"Cumhurbaşkanı Mursi kasten ölüme gönderileli 1 yıl oldu"

HABER MASASI
Abone Ol

Bu hafta İslam coğrafyasında; Mısır'ın demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefatının birinci yıl dönümü, İsrail perde arkasından Hafter'e askeri destek sağlaması, Irak'ta sağlık altyapısının yetersizliği sebebiyle (Kovid-19) salgınıyla mücadele yaşanan sıkıntılar, "ırkçılığın sembolü olan" Ayrım (Utanç) Duvarı'na George Floyd'dan sonra İyad Hallak'ın portresinin çizilmesi, tarihinin en büyük mali krizlerinden birini yaşayan Filistin ve Kırgızistan’da yolsuzluk soruşturması sebebiyle yaşanan hükümet değişikliği haberleri öne çıktı.

"Cumhurbaşkanı Mursi kasten ölüme gönderileli 1 yıl oldu"

Mısır'da demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, hakkında verilen idam kararından tam 4 yıl bir gün sonra mahkeme salonunda vefat etti. Mursi'nin defin işlemleri, vefat ettiği günün hemen ertesi sabahı saat 05.00'te alelacele yapıldı. Müslüman Kardeşler Teşkilatının siyasi kanadı Mursi'nin vefatını Mısırlı yetkililerin Mursi'yi "kasten yavaşça öldürmesi"olarak niteledi. İngiltere'de Mısır ile ilgili hazırlanan araştırma raporunda, "23 saat hücrede tek başına tutulan Mursi, işkence sayılabilecek derecede kötü, insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye maruz kalıyor. Hakkı olan tıbbi tedavinin kendisine sağlanmaması Mursi'nin erken ölümüne neden olabilir." ifadeleri yer almıştı.

Hafter'in perde arkasındaki destekçisi: İsrail

Arap Baharı'nın getirdiği gelişmelerden en az seviyede etkinlenmek ve bölgedeki ipleri elinde bulundurmak isteyen Birleşik Arap Emirlikleri, Libya'daki iç savaşta Hafter'in en büyük destekçisi oldu. BAE, 2014'ten bu yana müdahil olduğu Libya savaşında Hafter'e desteğinin önemli kısmını İsrail üzerinden sağladı. İsrail, bölgesel ittifak içinde olduğu BAE, Mısır ve Suudi Arabistan'ın açık şekilde desteklediği Hafter'i "dostumun dostu" olarak görüyor. BAE, Hafter için İsrail'de üretilen hava savunma sistemlerini temin etmenin yanı sıra, Mossad ajanlarıyla Ürdün ve Mısır'da görüşmeler organize ediyor.

Sağlık altyapısının felç olduğu Irak Kovid-19’la mücadele edemiyor


Irak’ın başkenti Bağdat ve güney vilayetleri, sağlık altyapısının yetersizliği sebebiyle (Kovid-19) salgınıyla mücadele edemiyor. Bağdat’taki devlet hastanelerinde solunum cihazları başta olmak üzere diğer tıbbi malzemelerdeki yetersizlikler özellikle salgına yakalanan 50 yaş üzeri vatandaşların hayatına mal olabiliyor. Salgın nedeniyle hastanelere giden birçok kişi kapılardan geri çevriliyor. Doktorlar, hastanelerdeki yetersizliklerden dolayı salgın hastalarını tedavi edemiyor, hastalardan evlerinde kalarak tavsiyede bulundukları birkaç ilaçla kendi tedavilerini yapmalarını istiyor.

Sadece Floyd değil, İyad Hallak da…

Filistinli ressam, Takiyyüddin Sebatin, ırkçılık kurbanı insanlarla dayanışma içinde olduğunu ifade etmek için Ayrım (Utanç) Duvarı'nın Batı Şeria'da kalan bölümüne George Floyd'dan sonra İsrail askerlerinin bir süre önce öldürdüğü şehit İyad Hallak'ın (32) portresini çizdi. İyad Hallak resminin yanına İngilizce olarak "Sadece Floyd değil, İyad Hallak da..." ifadesini yazan Ressam Sebatin, "Floyd ve Hallak'ı resmetmek için Ayrım Duvarı'nı seçtim çünkü burası ırkçılığın sembolü" diyerek, bu çizimlerin, dünyaya ırkçılığı, adaletsizliğin ve zulmün yayılmasına karşı dik durmak için birer mesaj olduğunu söyledi.

Filistin tarihinin en büyük mali krizlerinden biriyle karşı karşıya

Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetimi eşi görülmemiş bir mali krizle karşı karşıya. İsrail'in vergi kesintileri ve yeni tip koronavirüs salgınının (Kovid-19) etkileri nedeniyle mali krizin önceki krizlerden çok daha büyük olduğu ifade ediliyor. Salgın ve vergi kesintileri Filistin yönetiminin mayıs ayındaki gelirlerinin yüzde 90 gerilemesine yol açarken bu durum yönetime bağlı memur maaşlarının ödenmesini zora soktu. Sadece vergi kesintisi sebebiyle sıkıntı yaşadığı dönemlerde memur maaşlarını ödemek için yerel bankalardan kredi alan Filistin hükümetinin bu kez, borçlanma gücü de azalmış durumda. Hükümetin kredi alma kotasını doldurduğu bildirildi.

Kırgızistan’da hükümet değişikliği

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Kubatbek Boronov başkanlığında kurulan yeni hükümeti onayladı. Bişkek Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi mezunu Boronov, 2003-2018 yıllarında Acil Durumlar Bakanlığında çeşitli görevler üstlendi. Boronov, adı yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle başbakanlık görevinden istifa eden Muhammedkalıy Abılgaziyev'in kabinesinde, Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ulusal Koronavirüs ile Mücadele Karargahı Başkanı olarak görev yaptı. Muhammedkalıy Abılgaziyev, hakkındaki yolsuzluk iddiaları üzerine görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. 2 yıl önce başbakanlık görevine getirilen Abılgaziyev, "radyo frekans bandının genişletilmesi ve yenilenmesi davası" kapsamında devleti zarara uğratmakla suçlanıyordu.