Çalınan eserler internete düştü
Ortadoğu'daki savaş bölgelerinden kaçırılarak yurtdışına götürülen tarihî eserler, internet üzerinden satışa çıkarıldı. Amerikan The New York Times'ın yayımladığı ayrıntılı dosyada, özellikle Facebook üzerinden oluşturulan onlarca satış sitesinde Suriye ve Irak gibi ülkelerden kaçırılan eserlerin online olarak satıldığı kaydedildi.
Ohio Eyalet Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Amr Azm, gazeteye yaptığı açıklamada, internet sayesinde tarihî eser kaçakçılarının işlerinin daha da kolaylaştığını vurgulayarak, son birkaç yılda trafiğin hızlandığını belirtti. Facebook'ta, çoğunluğu Arapça olmak üzere, 90'dan fazla tarihî eser satış sayfasının bulunduğuna işaret eden Azm, on binlerce kişinin bu sayfaları takip ettiğini ve eser satın aldığını açıkladı.
Kaçakçıların kurduğu satış sayfalarında, Suriye'deki antik Palmyra kentinden kaçırılan binlerce parçanın satıldığı da ortaya çıktı. Suriye ve Irak dışında Mısır, Yemen, Tunus ve Libya'dan yurtdışına götürülen eserlerin de kaçakçıların hedefinde olduğu görülüyor.
Facebook'un şimdiye kadar 49 kaçakçı grup ve sayfayı kaldırdığı belirtilirken, söz konusu oluşumların sürekli çoğalmasından dolayı, hepsini kontrol altına almanın zorluğuna işaret ediliyor.
Suriye ve Irak'ta, bilhassa IŞİD'in etkili olduğu bölgelerde hem tarihî eser kaçakçılığı hem de IŞİD militanlarının eserlere kasten verdiği zarar nedeniyle, tarihî doku ciddi biçimde zarar görmüş durumda.