Fenikeliler I - Sedir ağacı
Fenikelilere çağ atlatan hammadde, suya oldukça dayanıklı ve uzun yıllar yaşayabilen sedir ağaçlarıdır. Hz. Davud'un inşaatına başladığı fakat oğlu Hz. Süleyman'ın bitireceği Kudüs'teki mabedin çatısı ancak dayanıklı ve sağlam sedir ağaçlarının Lübnan'dan ithalatı neticesinde kapanabilecekti. Mabette kullanılması dolayısıyla onlarca farklı pasajda takdis edilen ve Masonlarca da sembolik anlamlar yüklenen bir ağaç türü olan sedir o kadar önemlidir ki ulusal sembol olarak benimsenmiş olup Lübnan bayrağında da dalgalanmaktadır.
Cebel-i Lübnan'ın tüm insanlığa sunduğu en değerli hediyelerden biri...
Akdeniz'in doğusunda uzanan, yer yer 3000 metre yüksekliğe ulaşan dağları sayesinde Lübnan yamaçlarına kış mevsiminde öyle bereketli yağmurlar düşer ki, sonunda tüm Sahra Çölü'ne veya Arap ülkelerine yağmayan yağmurun gelip Lübnan'ın üstünde yoğunlaştığına ikna olursunuz.
Öyle ki, saniye dinmeden dinlenmeden aralıksız 5 gün boyunca yağmur yağdıktan sonra, ülkede kuru kalmayı başarabilen bir şey bulmak imkansız hale gelir; kediler hiç çalışmayan eski arabaların altından daha kuytu yerlere saklanır, kuşlar yağmurlar başlamadan ülke değiştirirler ve insanlar gök gürültülerinden uyuyamadıkları için kütüphanelerinde kitap bırakmazlar.
Konumuzdan sapmayalım. Fenikelilere çağ atlatan hammadde, suya oldukça dayanıklı (kolay kolay çürümediği iddia edilir) ve uzun yıllar (epey uzun, 3 bin yıl kadar) yaşayabilen bu sedir ağaçları idi. Amiyane tabirle gerçekten çok iyi para yaptılar bu tomruk işinden...
Hz. Davud'un inşaatına başladığı fakat oğlu Hz. Süleyman'ın bitireceği Kudüs'teki baş döndüren mabedin çatısı ancak dayanıklı ve sağlam sedir ağaçlarının Lübnan'dan ithalatı neticesinde kapanabilecekti.
- Hz. Süleyman ile Sur (bugün Lübnan’ın güneyinde yer alır) valisi Hiram arasındaki sedir tomrukları ithalat anlaşmasını bugün elimizdeki muharref Tevrat nüshalarında bile bulabilirsiniz.
Mabette kullanılması dolayısıyla onlarca farklı pasajda takdis edilen ve hatta masonlarca da sembolik anlamlar yüklenen bir ağaç türüdür sedir.
Kışları ılık havayı seven ve 40 metre yüksekliğe ulaşabilen bu ağaç o kadar önemlidir ki ulusal sembol olarak benimsenmiş olup Lübnan bayrağında dalgalanmaktadır.
Ülkenin fevkalade karmaşık toplumsal yapısında, bu ağaç türü ünlü diva Feyruz'dan sonra ikinci birleştirici unsur olabilir.
TRT’de yıllarca çıkan kıvırcık saçlı ressam Bob Ross'un sedir ağaçlarını kastederek “Belki burada büyük ve sağlam bir ağaç vardır” deyip resmettiği tabloları ise eminim unutmamışsınızdır.
Ünlü ressam Bob Ross'un “Belki burada büyük ve sağlam bir ağaç vardır” deyip resmettiği tablolarından biri.
- Her ne kadar Lübnan hükümetinin çok gecikmeli almış olduğu önlemler neticesinde bugün sedir ağaçlarının ülke genelindeki sayısı oldukça düşmüş olsa da, bu çok değerli ve yaşlı ağaçlar artık korunmaya çalışılmaktadır.
Bilimsel adı 'cedrus libani' olan Lübnan sedir ağaçlarının Fenikelilerin alfabeyi icat etmesine dolaylı yoldan nasıl katkı sağladığını sorar gibisiniz.
O da yakında inşallah...