Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimciler, nüfuslarını 2050 yılına kadar 1 milyona çıkarmayı planlıyor
Batı Şeria'da 1 milyon Yahudi yerleşimci nüfusuna ulaşmayı amaçlayan iddialı yeni şehir planı; bir havalimanı, hastane ve istihdam için sanayi bölgeleri kurulmasını kapsıyor. Planın, ülkenin merkezindeki "konut sıkıntısına çözüm sağlayacağı" iddia ediliyor.
İsrail'de Yahudi yerleşimci grupların liderlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki nüfuslarını 170 binden, 1 milyona çıkarmak için kapsamlı bir plan hazırladıkları belirtildi.
- Planın öncüsü, (170 bin Yahudi sakine hizmet veren) Batı Şeria'nın kuzeyindeki Yerleşim Bölgeleri Konseyi Başkanı Yossi Dagan, bunun "İsrail'deki konut sıkıntısına çözüm olacağını" savundu.
Çok sayıda mimar, mühendis ve alanında uzman kişi, yüzlerce yerleşim yeri lideriyle planın kuruluşunu ele aldıktan sonra geçen yıl boyunca plan üzerinde çalıştı.
Plan; mevcut yerleşim yerlerinin genişletilerek şehirleşmesini, yeni şehirlerin kurulmasını ve Batı Şeria'yı İsrail'in orta ve kuzey kesimleriyle bağlayan tren yolu projesini içeriyor.
Genişletilmesi planlanan yerleşim yerleri arasında Nablus dışındaki Itamar, Tulkarem yakınındaki Avnei Hefetz, Kalkilya yakınlarındaki Tzufim ve Sal'it yer alıyor. Ayrıca, yerleşimcilerin mevcut hükümet tarafından onaylanmış bir Yeshiva kurdukları Homesh da dahil olmak üzere, 2005'teki geri çekilme planında boşaltılan yerleşim yerlerini kuzey Batı Şeria'ya yeniden yerleştirmeyi planlıyorlar.
Plana göre, Batı Şeria'nın kuzeyinde kurulması öngörülen ve "Tanah" ismi verileceği belirtilen şehrin 30 bin kapasiteli olması öngörülüyor.
Aynı şekilde, Batı Şeria'nın kuzeyinde, Lübnan sınırından uzakta "Şamir" isimli 100 bin kişinin yaşayacağı bir şehrin kurulması planda yer alıyor.
- Söz konusu plan ile Batı Şeria'nın kuzeyindeki yerleşimci nüfusunun 2050 yılına kadar 170 binden, 1 milyona çıkarılması hedefleniyor.
Filistin'den plana kınama: "Yayılmacı ve ırkçı sömürge planı"
Filistin Dışişleri Bakanlığı, basına yansıyan planı kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada söz konusu plan "yayılmacı ve ırkçı sömürge planı" olarak değerlendirilirken, bunun en güçlü ifadelerle kınandığı kaydedildi.
"Batı Şeria'nın İsrail tarafından kademeli olarak ilhak edildiğinin" ifade edildiği açıklamada, "Söz konusu plan, İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki Filistinlilere saldırılarının gerçek nedenini tüm uluslararası camiaya açıklıyor." denildi.
Açıklamada, Filistin'in bu plan hakkında her zaman uyarıda bulunduğu, ülkeleri ve Birleşmiş Milletleri böyle bir planın boyutları ve sonuçları hakkında yıllardır bilgilendirdiği aktarılırken, İsrail'in bu planının "uluslararası topluma meydan okuma olduğu" vurgulandı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, bu yerleşim planının uygulanmasının durdurulması için başta ABD olmak üzere uluslararası topluma İsrail yönetimine gerçek bir baskı uygulama çağrısında bulunuldu.
İsrail Başbakanlık Ofisi'nden konuya ilişkin bir açıklama yapılmazken, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich kısa bir süre önce Batı Şeria’daki yerleşimci sayısını artıracaklarını söylemişti.
Peace Now (Şimdi Barış) adlı İsrailli sivil toplum kuruluşuna göre, Netanyahu hükümetinin yıl başında göreve gelmesinden bu yana Batı Şeria'da onay verilen yerleşim yeri sayısında ciddi bir artış gözlendi.
- Peace Now, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan 132 yerleşim yeri ve 146 kaçak yerleşim yerinde yaklaşık 500 bin Yahudi yerleşimci yaşadığını belirtiyor.
Filistin Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre, 2022'nin sonunda Batı Şeria'daki Filistinli nüfusu 3,2 milyona ulaştı.