'Beyaz Kurdele Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçti

HABER MASASI
Abone Ol

31 Mayıs 1992 günü Sırp birlikleri, Bosna Hersek’in Prijedor şehrini işgal etti. Srebrenitsa Katliamı’ndan sonra Bosna tarihinin en büyük katliamı olarak anılan Prijedor’da 3 binden fazla Boşnak ve Hırvat asıllı vatandaş Sırp olmadıkları gerekçesiyle katledildi. Bosna Hersek’te “Beyaz Kurdele” günü olarak anılan katliamı protesto eden vatandaşlar, kollarına beyaz bir kurdele bağlayarak o gün Sırp olmadığı tespit edilen Boşnak ve Hırvat aileleri acıyla yâd ediyor.

Bosna Hersek'te savaşın başladığı 1992'de Prijedor kenti ve civarında kollarına bağladıkları beyaz kurdele ve evlerine astıkları çarşaflarla tespit edildikten sonra Sırplar tarafından katledilen 3 bin 176 sivilin anısına düzenlenen Beyaz Kurdele Günü kapsamında törenler düzenlendi.

Prijedor'da toplanan kalabalık ellerinde beyaz güller taşırken, 31 yıl önce öldürülen 102 çocuğun anısına yapılması planlanan anıtın bir an evvel inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Bosna Hersek'te 2012'den beri düzenlenen Beyaz Kurdele Günü etkinlikleri kapsamında, başta Prijedor olmak üzere ülke genelinde anma programları düzenleniyor.

Prijedor'da Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği'nden Fikret Bacic, anıt yapımı için uzun yıllardır çağrıda bulunduklarını anımsatarak şöyle dedi:

31 yıldır sevdiklerinin, çocuklarının, akrabalarının kemik kalıntılarını arayanlar var. Bunun ne kadar zor olduğunu bilemezsiniz.

Bacic, Prijedor'da 640 kişinin cesedine hâlen ulaşılamadığını belirterek, "Bu sayı Bosna Hersek genelinde 7 bin. Ben 22 kişinin cesedine ulaşılmasını bekliyorum." diye konuştu.

Tanıklar, 31 yılın ardından katliamı unutamıyor

Savaşta kardeşini ve çok sayıda akrabasını kaybeden Milada Cepic de geçmişte yaşanan günlerin korkunç olduğunu söyledi.

Prijedor'da katledilen 3 bin 176 sivilin yanı sıra bugün hâlâ 640 kişinin cesedine ulaşılamamış.

  • Katliama şahit olanlardan İzet Besic ise radyo anonsu sonucu evlerine çarşaf, kollarına beyaz kurdele bağlayanların önce toplama kamplarına kapatıldığını anımsatarak, "Kampta 4,5 ay geçirdim. Evlerimizi yaktılar." dedi.

Prijedor'da tüm ailesini kaybeden Asima Alagic, "Annem, kız kardeşim, erkek kardeşimin eşi ve onların 2 çocuğu öldürüldü. Çok zor." ifadelerini kullandı.

Başkent Saraybosna'da, AntiDayton Hareketi tarafından düzenlenen anma etkinliğinde ise Prijedor'da öldürülen 102 çocuğu simgeleyen karton çocuk siluetleri yerleştirildi.

Beyaz Kurdele Günü kapsamında, Saraybosna'da bir dizi törenler düzenlenirken, hayatını kaybedenler, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de de anıldı.

Katliamla sembolleşen "beyaz kurdele"

Bosna Hersek'te savaşın yeni başladığı 1992 yılının Mart ayında, eski Yugoslavya'daki Devlet Güvenlik Teşkilatı'nın (UDBA) başına getirilen Sırp kökenli Simo Drljaca, Prijedor'daki 13 polis karakolunda görev yapan 1775 Sırp'ı silahlandırdı.

Katliamın ilk adımı, 1992'nin Mart ayında, Simo Drljaca'nın Prijedor'daki 13 polis karakolunda görev yapan 1775 Sırp'ı silahlandırmasıyla başlamıştı.

Sırp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Prijedor kentini ele geçirdi. Ağır silahlara sahip Sırp birlikleri, 23 Mayıs 1992'de Prijedor civarındaki köylere saldırdı. Prijedor ve civarındaki katliamda 102'si çocuk 3 bin 176 sivil hayatını kaybetti.

  • Sırplar, 31 Mayıs 1992'de yerel radyolar üzerinden yapılan duyuruyla "Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf asmaları, sokağa çıkarken de kollarına beyaz kurdele bağlamaları" talimatı verdi.

Sırp olmayan siviller

Prijedorlu yaklaşık 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca'daki toplama kamplarında esir tutuldu. On binlerce kişi evlerinden sürgün edildi.

Çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve her yaştan erkekten bir araya getirilen 30 bin sivil; dövüldükleri, istismara ve tecavüze uğradıkları, aşağılandıkları, aç bırakıldıkları ve sonunda öldürüldükleri Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca'daki toplama kamplarında esir tutuldu.

Radyoda anonsun yapıldığı 31 Mayıs, Bosna Hersek'te "Beyaz Kurdele Günü" olarak anılırken, vatandaşlar kollarına beyaz kurdele takarak bu günü ve savaşın kurbanlarını unutmadıklarını gösteriyor.