“Değişimi dayatmak yerine halkı ikna etmeyi umuyoruz”

HABER MASASI
Abone Ol

Afganistan’da 20 yıl süren savaşın ardından yeniden iktidara gelen Taliban, dünyadaki imajını yenilemeye ve kuracağı yönetimle ilgili olumlu yönde mesajlar vermeye çalışıyor. Özellikle kurulacak yeni yönetimin ülkedeki sosyal hayata ne derece etki edeceği ve neleri değiştireceği merak konusu. Kadınların çalışma ve eğitim haklarını koruyacaklarını sıklıkla dile getiren Taliban temsilcileri, ülke yönetiminde yapacakları değişiklikleri halka baskı uygulayarak değil, halkı ikna ederek gerçekleştirmek istediklerini ifade ediyor. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ABD basınına yaptığı bir açıklamada, Afganistan’da Taliban yönetiminin uygulayacağı politikaların detaylarını açıkladı. Mücahid, "Geleceği inşa etmek ve geçmişte olanları unutmak istiyoruz" dedi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, müziğin halka açık yerlerde yasaklanacağını belirterek, “Ancak baskı yapmak yerine insanları bu tür şeyleri yapmamaya ikna etmeyi umuyoruz" dedi.

  • Afganistan’da 20 yıl süren savaşın ardından yeniden iktidara gelen Taliban, dünyadaki imajını yenilemeye ve kuracağı yönetimle ilgili olumlu yönde mesajlar vermeye çalışıyor. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD basınına Afganistan’da Taliban yönetiminin uygulayacağı politikaların detaylarını açıkladı. Mücahid, "Geleceği inşa etmek ve geçmişte olanları unutmak istiyoruz" dedi.

Kurulacak yeni Taliban yönetiminin ülkedeki sosyal hayatta neleri değiştireceği merak konusu.


Taliban’ın kadınları bir kez daha eve kapatmaya ve tamamen örtünmeye zorlayacağına yönelik endişelerin temelsiz olduğunu ifade eden Mücahid, kadınlara dışarıda erkeklerin eşlik etmesi zorunluluğunun yanlış anlaşıldığını belirterek, bunun 3 gün veya daha uzun seyahatler için geçerli olduğunu söyledi.

Mücahid, kadınların okula, ofise, üniversiteye veya hastaneye gittiklerinde erkeklere ihtiyaçları olmayacağını ifade etti.

Daha önce düzenlediği basın toplantısında Afgan vatandaşlarının ülkelerinden ayrılmalarına izin vermeyeceklerini ve Kabil Havalimanı’na geçişlerini engelleyeceklerini ifade eden Mücahid, bu konuda geri adım atarak geçerli seyahat belgesine sahip olanların havalimanına girişlerinin engellenmeyeceğine dair güvence verdi.

  • Mücahid, “Uygun belgeleri bulunmayanların gitmesine izin verilmediğini söyledik. Gitmek istedikleri ülkeler için pasaport ve vizeye ihtiyaçları var. Bunlar olursa hava yoluyla ülkeden ayrılabilirler. Belgeleri geçerliyse daha önce ne yaptıklarını sormayacağız” dedi.

Mücahid tahliye döneminde Batılı ülkeleri tahliye ortamını bahane ederek ülkelerine müdahale etmeye çalıştığını ifade etti.


Batı’nın tahliye çabalarından duyduğu hayal kırıklığını belirten Mücahid konuyla ilgili şunları söyledi:

Batı ülkeleri, ülkemize müdahale etmemeli ve burada ihtiyacımız olan doktorları, profesörleri ve diğer insan kaynaklarımızı ülkeden çıkarmamalılar. Bu insanlar ABD’de bulaşıkçı veya aşçı olabilirler. Bu insanlık dışı.

Müziğin halka açık yerlerde yasaklanacağını vurgulayan Mücahid, “Müzik İslam’da haram. Ama insanları baskı yapmak yerine bu tür şeyleri yapmamaya ikna etmeyi umuyoruz" dedi.

ABD'nin Afganistan'dan 14 Ağustos'tan bu yana tahliye ettiği kişi sayısı 95 bin 700'e ulaştı

Ülkedeki tahliye hareketliliği tüm hızıyla devam ederken ABD yönetimi, Afganistan'dan tahliye sürecinin başladığı 14 Ağustos'tan bu yana toplam 95 bin 700 kişiyi ülkeden çıkardığını bildirdi.

ABD'nin tahliye çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

  • Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD, son 24 saatte Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan yaklaşık 13 bin 400 kişiyi daha tahliye etti.

Son 24 saatte 17 askeri uçuş ile 5 bin 100, 74 koalisyon uçuşuyla 8 bin 300 kişinin tahliye edildiği belirtildi.

Böylece ABD'nin, tahliye operasyonunun başladığı 14 Ağustos'tan bugüne kadar tahliye ettiği kişi sayısının 95 bin 700'e ulaştığı ifade edildi.

Öte yandan, temmuz sonundan bu yana yaklaşık 101 bin 300 kişinin başka ülkelere yerleştirildiği aktarıldı.