Avustralya, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri çekti
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, hükümetin önceki yönetim tarafından alınan karardan 'pişman olduğunu' ve iki devletli çözüme olan bağlılığını yinelediğini söyledi.
Avustralya hükümeti, 2018'de, bir önceki hükümet döneminden alınan Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri aldı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Avustralya hükümetinin Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı yönündeki kararını geri aldığı gerekçesiyle ülkedeki Avustralya Büyükelçisinin gün içinde Dışişleri Bakanlığı'na çağırılacağını duyurdu.
- İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail, Avustralya hükümetinin, basiretsiz siyasi hesaplarla aldığı kararından hayal kırıklığı duyuyor. Kudüs, Yahudi halklarının 3 bin yıllık başkentidir. O ya da bu karara bakmaksızın İsrail'in ebedi ve birleşik başkenti olmaya devam edecektir." ifadeleri yer aldı.
Avustralya hükümetinin Batı Kudüs'e ilişkin kararı
İsrail basınındaki haberlere göre, Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin her zaman "İsrail'in dostu olmaya" devam edeceğini belirterek Canberra'nın "İsrail ve gelecekteki Filistin'in uluslararası tanınmış sınırlar çerçevesinde barış içinde yaşayacağı iki devletli çözüm arayışına bağlı olduğunu" belirtti.
Avustralya hükümetinin, "Avustralya'yı adil ve devamlı iki devletli çözüm için uluslararası çabaya yeniden kattığı" paylaşıldı.
Açıklamada Dışişleri Bakanı Wong'un, "Avustralya hükümeti, Kudüs'ün nihai statüsünün barış görüşmelerinde çözülmesi gereken bir unsur olduğunu düşünmeye devam ediyor." ifadelerine yer verildi.
Wong, Morrison'ın bu adımını büyük bir Yahudi nüfusa sahip Sydney'deki ara seçimi kazanmak için yapılmış bir hamle olarak eleştirdi.
Filistin, Avustralya'nın kararından memnun
Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Avustralya hükümetinin, daha önce Kudüs'ü işgalci ülkenin (İsrail) başkenti olarak tanıma kararından geri dönmesi kararının memnuniyetle karşılandığı” belirtildi.
Açıklamada, bu kararın, “Uluslararası hukuk ve uluslararası meşruiyet kararları doğrultusunda Avustralya'nın pozisyonunda olumlu bir düzeltme olarak görüldüğüne” işaret edildi.
Avustralya'nın bu kararının, “barışı yeniden canlandırmaya yönelik çabalar ile Filistin ve İsrail arasındaki müzakereleri desteklediğini vurguladığı” kaydedilen açıklamada, “Bakanlık ayrıca Avustralya'nın iki devletli çözümü uygulama ve ona bağlı kalma çağrısını takdirle karşılıyor.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, Avustralya hükümetine, iki devletli çözüm ilkesine bağlılığının somut bir örneği olarak Filistin Devleti’ni tanıma çağrısı yapıldı.