Bombardıman nedeniyle İdlib'deki çiftçilerin zeytin hasadı kabusa dönüşüyor
Tüm dünyada zeytin hasadı dönemi adeta festivale dönüşürken Suriye'nin İdlib ilindeki çiftçiler, temel geçim kaynağı zeytinin hasadına Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırıları altında başladı.
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'teki çiftçiler, temel geçim kaynağı zeytinin hasadına Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırıları altında başladı.
- İdlib'de 128 bin hektar ekili zeytin ağacı bulunuyor ve bu zeytin ağaçlarının bir bölümü İdlib'in güneyinde, askerî muhaliflerle Esed rejimi güçleri arasındaki cephe hattında kalıyor.
Zeytin yetiştiriciliği bölgedeki çiftçilerin geçim kaynaklarının başında geliyor ancak zorlu şartlar altında mahsullerini toplamaya başlayan çiftçiler, ağaç budama ve nakliye gibi masraflara ek olarak akaryakıt fiyatlarındaki artışın da kazançlarını olumsuz etkilediğine dikkati çekiyor.
Geçen yıla nazaran bu yıl rekoltede artış bekleyen çiftçiler, zeytin ve zeytinyağını yurt dışı pazarına ulaştırmak için bölgedeki yetkililerden destek bekliyor.
"Burada çalışmak riskli. Esed rejimine ait tanklar saldırı düzenliyor"
Cephe hattında zeytin ağaçları bulunan Hüseyin Halid yaptığı açıklamada, hasada başladıklarını, mevsimin bu yıl daha iyi olduğunu söyledi.
Her ağaçtan 10-16 kilogram arasında zeytin topladıktan belirten Halid, "(Cephe hattında) Burada çalışmak riskli. Esed rejimine ait tanklar saldırı düzenliyor. Saklanmak zorunda kalıyoruz. Saldırı bittikten sonra tekrar çalışmaya devam ediyoruz. En son oğlum ve yeğenim ölümden son anda kurtuldu." dedi.
"Bu yıl geçen yıla göre daha verimli"
Çiftçi Muhammed El Hamid de zeytin toplarken saldırılara maruz kaldıklarını belirterek özellikle insansız hava araçlarının bölgeyi terk etmediğini söyledi.
Bakımı yapılan zeytin ağaçlarının verimli olduğunu dile getiren El Hamid, "Zeytin toplamada ve lojistikte sorunlar yaşıyoruz. Zeytin hasadı bu yıl geçen yıla göre daha verimli. Geçen yıl bir ağaçtan yarım çuvaldan az toplayan bu yıl bir çuval topluyor." diye konuştu.
İdlib'deki durum
Türkiye, Rusya ve İran, 2017'deki Astana toplantısında Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturma kararı aldı.
Rejim, İran destekli teröristler ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi.
Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar Mayıs 2019'da tekrar şiddetlendi.
Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020'de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.
2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.