Cezayir'in köprüler şehri: Konstantin

HABER MASASI
Abone Ol

Cezayir'in tarihî Konstantin şehri, Roma, Osmanlı ve Fransız mimarisiyle inşa edilmiş köprüleriyle içerisinde birçok medeniyetin renklerini barındırıyor. Olağanüstü manzarasını vadilere ve platoları oluşturan nehirlere borçlu olan şehir, şehrin farklı noktalarında bulunan 8 köprüsü sebebiyle "Köprüler Şehri" lakabıyla tanınmaktadır.

Cezayir'in kuzeydoğusunda yüksek kayalıklar üzerine inşa edilen tarihî Konstantin kenti, şehri ikiye bölen Er-Rimal Vadisi'nin üzerinde yükselen asırlık asma köprüleriyle yüz yıllardır ihtişamlı varlığını sürdürüyor.

  • Farklı dönemlerde inşa edilen ve kentin iki yakasını birbirine bağlayan 8 köprü, kentin iki yakasını bir araya getirmenin dışında yerli ve yabancı turistleri de güzelliğiyle cezbediyor.

Romalı savaşçıların Tunus'a yadigârı: 2 bin yıllık Emidra kenti
Mecra

Sidi M'cid Köprüsü.

Konstantin'e 'asma köprüler şehri' lakabını kazandıran bu köprülerin ilki Bab el-Kantara'nın, Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı biliniyor.

Nüfusun artmasıyla beraber, şehrin iki yakasına geçişleri kolaylaştırmak için köprülerin sayısının da zamanla arttığı ifade ediliyor.

Kent yıllar içerisinde Şeytan, Er-Rimal Vadisi (Sidi M'cid), Sidi Raşid, Mellah Süleyman, Şelaleler, Mecaz el-Ganem ve Salih Bey Köprülerinin de inşasıyla görenleri büyüleyen bir manzaraya sahip oluyor.

Sidi Raşid Köprüsü.

Konstantin'in asma köprüleri birçok medeniyetin renklerini barındırıyor

Her köprü adının karakteristik bir hikâyesi olduğunu kaydeden şehrin turist rehberliğini yapan Nur Şuruk
Şuruk, Şeytan Köprüsü'nün hikâyesini şöyle anlatıyor:

Şeytan Köprüsü'ne bu ismin verilmesinin nedeni, köprüden geçen insanların geçişleri sırasında vadiden akan şiddetli suların kayalıklara çarptığında çıkardığı sesten çok korkmaları.

Mellah Süleyman Köprüsü.

Konstantin'in tarihte bilinen ilk adının Berberice bir kelime olan "Cirta" olduğunu aktaran Şuruk, şehrin yeni isminin ise Roma İmparatoru Büyük Konstantin tarafından verildiğini kaydediyor.

Şehirdeki köprülerinin birçok medeniyetin özelliklerini bünyesinde barındırdığını ifade eden Şuruk, "Bilinen ilk köprü Romalılar tarafından inşa ediliyor, sonrasında Osmanlılar geliyor ve kendi mimarileriyle yeni köprü yapıyorlar. Aynı şekilde Fransa'nın sömürge yıllarında da Fransızlar kendi mimari anlayışlarını şehre taşıyor." açıklamasını yapıyor.

Emir Abdulkâdir Cezâirî
Mecra

Kantara Köprüsü.

Bölgeye gelen Fenikeli tüccarlarla ilk yerleşimlerin de başladığı tahmin edilen asma köprüler şehri, Amazig (Berberi) Numidya Devleti döneminde önemli ticarî kentler arasında yerini alıyor. Milattan sonra 311'de şehir Roma İmparatorluğu hâkimiyetine giriyor.

Numidya Devleti döneminde "Cirta" olarak bilinen şehre, sonrasında Roma İmparatoru Büyük Konstantin tarafından kendi ismi veriliyor


Köprüler şehri

Sidi M'Cid, 1912 yılında Fransız mühendis Ferdinand Arnodin tarafından inşa edilen bir asma köprüdür. 168 metre uzunluğunda ve 175 metre yüksekliğindeki bu köprü, Konstantin'in en yüksek ve en görkemli köprüsüdür. Rhumel Nehri'ne ve vadisine bakan çok güzel manzarası vardır.

Kantara, Konstantin'in en eski taş köprüsüdür. 1863 yılında inşa edilmiş olup Roma ve Fransız mimari tarzının izlerini taşımaktadır. Köprü 128 metre uzunluğunda ve 125 metre yüksekliğindedir.

Sidi Raşid, 1912 yılında Paul Sejourne tarafından yaptırılmış beton kemerli bir köprüdür. 447 metrelik uzunluğu ve 27 küçük kemeriyle dikkat çekici bir yapısı olan köprü, Rhumel Nehri üzerinde salınmaktadır.

Şeytan Köprüsü sadece yayalar içindir ve 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir.

Şelaleler Köprüsü 1925 yılında inşa edilmiştir. 80 metre yüksekliğindedir ve Konstantin'in en güzel köprülerinden biridir.

Yeni Asma Askılı Konstantin Köprüsü, ünlü Dissing-Weitling mimarlık firması tarafından tasarlanıp 2012 yılında tamamlanmıştır. 750 metre uzunluğunda ve 130 metre yüksekliğindedir. Hem yayalar hem de arabalar tarafından kullanılan köprü, 2008 yılında Uluslararası En İyi Mimarlık Projesi ödülüne layık görülmüştür.

Salih Bey Köprüsü.

Şehre kazandırılan son köprü ise 2014 yılında tamamlanıyor. Köprüye bölgenin Osmanlı dönemindeki yöneticilerinden "Salih Bey'in" ismi veriliyor.