Gazze halkı, kıtlık ve yüksek fiyatlarla boğuşuyor

HABER MASASI
Abone Ol

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Gazze kentinden güneye göçe zorlanan Filistinliler, İsrail ordusunun devam eden saldırılarının yanında bir de kıtlık ve aşırı yüksek fiyatlar yüzünden zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

  • İsrail ordusunun bombalar yağdırdığı kentte her gün ölümle burun buruna gelen Filistinliler, bir yandan da açlık ve maddi sıkıntılarla boğuşuyor.

İsrail saldırıları nedeniyle harabeye dönen Gazze'de sağlık sistemi çökmüş durumda. Bölgede bulunan 36 hastaneden 23'ü hizmet dışı kaldı. Birçoğunun hizmet dışı kalması nedeniyle geri kalan hastanelerin üzerindeki yük her geçen gün artıyor.

Gazze kenti sakinlerinden Nasrallah ailesi, bu sıkıntılara maruz kalan ailelerden sadece biri. Aile, İsrail ordusunun saldırıları yüzünden birçok kez yerlerinden edildi ve güvenli bir yer bulabilmek için Gazze Şeridi'nin güneyine göç etmek zorunda kaldı.

Kıtlık, su krizi ve hastalıklar Gazze’deki sağlık koşullarını daha da kötüleştiriyor; her türlü hastalık veya salgın hastalığa karşı kolay bir av haline gelen Gazze halkı tedavi görmekten de mahrum bırakılıyor.

Yiyecek bulmak için bombardıman tehdidi altında uzun mesafeler yürüyorlar

Gazzeli Muhammed Nasrallah, İsrail ordusunun bombardıman tehdidi yüzünden 6 kişilik ailesiyle birlikte Gazze kentinden ayrılıp, güvenli yer ve yiyecek bulmak için Han Yunus şehrine doğru yola çıktıklarını söyledi.

  • "Yiyecek bulmak ve saldırılardan kaçabilmek için her gün uzun mesafeler yürümek zorunda kalıyoruz" diyen Nasrallah, Gazze'de hâlâ bulunabilen bazı gıda maddelerini ise aşırı pahalı olduğu için alamadıklarını söylüyor.

Gökyüzünden indirilen gıda yardımlarına ulaşmaya çalışan Gazzeliler, yiyecek bulmak için bombardıman tehdidi altında uzun mesafeler yürüyor.

Muhammed Nasrallah'ın eşi Nadiya Nasrallah ise bulunduğu bölgelere defalarca füze düştüğünü, İsrail bombardımanı tehdidi nedeniyle ilk önce evlerini daha sonra da birçok kez sığındıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Gazze'de hâlâ bulunabilen yiyecekler her gün katlanarak daha pahalı hale geliyor

Gazzeli anne, "Kıtlık ve yüksek fiyatlara artık dayanamıyoruz, çocuklarımızın süt ve bebek bezi ihtiyacını artık karşılayamıyoruz." sözleriyle ebeveyn olarak yaşadıkları çaresizliği dile getirdi.

Deyr Balah kentinde çaresiz kalan Filistinli çocuklar, çöplerin arasında yiyecek arıyor.

  • Bir karton sütün fiyatının şu anda 90 şekelden (24,8 dolar) fazla olduğunu belirten Gazzeli anne, bebek bezlerinin ise bulunmadığını ve maliyetinin 50 şekelden (13,7 dolar) fazla olduğunu belirtiyor.

Saldırılardan, kıtlıktan ve pahalılıktan çok yorulduklarını ve acı çektiklerini vurgulayan Nasrallah, "Gıdaya ulaşmak bizim için zor, Gazze'de hâlâ bulunabilen yiyecekler her gün katlanarak daha pahalı hale geliyor." dedi.


Filistinli doktorlar, insanî koşulların her geçen gün kötüleştiği Gazze Şeridi'nde, hastanelerin yetersiz beslenme vakalarıyla dolu olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler raportörleri 9 Temmuz'da yaptıkları açıklamada, aylardır İsrail'in saldırıları altında bulunan Gazze'de son zamanlarda açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle artan çocuk ölümlerinin, "kıtlığın Gazze Şeridi'nin tamamına yayıldığı konusunda şüphe bırakmadığını" bildirmişti.

  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 7 Haziran'daki açıklamasında, Gazze'de her 10 çocuktan 9'unun ciddi gıda sıkıntısı çektiğini, yetersiz beslenmenin Gazze Şeridi'nde ölüm riskini artırdığını ifade etmişti.

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki katliamlarına 285 gündür devam ediyor. Naaşlara her geçen gün yenileri eklenen Gazze’de hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 40 bine yaklaştı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze'de nüfusun yarısının, yani 1 milyondan fazla kişinin temmuz ortasında ölüm ve açlıkla karşılaşacağının tahmin edildiğini açıklamıştı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 713 Filistinli öldü, 89 bin 166 kişi yaralandı.

Enkaz altında hâlen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.