BM: Sahra Altı Afrika'daki kriz can almaya devam ediyor

HABER MASASI
Abone Ol

BM'nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, Afrika'nın Sahel bölgesindeki krizin istikrarsız bir şekilde devam ettiğini ve terör saldırıları sonucunda her gün birçok can kaybının yaşandığı konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), Sahra Altı Afrika'daki (Sahel) krizin istikrarsızlığı beslediğini, kalkınma umutlarını baltaladığını ve terörist saldırılar sonucunda her gün çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Sahra Altı Afrika (Sahel) bölgesinde bulunan ülkeler.

BM Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, bir BM Güvenlik Konseyi toplantısında, beş Afrika ülkesi (Çad, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya) tarafından Sahel bölgesinde büyüyen terör tehdidiyle mücadele etmek için 2017'de kurulan "G5 Sahel" gücüyle ilgili yaptığı konuşmada, kriz nedeniyle milyonlarca insanın yerinden edildiğine işaret etti.

Fransa, Sahel’de 7 yıldır sürdürdüğü Barkhane Operasyonu'nu bitiriyor
Mecra

  • Lacroix, kriz nedeniyle istikrarsızlığın artığını, kalkınma umutlarını azaldığını ve terörist saldırıları sonucunda her gün çok sayıda insanın öldüğüne işaret etti ve ayrıca Kovid-19 salgınının da tüm hızla devam etmesiyle birlikte, "Çocuklar artık okula gidemiyor ve temel sağlık hizmetleri pek çok insan için erişilemez durumda." dedi.

Lacroix, ortak gücün operasyonel kapasitesinin artırmaya devam ettiğini ancak yabancı savaşçıların Libya'daki çatışmadan dönüşü, iç sorunlar, siyasi belirsizlik ve teçhizattaki eksiklikler gibi "büyük zorluklarla" karşı karşıya olunduğunu söyleyerek uyardı:

Ortak güç şimdi bir yol ayrımında ve elde edilen kazanımları kaybetme riski var.

BM'nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix.

Bu nadir bulunan fotoğraflar, bedevilerin hayat tarzında değişim ve dönüşümün yaşandığı bir dönemde 1898'de 19. yüzyılın sonunda çekildi.

Modern hükümetler otoritelerini çölün daha önceleri kontrol edilemeyen bölgelerinde iyiden iyiye hissettirirken pek çok Bedevi göçebe yaşamı tamamen terk etmeyi seçmiş veya siyasi irade tarafından buna zorlanmıştır. Böylece birçoğu yarı göçebe yaşamı veya şehirlerde yerleşik yaşamı benimsemiştir.

Bedeviler (Arapça çölün sakinleri ) yağışlı kış mevsiminde çöle göç eden, kurak yaz aylarında işlenmiş topraklara geri dönen hayvancılıkla uğraşan bir halktır. Bedevi kabileleri geleneksel olarak geçim kaynaklarının temelini oluşturan hayvan türlerine göre sınıflandırılmıştır.

Deve çobanları çok geniş arazileri zapt eder ve Sahra, Suriye ve Arap çöllerinde büyük kabileler halinde örgütlü bir yaşam sürer.
Bedevi toplumu; kabileler halinde yaşar ve ataerkildir, genellikle babasoylu, kabile içinden evlenen ve çok eşli geniş ailelerden oluşur. Aynı zamanda ailenin reisi ve aşiret yapısını oluşturan silsile halinde genişleyen her bir toplumsal birimin reisi şeyh olarak adlandırılır; şeyh, ihtiyar, tecrübeli erkek azalardan oluşan gayri resmi bir aşiret konseyi tarafından desteklenir.

20. yüzyılın ikinci yarısında Bedeviler göçebeliği terk etmeleri için yeni bir takım baskılarla karşı karşıya kaldı. Hükümetler Bedevilerin yurt edindiği meraları millileştirdi, faaliyetlerine ve otlaklarına yeni sınırlamalar getirildi. Yine pek çok hükümet de Bedevi topluluklarını yerleşik veya kısmen yerleşik yaşam tarzını benimsemeye mecbur bırakan yerleşim programları uyguladı. Diğer bazı Bedevi grupları da değişen siyasi ve ekonomik koşullar karşısında gönüllü olarak yerleşik hayata geçti. Gelişen teknoloji ise kalan göçebe grupların birçoğunun geleneksel hayvan nakil yöntemleri yerine motorlu araçları tercih etmesine yani yaşam tarzlarında köklü bir değişime sebep oldu.

Kaynak: rarehistoricalphotos.com


Ayrıca, güvenlik çabalarının tek başına Sahel'deki krizi ele almak için yeterli olmadığını söyleyen Lacroix, bölgedeki gençlerin fırsatlarla dolu bir gelecek görebilmeleri için yönetim sorunlarına ve yoksulluğun temel nedenlerine dair "bütünsel bir yaklaşım" çağrısında bulundu.

Lacroix, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, G5 ülkeleri, uluslararası ve bölgesel örgütler, BM, Avrupa Birliği ve BM Güvenlik Konseyinden temsilcilerle bir siyasi forum kurulması çağrısını yineledi.

BM uzmanları, temmuz ayında, DEAŞ ve El Kide terör gruplarının bölgede etkilerini yaydığını ve 2021'in ilk yarısında terörden en çok etkilenen bölgenin Sahel'in de içinde olduğu Afrika olduğunu açıklamıştı.