Güneydoğu Asya'da İslâm ve siyaset

NESLİHAN YAKUT
Abone Ol

5 bölümden oluşan bu eser, Malezya, Tayland, Endonezya, Singapur ve Filipinler’i; coğrafya, nüfus, din, tarihî arka plan, İslâmî hareketler, direniş mücadeleleri, sosyal yapı, bağımsızlık hesaplaşmaları gibi alt başlıklarda inceliyor.

1995 yılında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan Doç. Dr. Hasan T. Kösebalaban, mezun olduktan tam 2 yıl sonra ‘’Güneydoğu Asya’da İslâm ve Siyaset’’ adında, Güneydoğu Asya’nın incileri olan Malezya, Tayland, Endonezya, Singapur ve Filipinler’i konu alan kapsamlı bir kitap çalışması yapar.

  • Kitabın takdimini yapan Ahmet Davutoğlu’nun da dediği gibi alanında ilk örnek teşkil eden bu önemli tahlil Müslüman çoğunluklu Güney Asya nüfusu ile Türkiye’yi önemli bir dönemde buluşturabilmiştir.

İslâm ve Müslümanlar denildiğinde yerel ve uluslararası kaynakların Ortadoğu’yu devleştirdiği bir dönemde fazlasıyla arka planına itilen Güneydoğu Asya ülkelerinin hakkının verilmemiş olması bölge ile güçlü bağları bulunan ülkemiz için büyük bir enformasyon eksikliği olarak kendini o dönemde hissettirmiştir ve hissettirmeye devam etmektedir. 1997 basımı olan bu eser, bölgede değişen kültürel, siyasi ve ekonomik yapıya rağmen İslam ve Müslümanların durumu açısından tazeliğini hala korumakta.

5 bölümden oluşan bu eser, Malezya, Tayland, Endonezya, Singapur ve Filipinler’i; coğrafya, nüfus, din, tarihî arka plan, İslâmî hareketler, direniş mücadeleleri, sosyal yapı, bağımsızlık hesaplaşmaları gibi alt başlıklarda inceliyor.

Hasan T. Kösebalaban, eğitimini Malezya'da alması ve bölgeyi tanıması sebebiyle oldukça kapsamlı bir inceleme ortaya koymuştur.

Kitabın ilk bölümünde eğitimi için gittiği Malezya’yı konu edinen yazar, Avrupa sömürgesi süresince Malay toplumunun bağımsızlık mücadelesinde kat ettiği yolu, ülke siyasetine damga vuran Mahathir Muhammed’le gelen uyanış ve yükselişi, davet hareketlerinin Malay kimliği ile nasıl bütünleştiğini ve bu kimlik etrafında dış politikanın nasıl şekillendiğini ele alıyor.

Hayır diyebilen Asya
Mecra

İkinci bölümü oluşturan Tayland başlığı altında ise Malay kökenli olan Patani’li Müslümanların mücadelesi ele alınmışken üçüncü bölümde ise bugün 250 milyonu aşkın nüfusu ile çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Endonezya’yı inceliyor. Kitabın dördüncü bölümünde Singapur’u konu edinen yazar Singapur Müslümanlarını 2 kategoride ele alıyor; Malay olan ve olmayan Müslümanlar.

Yazar, kitabın son bölümünü ise mücadeleleri yakın zamanda Filipinler Devlet Başkanı Duterte’nin, Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasasının onaylanmasıyla sonuçlanan ve yazar tarafından mücadeleleri Filistin halkının mücadelesine benzetilen Filipinler ve Mindanao’nun özgürlük mücadelesine ayırıyor.