Filistinlileri aileleri ayıran "aile birleşimi" yasası bir kez daha uzatıldı

HABER MASASI
Abone Ol

İsrail'de, 2003'te ikinci intifadanın en yoğun döneminde terör saldırılarını önleme maksadıyla çıkarılan sözde "Vatandaşlık Yasası", geçici bir güvenlik önlemi olarak getirildi, ancak o zamandan beri her yıl yenileniyor. Yasa, Doğu Kudüs'te veya İsrail'de yaşayan ve Batı Şeria veya Gazze'den Filistinlilerle evli Filistinlileri hedefliyor.

Knesset (İsrail Meclisi), pazartesi günü, Filistinli ailelerin birleşmesini yasaklayan "aile birleşimi" yasasının bir yıl daha uzatılmasını onayladı.

Meclisten yapılan yazılı açıklamada, "Vatandaşlık ve İsrail'e Giriş Yasası"nın Genel Kurulda düzenlenen oturumda 9 ret oyuna karşılık 20 evet oyuyla 14 Mart 2024'e kadar uzatıldığı belirtildi.

Mevzuat esas olarak Doğu Kudüs'te veya İsrail'de yaşayan ve Batı Şeria veya Gazze'den Filistinlilerle evli olan Filistinlileri hedefliyor. Yasa, bu ailelerin İsrail'de oturma izni almasını yasaklıyor.

  • Yasayla, İran, Irak, Lübnan ve Suriye'de ikamet edenlere ya da bu ülkelerin vatandaşlarına İsrail vatandaşlığı veya İsrail'de kalış izni verilmeyeceği, aynı şekilde Batı Şeria ve Gazze'deki Arap vatandaşlara da İsrail'de ikamet izni verilmeyeceği kaydedildi.

Barış ve Eşitlik İçin Demokratik Cepheden Meclis üyesi Ofer Cassif, oylama öncesi yaptığı konuşmada, söz konusu yasanın ırkçı olduğunu ve Filistin halkını birbirinden ayırmayı ve Yahudilere demografik üstünlük sağlamayı amaçladığını dile getirdi.

İman Hatip Yasin, yasadan muzdarip olanların geçici ikametgahlarını her yenilemek zorunda kaldıklarında, İsrail'i terk etmelerinin söyleneceği ve eşlerinden veya çocuklarından ayrılacakları andan korkuyorlar dedi.

Knesset'in Arap Milletvekili İman Hatip Yasin, yasanın uzatılmasını "demokrasinin tam tersi" olarak nitelendirdi.

"İsrail, Orta Doğu'da tek demokratik devlet olmasıyla övünüyor ancak bugün burada onaylamaya çalıştığınız şey demokrasiye aykırıdır, bu ırkçılıktır." ifadelerini kullanan Yasin, Filistinlilerin bu yasa yüzünden onlarca yıldır hiçbir iş imkanı, sağlık sigortası hatta ehliyet bile alamadan yaşadığını kaydetti.

"Aile birleşimi" yasası

Resmiyette "Vatandaşlık ve İsrail'e Giriş Yasası" olarak adlandırılan söz konusu yasa, ilk defa 2003'te kabul edilmişti. Her yıl uzatılan yasa Filistinliler tarafından "aile birleşimi" yasası olarak adlandırılıyor.

Söz konusu yasa, İsrail vatandaşı Filistinliler ile işgal altındaki Batı Şeria veya abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler arasında yapılan evliliklerin ardından "aile birleşimini" zorlaştırıyor.

Yasaya göre, içişleri bakanının Irak, İran, Suriye ve Lübnan'dan gelen herhangi bir vatandaşa vatandaşlık vermesine veya İsrail'de kalmasına izin verilmiyor.

Aile birleşiminin yasaklandığı 2003-2021 yıllarında birçok aile dağılmış, eşlerden biri bir bölgede diğeri başka bir bölgede yaşamak zorunda kalmıştı.

İsrailli siyasetçiler, yasanın hem Filistin terör saldırılarını önlemek için gerekli bir güvenlik önlemi hem de İsrail'deki Yahudi çoğunluğu korumanın bir yolu olduğunu söylüyor.

Arap İsraillilerse, yasanın ayrımcı olduğunu ve istedikleri kişiyle evlenme haklarını engellediğini söylüyor. Filistinliler İsrail'de aileleriyle birlikte kalmak istiyorlarsa karmaşık bir bürokratik labirentle karşı karşıya kalırken, diğerlerinin girmesine hiç izin verilmiyor.

İsraillilerle evli yaklaşık 12.700 Filistinli, ülkedeki kırılgan durumlarını sürekli olarak yenilemeleri gereken geçici belgelerle İsrail'de yaşıyor. Yıllarca çoğunun araba kullanmasına veya banka hesabı açmasına izin verilmezken İsrailli eşleri ölürse veya boşanırlarsa, sınır dışı edilebilir, İsrailli Arap çocuklarını onlarla birlikte Batı Şeria'ya gitmeye veya onlarsız kalmaya zorlayabilirler.