilen fonların toplandığı devlet hesabını suiistimal ettiği belirtiliyor.
0. Kıbrıs'la Mısır arasında doğalgaz anlaşması
Güney Kıbrıs’la Mısır arasında, Doğu Akdeniz’deki yataklardan elde edilen doğalgazın Mısır üzerinden Avrupa’ya taşınması konusunda mutabakat imzalandı. Güney Kıbrıs Enerji Bakanı George Lakkotrypis, ülkeyi ziyaret eden Mısır Enerji Bakanı Tarık Molla ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Bugün imzalanan belge, sadece Kıbrıs için değil bütün Doğu Akdeniz havzası için oldukça önemli bir dönüm noktası teşkil ediyor” dedi. Bakan Lakkotrypis, anlaşmanın “ortak bölge için, alanında bir ilk” olduğunu kaydetti.
0. Navaz Şerif'e "şartlı tahliye"
Yaklaşık iki aydan bu yana tutuklu bulunan eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, kızı Meryem Navaz ve damadı Muhammed Safdar, İslamabad Yüksek Mahkemesi'nin (IHC) verdiği "şartlı tahliye" kararının ardından tahliye edildi. Ulusal Hesap Verme Bürosu (NAB) tarafından haklarında açılan Avenfield davasından Şerif'e 10 yıl, kızına 7 ve damadına 1 yıl hapis cezası veren ve ardından itirazlarını yeniden ele alan IHC, hapis cezasına delil olan belgeleri yetersiz bularak kararı askıya aldı ve şartlı tahliyeye hükmetti.