Dünya çapında 415 milyon çocuk çatışma bölgelerinde yaşıyor
Bu hafta İslam coğrafyasında; çatışma bölgelerinde yaşayan savaş mağduru milyonlarca masum çocuk, Esed rejiminin saldırıları sonucu yerinden edilen tuğla ustalı Hamalı anne, İsrail'in Filistinlilere ait 200 kadar iş yerini yıkım kararı, Myanmar'da ordu ile etnik silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda zarar gören siviller, Filistinlileri göçe zorlamak için İsrail'in aldığı yıkım kararları ve ABD'nin İsrail'in 1 Temmuz'daki ilhak planına karşı çıkması haberleri öne çıktı.
Dünya çapında 415 milyon çocuk çatışma bölgelerinde yaşıyor
Çocukları Kurtarın Vakfının "Çocuklar Üzerindeki Savaşı Durdur 2020" raporuna göre, 2018'de 149 milyonu yoğun çatışma bölgeleri olmak üzere 415 milyon çocuk çatışma bölgelerinde yaşıyor. Bu da, neredeyse her 6 çocuktan birinin çatışma bölgesinde yaşadığı anlamına geliyor. 415 milyonun büyük çoğunluğunu, 170 milyon ile Afrika kıtasındaki çocuklar oluşturuyor. Orta Doğu'da ise 3 çocuktan biri çatışma bölgesinde hayatını sürdürüyor. Rapora göre, 2010'dan beri çatışma bölgelerinde yaşayan çocuk sayılarında yüzde 34'lük, çocuklara karşı işlenen suçlarda da yüzde 170'lik artış var. Nijerya'da yaklaşık 45 milyon çocuk çatışma bölgesinde yaşıyor. Nijerya'yı, Meksika, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Afganistan takip ediyor.
Hamalı 6 çocuk annesi kadın ekmeğini "tuğladan" çıkarıyor
Eşi 4 yıl önce rejimin kontrolündeki bölgelerde kaybolan ve rejim saldırıları sebebiyle 6 çocuğuyla kamplara sığınan Hamalı anne Um Yusuf, eşinden öğrendiği tuğla yapım mesleğiyle hayatını idame ettiriyor. Dört kardeşiyle ve 2 yetişkin oğluyla birlikte çalışan Hamalı anne, günlük 1000- 1200 Suriye Lirası (3,7-4,5 TL) olan kazancının geçinmek için yetersiz olduğunu vurguladı. Doğup büyüdüğü Kefrenbude ilçesi kendisi için kıymetli olsa da evlatlarının geçimini sağlamanın daha önemli olduğunu vurgulayan Um Yusuf, yurtlarına dönmek için uygun şartların en kısa sürede oluşmasını umduğunu kaydetti.
Filistinlilere ait 200 kadar iş yeri İsrail'in hedefinde
Kudüs Belediyesinin İsrail hükümetindeki planlama komitesinin onayıyla kentteki Vadi el-Cevz semtinde bulunan sanayi bölgesinde yaklaşık 200 iş yerinin yıl sonuna dek yıkılması yönünde tebligat verdiği bildirildi. Yıkılmak istenen iş yerlerinin oto tamirhaneleri, ticarethaneler ve lokantalar olduğunu belirtilirken bölgenin Kudüs'ün en işlek yeri olduğuna dikkati çekildi.
Myanmar'da çatışmalar sivilleri de vurdu
Arakan Rohingya Birliğinin (ARU) Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) sunduğu raporda Myanmar'da Arakan eyaletinde, ordu ile etnik silahlı gruplar arasındaki çatışmaların sürdürdüğü, sivil kayıpların yaşandığı ve sivillerin yerlerinden edildiği bildirildi. Raporda, Rathedaung şehrine bağlı bir köyde 29 Mayıs'ta güvenlik güçleri ile Arakan ordusu arasında çatışmaların yaşandığı ve 10 polis memuru ile aynı aileden üç sivilin rehin alındığı belirtilirken Buthidaung şehrine bağlı Shakir köyünde 12 Mayıs'ta, meydana gelen patlamada da 10 ve 15 yaşlarından iki Rohingyalı çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.
"İsrail'in yıkım politikası suç ve etnik temizliktir"
İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bir Filistinliyi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kendi evini yıkmaya zorlarken, bir Filistinlinin de evini yıktı. İsrail'in evini yıkmaya zorladığı Filistinli Naim Salih Ferrah, "Bütün Kudüslülerin durumu böyle. İsrail, burada yaşayan Filistinlileri dağıtmak istiyor, göçe zorluyor. Durumumuz çok zor. Evini yıkmayan cezaevine atılıyor, cezaevine atılmayan öldürülüyor, öldürülmeyen Kudüs’ten uzaklaştırılıyor. Kudüslülerin durumu böyle işte." ifadelerini kullandı. Hamas, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün güneyinde bulunan Cebel el-Mükebbir köyünde Filistinlilerin evlerine yönelik yıkımların artmasını, "Kudüslülerin zorla göçünü hedefleyen etnik temizlik" olarak nitelendirdi.
"ABD, İsrail'in 1 Temmuz'daki ilhak planına karşı"
Times of Israel gazetesi, ABD yönetiminin, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni 1 Temmuz'da "ilhak" etmesine karşı olduğunu yazdı. Haberde, ABD yönetiminin "ilhaka" destek vermek için haritalandırma sürecinin tamamlanmasını ön koşul olarak dile getirdiği vurgulandı.