Harem-i İbrahim Camii’ne İsrail bayrakları asıldı

HABER MASASI
Abone Ol

Yahudi yerleşimciler, İsrail'in 75. Bağımsızlık Günü kutlamalarının arifesinde, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil şehrinde, Hazret-i İbrahim'in son istirahat yeri olduğuna inanılan ve Yahudiler tarafından "Ata Babalar" olarak da bilinen İbrahim Camii'nin çatısı ve duvarlarına İsrail bayrakları asıldı.

İsrail'in "Bağımsızlık" Günü öncesinde, El Halil'deki Yahudi yerleşimciler, Filistinlileri kışkırtmak için Harem-i İbrahim Camii üzerine boylu boyunca İsrail bayrakları astılar.

İsrail güçleri, işgal altındaki Filistin'in El Halil şehrinde bulunan Harem-i İbrahim Mescidi'nin üzerine İsrail bayraklarını açtı.

İsrail güçleri, İsrail'in bağımsızlık ilanını anan İsrail'in ulusal Anma Günü'nü kutlamak için 'kutlamaların' bir parçası olarak El Halil'deki İbrahim Camii'ne düzinelerce İsrail bayrağı astı.

Bayraklar, birçok Filistinlinin işgal altındaki Batı Şeria'da yükselen İsrail şiddetinin ortasında yaygın bir provokasyon eylemi olarak gördüğü cami yerleşkesinin yüksek duvarlarının çevresine gerildi.

Harem-i İbrahim, Yahudi inancına göre Mescid-i Aksâ'da olduğuna inanılan

  • İsrail'in yürüttüğü savaşlarda ölen askerleri anmak için düzenlediği Anma Günü, İbranî Takviminde bu yıl 25 Nisan'a; İsrail'in kuruluşu etkinliklerinin yapıldığı Bağımsızlık Günü ise 26 Nisan'a denk geliyor.

Cami yerleşkesi üç semavî din için de kutsal olmasına rağmen İsrail'in yayılmacı yerleşimci hareketi, yıllardır Hz. İbrahim'in mezarının yer aldığı camiyi işgal etmek istiyor.

Filistin, Harem-i İbrahim Camii'ne İsrail bayrağı dikilmesini kınadı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil şehrinde Harem-i İbrahim Camii'ne İsrail bayrağı dikmesini kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Harem-i İbrahim Camii'nin çatısına ve duvarlarına İsrail bayrakları asılmasının uluslararası hukuku ve Cenevre Sözleşmelerini apaçık ihlal ettiğine dikkat çekilirken, "ayrıca bu saldırganlığın Filistinlileri ve Müslümanları tahrik etmeyi amaçlayan apaçık bir provokasyon olduğu" vurgulandı.

Açıklamada, İsrail'in, Harem-i İbrahim Camii'nin tarihî ve kültürel kimliğini değiştirme çabasının, "hırsızlık ve Yahudileştirme" projelerinin bir parçası olduğu ifade edilerek, ilgili Birleşmiş Milletler kuruluşlarından, bu uygulamaları kınaması, tarihi yerlerin ve ibadethanelerin Yahudileştirilmesi eylemlerini takip etmesi ve bu uygulamalara derhal son verilmesi için İsrail hükümetine baskı yapması istendi.

Mescid-i Aksâ'dan sonraki en kutsal dördüncü cami

El Halil'deki Harem-i İbrahim Camii, Mekke'deki Mescid-i Harâm ile Medine'deki Mescid-i Nebevî ve Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'dan sonra en kutsal dördüncü cami olarak görülüyor.

  • Caminin altında yer alan Hazret-i İbrahim ve eşi Hazret-i Sare'nin kabirlerinin yanı sıra Hazret-i İshak, Hazret-i Yakup, Hazret-i Yusuf ve hanımlarının mezarlarının bulunduğuna inanılan mağara, İsrail tarafından "Ata Babalar (Machpelah)" olarak isimlendiriliyor. Harem-i İbrahim Camii, bu nedenle sık sık fanatik Yahudilerin baskınlarına uğruyor.

Mescid-i Aksâ'dan sonraki en kutsal dördüncü cami olan Harem-i İbrahim.

Hazret-i İshak ve hanımının bulunduğu kabirler Müslümanlara ayrılan kısımda kalırken, diğer makamlar ise Yahudilere ayrılan ve sinagoga çevrilen bölümlerde bırakılmış durumda.

Yahudilerin tarafında kalan Hazret-i İbrahim'in kabri.

Harem-i İbrahim Camii Katliamı

El Halil, onlarca yıldır İsrail saldırganlığının ve toprak gasplarının canlı bir tanığı oldu.

İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan cami, 25 Şubat 1994'te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden sonra kapatılmıştı.

  • Katliamın ardından İsrail ordusu, El Halil'deki Müslümanların hayatını etkileyen ve camiye ulaşımlarını kısıtlayan kısıtlamalar getirdi. Avluları da dahil olmak üzere caminin 2 bin 50 metrekarelik alanının yarısından fazlasına askerî kararla el konularak Yahudilere tahsis edildi ve caminin bir bölümü, Yahudi sinagoguna dönüştürüldü.

Goldstein'ın gerçekleştirdiği İbrahim Camii'ndeki katliamın üzerinden 30 yıl geçmiş olasına rağmen, hâlâ, cami yerleşkesinin yüzde 60'ına yalnızca ibadet eden Yahudiler girebiliyor.

Tarihe "El Halil Camii (Harem-i İbrahim) Katliamı" olarak geçen saldırıda 29 Filistinli hayatını kaybetmiş, 150'den fazla kişi yaralanmıştı.

Filistinliler, saldırının, katliam sırasında orada olmayan İsrail ordusunun dolaylı yardımıyla bir grup Yahudi yerleşimci tarafından planlandığını söylüyor.