Buteflika dönemi bitti
İslam dünyasında bu haftanın öne çıkan gelişmeleri: Buteflika'nın istifa süreci, Cezayir'de yaşanan gelişmeler, Arap Birliği Zirvesi'nin ayrıntıları, İran'da yaşanan sel felaketinin ardından Ruhani'nin ABD'yi hedef alan açıklamaları, Bangladeş'te küresel iklim değişikliğinin çocuklar üzerindeki etkisi ve Suriye'de kanunsuz bir şekilde alıkonulan insanlar...
Buteflika dönemi bitti
Cezayir'de, 1999'dan bu yana koltukta olan Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, istifa ederek görevinden ayrıldı. Dün akşam açıklanan istifa kararı, Cezayir Genelkurmay Başkanı General Ahmed Kayid Salah'ın sert açıklamasından sonra geldi. General Salah, "Buteflika görevi acilen bırakmalıdır. Kimsenin menfaati, halkın kazanımlarından daha önemli değildir" şeklinde konuşmuştu.
Cezayir'de halk, yaklaşık iki aydır, bu ay düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Buteflika'nın yeniden aday olmaması için meydanlardaydı. Buteflika'nın istifası, halk tarafından sevinçle karşılandı.
Arap Birliği Zirvesi yine temennilerle son buldu
Arap dünyasından 13 liderin katıldığı Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin 30. toplantısı 31 Mart Pazar günü Tunus'ta gerçekleşti. Zirvede Filistin davası, Libya ve Yemen'deki durum, Sudan'a kalkınma yardımı ve İran'ın Arap devletlerinin iç işlerine müdahalesi başta olmak üzere 20 konu görüşüldü.
Suriye'de alıkonulanların sayısı bu yıl bin 271'i buldu
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'de mart ayında büyük kısmı Beşşar Esed rejimi tarafından olmak üzere 357 kişinin alıkonulduğunu, sene başından itibaren tüm taraflarca alıkonulanların sayısının bin 271'i bulduğunu bildirdi. SNHR'nin, Suriye'de alıkonulanlara ilişkin yayımladığı raporda, geçen ay ülke genelinde 16'sı çocuk ve 26'sı kadın, 357 kişinin alıkonulduğu belirtildi.
"Selzedelere yardımın engellenmesi cinayettir"
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in İslam ülkelerinin yabancı misyon temsilcilerini kabulünde konuşan Hasan Ruhani, "Dışarıdan İran'a gelen yardımların önünü kesiyorlar ve Kızılay bu ağır şartlarda başka ülkelerden gelen yardımları teslim alamıyor. ABD’nin, selzedelere yönelik uluslararası yardımları engellemesi benzeri görülmemiş bir cinayettir." dedi. Ruhani, ülkedeki 31 eyaletten 25'inin sel felaketine maruz kaldığına ve tüm bu bölgelerde acil durum ilan edildiğine işaret ederek, bunun az rastlanan bir olay olduğunu dile getirdi.
Cezayir'de Buteflika'nın istifası yetmedi
Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın ordunun baskısıyla istifa etmesinin ardından, göstericiler Buteflika'nın müttefiklerinin de temizlenmesini bekliyor. Buteflika'nın istifasından bir gün önce onayladığı yeni hükümet ve devletin üst kademelerindeki diğer isimler göstericilerin hedefinde yer alıyor. Cezayir'in İslami eğilimli en büyük partisi Barış Toplumu Hareketi, Buteflika'nın istifasının ardından diğer taleplerin de gerçekleşmesi için barışçıl gösterilere devam edilmesi çağrısı yaptı.
Bangladeş'te 19 milyon çocuk tehlike altında
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Bangladeş'te iklim değişikliğine bağlı felaketlerin 19 milyondan fazla çocuğun yaşamını ve geleceğini tehlikeye attığı uyarısında bulundu. UNICEF tarafından yayımlanan raporda, iklim değişikliğine bağlı yıkıcı sel, siklon ve diğer çevresel felaketlerin etkileri nedeniyle 19 milyondan fazla çocuğun yaşamlarının ve geleceklerinin risk altında olduğu belirtildi. Raporda, söz konusu rakamlara, Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki derme çatma kamplara sığınan yüz binlerce Arakanlı Müslüman çocuğun da dahil olduğu kaydedildi.