Doğu Kudüs'te İsrail yıkımı

HABER MASASI
Abone Ol

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te "güvenlik tehlikesi oluşturduğu" iddia edilen Filistinlere ait evler İsrail güçleri tarafından yıkıldı. Filistin Devlet Başkanlığı tarafından İsrail’in yıkımlarına ilişkin yapılan açıklamada "İsrail’in yıkımları sözde Yüzyılın Anlaşması planının parçası" ifadeleri kullanıldı. Hamas ve İslami Cihad Hareketi de yıkımları kınadı. Hamas tarafından yapılan açıklamada "yıkma girişiminin etnik temizliğin bir parçası" denildi.

İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Ayrım (Utanç) Duvarı'nın devamı olan tel bariyerlere yakın olduğu gerekçesiyle Filistinlilere ait bazı evleri yıkmaya başladı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, çok sayıda İsrail askeri ve polisi, sabah erken saatlerden itibaren iş makineleri eşliğinde Doğu Kudüs'ün Sur Bahir bölgesinde yer alan Vadi El-Hummus Mahallesi'ne geldi.

Yıkım bölgesine doğru ilerleyen İsrail askerleri.

İsrail güçleri, İsrail Yüksek Mahkemesinin Sur Bahir bölgesindeki Ayrım Duvarı'nın devamı olan tel bariyerlere yakınlığı gerekçesiyle yıkımına kararı verdiği Filistinlilere ait evlerden bazılarını zorla boşalttı.

Yıkıma tepki gösteren mahalle sakinleri ile İsrail güçleri arasındaki tansiyon giderek artarken, İsrail'e ait iş makineleri iki katlı bir binayı yıktı.

Vadi El-Hummus'da Ayrım (Utanç) Duvarı'na yakın yaklaşık 100 ev İsrail güçleri tarafından yakın zamanda yıkılacak.

Bölgedeki bazı evlerin yıkımına yönelik hazırlıklar devam ederken, çok sayıda İsrail askerinin de bölgede inşa halindeki çok katlı bir apartmanı yıkmak için söz konusu yerleşime patlayıcı madde yerleştirdiği görüldü.

Fotoğrafta binaya patlayıcı yerleştiren İsrail askerleri görülüyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi, geçen ay Sur Bahir'deki söz konusu binaların Ayrım Duvarı'nın devamı oluşturan tel bariyerlere yakınlığı nedeniyle "güvenlik tehlikesi oluşturduğunu" iddia ederek yıkımına karar vermiş ve mülk sahiplerine 18 Haziran'a kadar binalarını yıkmaları için süre tanımıştı.

Bunun üzerine Filistinliler, bazıları inşa halinde olan 10 binanın yıkımının durdurulması için Yüksek Mahkemeye başvurmuş ancak mahkeme dün bu başvuruyu reddetmişti.

Uzmanlar, İsrail mahkemesinin bu kararının Filistin'in diğer bölgelerinde de birçok evin yıkılmasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Vadi El-Hummus Mahallesi'nde İsrail'e ait iş makineleri tarafından yıkılan evler.

"İsrail’in yıkımları sözde Yüzyılın Anlaşması planının parçası"

Filistin Devlet Başkanlığı, İsrail’in yıkımlarına ilişkin açıklama yaptı. Yıkımların kınandığı açıklamada, İsrail’in faaliyetleri Filistin meselesinin üzerine örtmeyi amaçlayan sözde Yüzyılın Anlaşması’nı uygulama planının bir parçası olarak nitelendirildi. Açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail’in yıkım faaliyetlerini durdurmak amacıyla ilgili taraflarla temaslarda bulunduğu ifade edilerek, Abbas’ın uluslararası toplumu Filistin halkına yönelik bu saldırganlığı durdurmaya çağırdığı kaydedildi.

Yüzyılın Anlaşması planının baş aktörü ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu'yu dinlerken görülüyor.

Açıklamanın devamında Doğu Kudüs’ün başkent olduğu bağımsız Filistin Devleti’nin kurulmasının barışa ulaşmanın tek yolu olduğu belirtildi.

Hamas ve İslami Cihad da İsrail yıkımlarına tepki gösterdi

Hamas ve İslami Cihad hareketleri, İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te Ayrım (Utanç) Duvarı'nın devamı olan tel bariyerlere yakınlığı gerekçesiyle Filistinlilere ait bazı evleri yıkmasını kınadı.

Hamas'tan İsrail güçlerinin Filistinlilere ait bazı evleri yıkmasına dair yapılan yazılı açıklamada, "İşgalci İsrail, toprağın asıl sahiplerini zorla yerlerinden ederek sistematik bir şekilde Kudüs'ün demografik yapısını değiştirmek istiyor.Yıkma girişimi tüm boyutlarıyla bir etnik temizliktir." ifadelerine yer verildi.

İsrail'in ABD'den aldığı destekle bu tür girişimlere yöneldiği ve Filistinlilere yönelik ihlallerini artırdığına dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti:

"İsrail ihlallerin dozunu yankıları konusunda uyardığımız Bahreyn Çalıştayı'ndan sonra ciddi şekilde artırmıştır. Ancak bu, Filistin halkının direnişini etkileyemeyecektir."

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Trump'ın başdanışmanı Jared Kushner ile Bahreyn Çalıştayı'nda bir söyleşi gerçekleştiriyor.

İslami Cihad Hareketi de yaptığı yazılı açıklamayla İsrail'e tepki gösterdi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"İşgalci İsrail'in Kudüs'teki evleri yıkması, halkını yerinden etmesi, Filistin halkına karşı işlenmiş bir suçtur. Bu ihlaller (ABD Başkanı Donald) Trump'ın anlaşmasının (Yüzyılın Anlaşması), işgal ve normalleşme sürecinin doğrudan bir sonucudur."