Fas Başbakanı: "Siyonistlerle normalleşmeye karşıyız"

HABER MASASI
Abone Ol

Başbakan Osmani, "Siyonist yapıyla normalleşme, Filistin halkının haklarını daha çok ihlal etmesi için bir teşviktir." dedi.

Fas Başbakanı Saadeddin el-Osmani, ülkesinin İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan normalleşme anlaşmasını reddederek, Siyonist oluşumla yapılacak tüm normalleşme çalışmalarına karşı olduğunu söyledi.

"Siyonistlerle normalleşmeye karşıyız"

Fas'taki koalisyon hükümeti lideri Osmani, başkanlığını yaptığı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin düzenlediği etkinlikte konuştu.

Fas bayrağının uzun serüveni
Mecra

Osmani, Filistin halkının haklarına saldırının Fas'ın kırmızı çizgisi olduğunu söyleyerek, ülkesinin İsrail ile BAE arasında imzalanan normalleşme anlaşmasını reddettiğini ve Siyonist oluşumla yapılacak tüm normalleşme çalışmalarına karşı olduğunu belirtti.

2012-2013 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Saadeddin el-Osmani, 2017'den beri Fas Başbakanı.

Başbakan Osmani, "Siyonist yapıyla normalleşme, Filistin halkının haklarını daha çok ihlal etmesi için bir teşviktir." dedi.

Osmani, normalleşme anlaşması karşısında Fas'ın yönetimi ve halkıyla Filistin'in yanında durmaya devam ettiğini vurgulayarak, bölgeyi Yahudileştirme çabalarına, Filistinlilerin ve Kudüslülerin haklarının ihlal edilmesine, Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs'ün İslami kimliğinin yok edilmeye çalışılmasına karşı çıktıklarını kaydetti.

Siyonist yapıyla normalleşme, Filistin halkının haklarını daha çok ihlal etmesi için bir teşviktir.

Bu konuda verilen her türlü tavizin Fas tarafından reddedildiğini dile getiren Osmani, İslam ümmetinin, ilk kıble ve üçüncü harem olması sebebiyle Mescid-i Aksa'yı ve Kudüs'ü savunması gerektiğini sözlerine ekledi.

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

  • BAE resmi ajansı WAM'ın haberinde de İsrail ile BAE'nin, ilişkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaştığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacağı ifade edilmişti.

BAE, 1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün'ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Hamas, Fas'ın, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan normalleşme anlaşmasını reddetmesini, "Filistin davası için olumlu ve destekleyici" bulduklarını açıkladı.

Fas İslamı ve Fas’ın din diplomasisi
Mecra

Hamas'tan Fas'a Teşekkür

Hamas Ulusal İlişkiler Büro Başkanı Husam Bedran, yaptığı yazılı açıklamada, Fas Başbakanı Saadeddin el-Osmani'nin İsrail-BAE anlaşmasını reddeden ve tüm normalleşme çabalarına karşı çıkan ifadelerini değerlendirdi.

Osmani'nin açıklamasından memnuniyet duyduklarını kaydeden Bedran, Fas Başbakanı'nın konuşmasını "Filistin davası için olumlu ve destekleyici" bulduklarını vurguladı.

Bedran,

Filistinliler ve Hamas olarak, özellikle işgalci güçlere yönelen Arap rejimlerinin utanılacak bir biçimde çöktüğü bu dönemde, gelen ret açıklamasından ötürü kendisine saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz.

ifadelerini kullandı.

Fas Başbakanı Osmani, partisinin bugün düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada, İsrail ile BAE arasında imzalanan normalleşme anlaşmasını reddettiğini ve "Siyonist oluşumla yapılacak tüm normalleşme çalışmalarına karşı olduğunu" açıkladı.

Fas, bugüne kadar İsrail'le resmi ilişkilerinin olmadığını dile getirmiştir.

Fas'ın yönetimi ve halkıyla Filistin'in yanında durmaya devam ettiğini vurgulayan Osmani, "Siyonist yapıyla normalleşme, Filistin halkının haklarını daha çok ihlal etmesi için bir teşviktir." dedi.

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

İsrail ve Trump, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmanın isminin 'İbrahim Anlaşması' (the Abraham Accord) olduğunu açıklamıştı.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberinde de İsrail ile BAE'nin, ilişkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaştığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacağı ifade edilmişti.

BAE, 1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün'ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.