BM: Myanmar'da insanlığa karşı işlenen suçlar sistematik olarak artıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Myanmar ordusunun etnik temelli saldırıları nedeniyle 2017'den bu yana ülkelerini terk eden Arakanlı Müslümanların durumunun vahametini koruduğunu belirten BM uzmanı, Arakanlıların ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönüşünün, "kendilerine zorbalık yapanlar hesap vermedikçe çok zor olduğunu" ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizmasının yıllık raporunda, Myanmar ordusunun hak ihlalleri ele alındı.

BM: Arakanlı mülteciler Myanmar'da silahlı gruplara katılmaya zorlanıyor
Mecra

  • Raporda "Myanmar'da insanlık suçlarının sistematik bir şekilde sürdüğü" vurgusu yapılırken, bu suçlardan kadın ve çocukların ağır bir şekilde etkilendiği belirtildi.

Yaklaşık 1 milyon Rohingyalının kitlesel olarak yerinden edilmesinin 5. yıl dönümünden sadece iki hafta önce yayınlan raporda ifadelerine yer verilen Soruşturma Mekanizması Başkanı Nicholas Koumjian, şu değerlendirmede bulundu:

Kadın ve çocuklara yönelik suçlar, en ağır uluslararası suçlar arasında olmakla birlikte geçmişten bu yana yeterince kayıt altına alınıp araştırılmamıştır.

İnsanlık suçu işleyenlerin hesap verebilmesi için Soruşturma Mekanizmasına bağlı ekiplerin mağdurlarla görüşerek delil topladığı bilgisini veren Koumjian, "Söz konusu suçların failleri, dokunulmaz kalmayacaklarını bilmelidir." ifadesini kullandı.

ABD'de Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara karşı işledikleri suçlar soykırım olarak tanımlandı
Mecra

ABD, mart ayında Myanmar ordusunun Arakanlılara karşı işlediği soykırım ve insanlığa karşı suçları 8'inci soykırım olarak tanımlamıştı.

Raporda 200'ün üzerinde kaynaktan 3 milyona yakın verinin toplandığını aktaran Koumjian, "1 Şubat 2021 darbesinden bu yana sivillere yönelik sistematik saldırıların arttığına dair oldukça fazla gösterge mevcut." açıklamasını yaptı.

Koumjian, kadınlara yönelik tecavüz ve cinsel saldırının yanı sıra çocuklara yönelik işlenen suçların genellikle Myanmar güvenlik güçlerince işlendiği bilgisini paylaştı.

Myanmar ordusunun etnik temelli saldırıları nedeniyle 2017'den bu yana ülkelerini terk eden Arakanlı Müslümanların durumunun vahametini koruduğunu belirten Koumjian, Arakanlıların ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönüşünün, "kendilerine zorbalık yapanlar hesap vermedikçe çok zor olduğunu" ifade etti.

Koumjian, "Arakanlı Müslümanların süregelen dramı ve Myanmar'da devam eden şiddet ortamı, Soruşturma Mekanizmasının adaleti sağlama ve daha fazla zorbalığı önlemedeki rolünün önemini yansıtmaktadır." tespitini yaptı.