Dünyanın gözünün içine baka baka

HABER MASASI
Abone Ol

Tel Aviv'den Kudüs'e taşınan ABD Büyükelçiliği, bugün resmen açılıyor. İsrail'in kuruluş yıl dönümüne denk getirilen açılış gününde Kudüs, Gazze ve Batı Şeria'da yoğun protesto gösterileri vardı.

ABD yönetimi, Tel Aviv’deki büyükelçiliğini bugün resmen Kudüs’e taşıdı. Filistinlilerin büyük tepkisiyle karşılaşan kararın uygulanışı, İsrail’in kuruluş yıl dönümü olan 14 Mayıs’a denk getirilmesiyle dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası boyunca elçilik binasını Kudüs’e taşıyacağı sözünü vermişti. İsrail yönetimi, karardan oldukça memnun.

Elçiliğin açılışı öncesi Kudüs sokakları, ''Trump bir Sİon dostu.'' ve ''Trump, İsrail'i muhteşem yap!'' gibi pankartlarla donatıldı. (Mustafa Deveci / AA)

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Başkan Trump’ı temsilen İsrail’e gelen ABD delegasyonunu dün Kudüs’teki konutunda ağırladı. Heyet şu isimlerden oluşuyor: Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump’ın kızı Ivanka ve eşi Jared Kushner. Yemeğe, ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman da katıldı. Friedman, işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan bir yerleşim biriminin finansörü olarak da biliniyor. Friedman, Başkan Trump’ın koltuğuna oturmasının hemen ardından büyükelçilik görevine atanmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kushner, Ivanka Trump, İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ve Mnuchin, açılış törenini yan yana takip ettiler. (Ronen Zvulun / Reuters)

Büyükelçiliğin resmi açılışından önce, Kudüs sokakları binlerce İsrailli tarafından dolduruldu. İsrail askerlerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görülürken, zaman zaman Filistinlilerle askerler arasında çatışmalar da yaşandı. Olayları kayıt altına almaya çalışan çok sayıda gazeteci, İsrail askerleri tarafından tartaklandı.

İsrail askerleriyle Filistinliler arasında gerginlik yaşanıyor. (Mostafa Alkharouf / AA)

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, İslâm dünyasının birçok şehrinde de günlerdir protesto gösterileri düzenleniyor. Sokaklara inen yüz binlerce Müslüman ABD’nin Kudüs’le ilgili tavrını kınarken, hükümetlerinden konuyla ilgili daha aktif politikalar yürütmelerini talep ediyor. Türkiye ise, uluslararası mekanizmaların harekete geçirilmesi noktasında, Kudüs’le ilgili tavrını en yüksek seviyede belli etmeyi sürdürüyor.

ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşıması, İstanbul'da da protesto gösterileriyle karşılandı. (Hüseyin Aldemir / Reuters)

Trump’ın büyükelçiliğin taşınması kararını açıklamasından sonra, Türkiye’nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınan bir tasarıyla karar kınanmıştı. 128 ülke, hazırlanan tasarının kabulü yönünde oy kullanırken, ABD’yi yalnızca 9 ülke desteklemişti. İslâm İşbirliği Teşkilâtı’nın aynı günlerde İstanbul’da düzenlenen toplantısında da, “Doğu Kudüs” Filistin’in başkenti olarak kabul edilmiş, dünyaya yapılan çağrıda, bundan böyle bu gerçeğin dikkate alınması gerektiği belirtilmişti.

Mescid-i Aksa'da düzenlenen protesto gösterilerine İsrail polisi ve askeri müdahale etti. (Mostafa Alkharouf / AA)

BM ve diğer uluslararası kuruluşların aldığı birçok karara göre Kudüs, İsrail’in işgali altında bulunuyor. Uluslararası camia işgali resmen tanımadığı için, bugüne kadar hiçbir ülke, büyükelçiliğini Kudüs’e taşımamıştı. ABD’nin kararından sonra bazı ülkelerin de benzer adımları atabileceği belirtilirken, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri ise, Trump’ın Kudüs’le ilgili siyasetini açıktan eleştiren açıklamalar yapmıştı.