Eski Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali gözaltına alındı

HABER MASASI
Abone Ol

Tunus'ta eski Başbakan Hammadi el-Cibali'nin avukatı Reuters'e verdiği demeçte, Tunus polisinin eski Cibali'yi kara para aklama şüphesiyle tutukladığını söyledi.

Tunus'ta eski Başbakan Hammadi el-Cibali'nin gözaltına alındığı bildirildi.

Eski Başbakan Cibali'nin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, "Eski Başbakan Hammadi el-Cibali, emniyet ekipleri tarafından telefonuna el konularak, gözaltına alındı ve bilinmeyen bir yere götürüldü." ifadelerine yer verildi.

Cibali'nin ülkenin doğusundaki Susa kentinde gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, Cibali'nin birkaç ay önce pasaportla başvuruda bulunarak yenilemek istemesine rağmen alamadığı kimlik kartı olmadığı gerekçesiyle gözaltına alındığına işaret edildi.

  • Cibali'nin avukatı Reuters'e verdiği demeçte, Tunus polisinin eski Başbakan Hammadi Cibali'yi kara para aklama şüphesiyle tutukladığını söyledi.

Nahda Hareketi tam 41 yıl önce bugün kuruldu
Mecra

Avukat konuşmasına şöyle devam etti: "Jebali bize müfettişlerin sorularına cevap vermeyeceğini söyledi ve konunun siyasâ bir motivasyonu olduğu ve kara para aklama ile ilgisi olmadığı için açlık grevine başladı."

Cibali'nin ailesi de Hammadi'nin fiziksel ve psikolojik sağlığına gelecek herhangi bir olumsuzluktan dolayı doğrudan Cumhurbaşkanı Kays Sid'i sorumlu tutacağına dikkat çekilen açıklamada, insan hakları kuruluşlarına da "ülkedeki insan hakları ihlallerine varan uygulamalara" karşı durmaları çağrısında bulunuldu.

Tunus'ta 2011-2013 yıllarında başbakanlık yapan Hammadi Cibali, Nahda Hareketi'ne yakınlığıyla biliniyor.

Tunus'taki siyasî kriz

"Bu yaşta diktatörlüğe başlayacak değilim"
Mecra

Tunus Cumhurbaşkanı Sid'in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnaî durum" oluşmasına yol açtı.

25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Sid, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Tunus'ta bazı kesimler, Sid'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.