Beyrut yaralarını sarmaya çalışıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Yangın sonrası yaralarını sarmaya çalışan Lübnan'da hasar gören binalar arasında Lübnan'da yaşanan pek çok savaşa tanıklık eden bir mahalledeki Osmanlı ve Fransız mimarisinin özelliklerini taşıyan eski yapılar da bulunuyor. Bunun yanı sıra, Dünya Sağlık Örgütünün bildirdiğine göre, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaşanan şiddetli patlamada 3 hastane devre dışı kaldı.

Lübnan'da yaşanan pek çok savaşa tanıklık eden mahallede Osmanlı ve Fransız mimarisinin özelliklerini taşıyan eski yapılar, son saldırıda büyük zarar gördü.

Uzmanlar, tarihi binaların restore edilmemesi ya da tarihi dokusu dikkate alınmadan sıradan binalar gibi muamele görmesinden endişe ediyor.

Yüksek Yardım Konseyi Genel Sekreteri Tümgeneral Muhammed Hayr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyrut Limanı patlamasında 50 tarihi binanın zarar gördüğünü söyledi.

Beyrut Limanı patlamasında 50 tarihi bina zarar gördü

"Biraz kültürel miras bilinciyle onarılamayacak hiçbir şey yok"

Lübnan Mirasını Koruma Derneği Üyesi Raca Necm, Beyrut'taki tarihi binaların restorasyon ve bakımının özel teknikler gerektirdiğini ancak onarılamayacak hiçbir şey olmadığını ifade etti.

Necm, bu binaların restorasyonunun uluslararası örgütlerden gelecek fonlarla, miras ve tarihi yapılar alanında çalışan Lübnanlı derneklerin iş birliğiyle restore edileceğini belirtti.

  • Yerel yönetimin, Lübnan'daki kültürel miras konusunda bilinçli olmamasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Necm, "Bu alanda ne devlete ne hükümete ne de Beyrut Belediyesi'ne güveniyoruz." diye konuştu.

Kültürel miras bilinci olmaması nedeniyle devletin patlamanın hemen ertesi günü "sırf çatısı çöktü diye" tarihi bir binayı yıkma kararı aldığına işaret eden Necm, daha sonra bu sorunun çözüldüğünü söyledi.

Necm, tarihi binalar restore edilirken bunların çevresindeki yapılara da dikkat edilmesi gerektiğini, bu binalarda yaşanacak herhangi bir çökmenin tarihi binalara da zarar vereceğini vurguladı.

Binaların restorasyonu uluslararası örgütlerden gelecek fonlarla, miras ve tarihi yapılar alanında çalışan Lübnanlı derneklerin iş birliğiyle restore edilecek.

Gönüllüler iş başında

Patlamanın ardından tarihi yapıların restorasyonu için Lübnan Mühendisler Sendikası çatısı altında uzmanlardan ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren kişilerden oluşan Kamu Güvenliği Komitesi kuruldu.

Komitenin Başkanı Ali Hınnavi, Beyrut'taki tarihi binalarda çatlaklar oluştuğunu belirtti ve çökme uyarısında bulundu.

  • Komitenin hiçbir tarihi yapının yıkılmaması konusunda kararlı olduğunu dile getiren Hınnavi, 600 mühendisten oluşan gönüllüler ekibinin bir hafta içerisinde 1000'i bulmasını beklediklerini aktardı.

Patlama hastaneleri de vurdu

DSÖ, Beyrut Limanı'nda geçen hafta yaşanan büyük patlamanın ardından Lübnan'daki sağlık durumuna ilişkin videokonferans aracılığıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

DSÖ'nün Doğu Akdeniz Acil Durum Direktörü Richard Brennan, "Başkent Beyrut'taki ana hastanelerden 3'ü devre dışı bırakılmış durumda. Diğer 3 hastane de kapasitelerinin çok altında hizmet veriyor. Bu da Beyrut'ta 500 hasta yatağını kaybettiğimiz anlamına geliyor." dedi.

Beyrut'ta şiddetli protestolar ve bakanlık baskınları: 1 ölü, 238 yaralı
Mecra

Ülkenin başkentindeki 55 klinik ve sağlık merkezinde gerçekleştirdikleri değerlendirmelerin ardından bunların yüzde 50'sinin hizmet dışı olduğuna tanıklık ettiklerine dikkati çeken Brennan, Lübnan makamlarını, bahsi geçen şiddetli patlamada yaralananların yanı sıra artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına karşı ülkeye hizmet vermesi için bu sağlık işletmelerini en kısa sürede faaliyete geçirmeye teşvik etti.