Esed rejiminin gerçekleştirdiği Guta Katliamı'nın kurbanları anılıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Guta Katliamı, Suriye iç savaşı sırasında, Esed rejimi tarafından, 21 Ağustos 2013 tarihinde Şam'ın doğusundaki Guta bölgesine erken saatlerde yapılan sarin gazı saldırısıdır. 1400’ün üzerinde sivilin öldüğü bu katliamın üzerinden bugün tam 10 yıl geçti.

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, 21 Ağustos 2013'te başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silahla 1400’ün üzerinde sivilin ölümüne yol açtığı saldırı, İdlib'de protesto edildi.

  • Sivil Savunma gönüllüleri, Beşşar Esed yönetiminin, Dogu Guta'ya düzenlediği kimyasal saldırının 10. yılı dolayısıyla saldırıda ölenlerin yakınlarıyla dayanışma faaliyeti düzenlediler.

"Katliamı unutmamız mümkün değil. Katiller hesap vermiyor. Adaletin yokluğu katilleri daha çok cesaretlendiriyor ve katillerin katliam yapmasını teşvik ediyor." diyen Sivil Savunma gönüllüsü Nede Raşid; Suriye ordusunun iç savaş sürecinde Doğu ve Batı Guta, Duma, Zemelke, Sermin, Serakib ve Han Şeyhun gibi yerlere onlarca kez kimyasal saldırı düzenlediğini belirtti.

Suçluların adalet karşısında hesap vermesi gerektiğini ifade eden Semir Aktaa da "Yapılan katliamı bir an bile olsun unutmadık." dedi.

21 Ağustos 2013 tarihinde Rusya ve İran destekli Esed rejimi, başkent Şam'da bulunan Doğu Guta'da korkunç bir katliam gerçekleştirdi.

Siviller kimyasal katliama uykuda yakalanırken Esed rejimi güçlerinin çok sayıda kimyasal gaz yüklü roketle düzenlediği saldırı dış dünyaya ise sabah saatlerinde ulaştı.

Doğu Guta Katliamı

Suriye yönetimi, 21 Ağustos 2013'te başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silaha başvurarak, 1400'ün üzerinde sivili öldürmüştü. Ayrıca, katliamda, çoğu kadın ve çocuk binlerce sivil de zehirli gazlardan etkilenmişti.

  • Katliamın ardından Doğu Guta, 2018'de de Suriye yönetiminin en sıkı ablukasını uyguladığı, neredeyse tüm silahları kullandığı bölge haline gelmişti.

Hafızalardan silinmeyen Guta Katliamı'nda çoğu kadın ve çocuk binlerce sivil zehirli gazlardan etkilendi.

Bölgedeki muhalifler, Şam yönetimi ve Rusya ile yaptıkları mecburi anlaşma neticesinde Nisan 2018'de Doğu Guta'yı boşaltmak zorunda kalmıştı.

  • 5 yıllık kuşatmadan çıkan siviller, halihazırda ülkenin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki alanlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Şam ve kırsalındaki bölgeler 102, İdlib 45, Hama 30, Halep 26, Humus 7, Dera 3, Deyrizor 3, Lazkiye ili ise 1 kez kimyasal silahlarla hedef alındı.

Suriye İnsan Hakları Ağının raporuna göre, Şam yönetimi, Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından muhaliflerin kontrolündeki yerleşimlere 217 kez kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdi.

Kimyasal saldırıda ölen çocuklarının cesetleri üzerine konulan buzları görünce Suriyeli bir annenin ''Üzerlerine buz koymayın, üşürler.'' demesi ise, katliamın hiç akıldan çıkmayacak bir özeti olsa da Suriye'de Rusya ve İran destekli Esed rejimi katliamlarına devam ediyor.