Azerbaycan, Karabağ'da terörle mücadele faaliyetlerini başlattı

HABER MASASI
Abone Ol

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bugün -tartışmalı dağlık bölge nedeniyle Ermenistan ile savaşa girmesinden neredeyse üç yıl sonra- Dağlık Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla "terörle mücadele operasyonu" başlattığını duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ bölgesinde anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla Ermeni askerî mevzilerini hedef alan "terörle mücadele operasyonu" başlattığını bildirdi.

  • Bakanlıktan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı güçlerin, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmasının, arazilere mayın döşemeyi sürdürmesinin, istihkam ve mevzi çalışmalarında bulunmasının gerilimin artmasına neden olduğu belirtildi.

Ayrıca; Ermeni güçlerinin mevzilerini personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer araçlarla güçlendirdiklerinin, birimlerini yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirdiklerinin, takviye birimler oluşturduklarının, Azerbaycan ordusuna karşı istihbarat faaliyetlerini genişlettiklerinin, mayınlardan temizlenen arazilere yeniden mayın döşenmesi gibi eylemlerde bulunduklarının tespit edildiği aktarıldı.

Karabağ'da yasa dışı Ermeni güçlerin döşediği mayının patlaması sonucunda 4 Azerbaycanlı polis şehit oldu.

Azerbaycan Karayolları Devlet Dairesi, bugün yerel saatle 03.45 sıralarında Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa karayolunda çalışma yürüten karayolları devlet dairesine ait bir aracın geçişi sırasında tanksavar mayının infilak etmesi sonucu 2 kurum çalışanının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bu olayın ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında da mayın patladı ve patlama sonucu 4 polisin hayatını kaybetti.

Azerbaycan'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bu tür olaylar, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik kasıtlı ve planlı terör politikasının devamıdır." ifadeleri yer aldı ve Ermenistan'ın 10 Kasım 2020 tarihli üçlü bildiriyi açıkça ihlal ettiği hatırlatıldı.

Karabağ yetkilileri, dağ bölgesi etrafındaki tüm cephe hattı boyunca roket ve topçu ateşi olduğunu bildirirken, Bakü, Ermenistan'ı Karabağ'a bağlayan tek kara yolu olan Laçin yolunda ve Karabağ sivillerinin tahliyesi için diğer yönlerde bir insani koridor kurulduğunu garanti etti.

Karabağ'da antiterör operasyonu başlatıldı

Ermeni silahlı kuvvetlerinin, 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildirinin hükümlerinin aksine Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin, bölgesel barış ve istikrara ciddi tehdit oluşturduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

  • "Üçlü bildirinin hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çıkarılması, askerî altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla antiterör operasyonu başlatılmıştır."

Ayrıca, "Bu kapsamda Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ön cephede ve cephenin derinliğindeki mevzileri ile uzun süreli ateş noktalarının yanı sıra savaş araçları ve askerî tesisleri yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak devre dışı bırakılmaktadır. Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmamakta, yalnızca meşru askeri hedefler yok edilmektedir." denildi.

Azerbaycan; idari, sosyal, eğitimsel, tıbbi, dinî ve diğer kurumların korunması ve savunulmasının uluslararası insancıl hukuka uygun olarak yönetileceği belirtti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ayrı bir açıklamada, "Karabağ'daki ayrılıkçı rejimin ortadan kaldırılması gerekir." diyerek, bölgede barışın "tek yolunun" "Ermeni güçlerinin tamamen geri çekilmesi" olduğunu vurguladı.

Türkiye- Rusya Ortak Gözlem Merkezi bilgilendirildi

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Karabağ'daki terörle mücadele operasyonları hakkında, "Uygulanan tedbirler hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığı'na ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi Yönetimi'ne bilgi verildi." açıklamasında bulundu.

Rusya'dan ilk açıklama geldi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, iki ülke ile iletişim halinde olduklarını belirterek, “Rusya, Karabağ'daki terörle mücadele operasyonu konusunda Azerbaycan ile temas halinde. Azerbaycan’dan bilgi alıyoruz." dedi.

Dağlık Karabağ’da tansiyonun yükselmesinden endişe duyduklarını vurgulayan Zaharova, “Her iki tarafı da kan dökmeyi durdurmaya çağırıyoruz. Karabağ'daki durumun diplomatik olarak çözülmesi çağrısında bulunuyoruz.” diye konuştu.

Onlarca yıllık gerilim

Dağlık Karabağ'daki son büyük ölçekli çatışma 2020'de patlak verdi ve Rusya'nın aracılık ettiği ateşkes öncesinde altı hafta sürdü. Ateşkes, Ermenistan'ın 1990'lardan bu yana kontrol ettiği topraklardan vazgeçmesini sağladı.

O tarihten bu yana iki taraf, Avrupa Birliği, Rusya ve ABD'nin arabuluculuk çabalarına rağmen kalıcı bir barış anlaşmasına varamadı.