FKÖ'nün Washington ofisi kapatıldı

HABER MASASI
Abone Ol

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Washington'da bulunan ofisinin kapatılamasından Güney Sudan'da sona eren iç savaşa, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri...

1. Irak'ta teknokratlar hükümetine doğru

Irak siyasetinin en güçlü figürlerinden Şiî lider Mukteda Sadr, başbakanlık için herhangi bir siyasi bağlantısı bulunmayan teknokrat bir adayın çıkarılması gerektiğini belirtti. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Sadr, “İleri gelen Iraklı yetkililerle bu konuda anlaşma sağladık. Başbakan adayı olarak, teknokrat isimler öne sürülmeli ve biri seçilmeli. Irak halkının taleplerini ve iradesini tamamen yansıtacak olan şey budur. Kabinedeki isimler partici, mezhepçi, etnik ayrımcı olmamalı; aksine uzman, birleştirici ve kabiliyetli insanlar seçilmeli” dedi.

2. Mısır'da 1133 kuruma el konuldu
Mısır’da, 3 Temmuz 2013’te gerçekleştirilen askeri darbenin ardından başlatılan toplumsal mühendislik, tüm hızıyla devam ediyor. Darbeden yalnızca bir ay sonra, 14 Ağustos’ta başkent Kahire’deki Rabia Meydanı’ndaki darbe karşıtı gösterilere kanlı müdahale ve binlerce kişinin tutuklanmasından sonra, şimdi de 1000’den fazla vakıf ve dernek kapatıldı. Ülke basınında yer alan haberlere göre, Müslüman Kardeşler Teşkilâtı’yla (İhvân) bağlantılı olduğu ifade edilen 1133 vakıf, dernek, hastane, okul ve şirket kapatılarak, mal varlıklarına el konuldu.
3. ABD'den mahkemeye yaptırım tehdidi
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Afganistan’da görev yapan Amerikalı askerlerin faaliyetlerine dair soruşturma veya yargılama süreci başlatıldığı takdirde, Uluslararası Ceza Mahkemesi üyelerine yaptırım getirecekleri tehdidinde bulundu. Başkent Washginton’daki bir düşünce kuruluşunda konuşan Bolton, “Birleşik Devletler, vatandaşlarını ve müttefiklerimizi, illegal mahkemenin atacağı herhangi bir adaletsiz adımdan korumak için her türlü tedbiri alacaktır” dedi. Bolton, Amerikan askerleriyle ilgili iddiaların “temelsiz ve saçma” olduğunu savundu.
4. Tunus'ta siyasi kriz
Tunus’ta, ilginç bir siyasi kriz yaşanıyor. İktidar ortağı Nidâ Tûnis Partisi’nin liderliğini yapan Hâfız es-Sebsî, yine aynı partinin üyesi olan Başbakan Yusuf Şâhid’e savaş açtı. Cumhurbaşkanı Becî Kâid es-Sebsî’nin oğlu olan Hâfız es-Sebsî’nin parti içi mücadelesinde, babasının da kendisini desteklediği kaydediliyor. İktidarın diğer ortağı Nahda Hareketi ise, denge siyaseti sürdürmeyi tercih ediyor. Cumhurbaşkanı es-Sebsî, geçtiğimiz mayıs ayında Başbakan Şâhid’e çağrıda bulunarak istifa etmesi veya mecliste güvenoyuna gidilmesi gerektiğini belirtmişti.
5. Navaz Şerif'in eşi Londra'da öldü
Pakistan eski Başbakanı Navaz Şerif’in eşi Begüm Gülsüm Navaz, tedavi gördüğü Londra’daki hastanede 69 yaşında hayatını kaybetti. Lenf kanseri teşhisiyle İngiltere’de tedavi altına alınan Gülsüm Navaz, akciğerlerindeki sorun nedeniyle yaşamını yitirdi. 1950’de Keşmirli bir ailenin kızı olarak Lahor’da dünyaya gelen Gülsüm Navaz, eşi Navaz Şerif’le 1971 yılında evlenmişti. 1990-93, 1997-99 ve 2013-17 yılları arasında Pakistan’ın first-lady’si olarak tanınan Gülsüm Navaz, eşinin askeri darbeyle devrildiği 1999’da Pakistan Müslüman Birliği Partisi’nin liderliğini de devralmıştı. 
6. FKÖ'nün Washington ofisi kapatıldı
ABD yönetimi, daha önce yaptığı açıklama çerçevesinde, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Washington D.C.’de bulunan ofisini kapattı. Başkan Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, “ABD, her zaman dostumuz ve müttefikimiz İsrail’in yanında duracaktır. Filistin yönetimi İsrail’le direkt ve şartsız müzakereyi reddederken, ofisi de açık tutmamız mümkün değil” diyerek, alınan kararın gerekçesini de duyurmuş oldu. Filistin yönetiminin ABD’deki temsilcisi Husam Zumlut, “Amerika, şu anda İsrail’in sipariş listesini yerine getirmekle meşgul.” şeklinde konuştu.
7. İran’dan ABD’ye Basra tepkisi
Alaa Al-Marjanı / Reuters
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Irak'ın Basra kentindeki İran Başkonsolosluğuna saldırı düzenleyenlerin ABD tarafından desteklendiğini söyledi. Kasımi, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders'in Irak'taki ABD misyonlarına saldırı olması durumunda Tahran rejimini sorumlu tutacakları yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayımlanan açıklamasında Kasımi, "İran'ın Basra Konsolosluğuna saldıran gruplar, Washington yönetimi tarafından açıkça destekleniyor." ifadelerini kullandı.
8. "İsrail, Mescid-i Aksa'da hakimiyet kurmaya çalışıyor"
Hamas, İsrail polisi eşliğindeki fanatik Yahudilerin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınlardaki artışı İsrail'in Aksa'ya hükmetme planlarının yansıması olarak değerlendirdi. Hareket tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya yönelik baskınlarının dozunun artması, Aksa'yı tamamen kontrol altına alma çalışmasının ön hazırlığı olarak ve mescidin zamansal ve mekansal olarak ikiye bölünmesi amacıyla İsrail'in buradaki hakimiyetini dayatmayı hedefleyen planlarını yansıtmaktadır." ifadesine yer verildi.
9. Güney Sudan'da yıllardır süren iç savaş sona erdi
Mohammed Abdu Abdulbaqı / AA
Güney Sudanlı taraflar, aylardır süren yeni barış müzakereleri kapsamında nihai barış anlaşmasını imzaladı. Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen 33. Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda bir araya gelen muhalif lider Riek Machar ve Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit barış anlaşmasına imza attı. IGAD dönem başkanı ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, burada yaptığı konuşmada, sadece anlaşmayı imzalamanın sorunları çözmeye yetmeyeceğini belirterek her görüş farklılığında silaha sarılmanın gerekmediğine işaret etti.
10. İİT'den Afganistan çağrısı
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Afganistan'da kalıcı barış sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanması çağrısında bulundu. İİT genel merkezinde "Afganistan'da barış ve istikrara destek" meselesini görüşmek üzere, üye ülkelerin daimi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, "şiddete son verme ve terörist gruplarla ilişkilerin kesilmesi ilkelerine dayanan siyasi bir çözüme ulaşmak amacıyla Afganistan'ın öncülüğünde ve gözetiminde yürütülen kapsamlı barış ve uzlaşı sürecini destekleme" çağrısında bulunuldu.