Aşure: İnancın, bereketin ve paylaşmanın sembolü

HABER MASASI
Abone Ol

İslâm inancına göre, Hz. Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı Muharrem ayının 10. günü olan "Aşure Günü", Allah’ın bereketini ve feyzini temsil eder. Bu günde, insanlar bol bol ikramda bulunur ve oruç tutar nasip bulmak için o lütuftan. Bu sebeple dün (16 Temmuz), dünya çapındaki Müslümanlar aşureyi kutladı.

Arapçada "on" anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, Hicri yılın ilk ayı Muharrem'in 10. gününe denk geliyor.

  • Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hz Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması olayları da bugünde gerçekleşti.

Farklı malzemelerle çeşitlendirilen aşurenin en önemli hammaddesi buğdaydır.

Ayrıca kültür ve İslâm tarihine ait birçok esere göre, Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı rivayet ediliyor.

Muharrem, İslâmî takvimin Ramazan'dan sonraki en kutsal aylarından biridir.

Bu olayların Muharrem ayının onuncu gününde yaşanmasına büyük önem atfeden Müslümanlar, bugünü nafile orucu tutarak geçiriyor.

Hz. Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği de bugün yaşatılıyor.

Bu mübarek günde müminler sadece aşure yapıp birbirlerine dağıtmazlar, ibadetlerini de yaparlar. Muharrem ayının 10. gününe denk gelen bu günde vatandaşlar Aşure Günü'nde okunması gereken duaları okur, namazlarını kılar ve aşure yaparak birbirlerine dağıtırlar. Böylece, dinî açıdan önemli olan bu günü ibadete ayırmış olurlar.

İslâm, Aşure Günü'ne büyük önem vermiştir ve oruç gibi ibadet uygulamaları ile bütünleştirmiştir. Suudi Arabistan'daki cuma camilerinin çoğu, özellikle iki kutsal mabet, Aşure ve Müslüman orucunun ilham verici hikâyesini hatırlamak için her yıl bu ay için vaaz törenleri hazırlayıp sunmaktadır.

Bu, Müslümanlar arasındaki ilişkilerin, bir yanda peygamberler ve elçilerle, diğer yanda diğer din ve kültürlerin takipçileri ile olan ilişkilerinin gücü ve gelişimine önemli katkılar sunmaktadır.

Bu yılki Aşure kutlamalarından kareler:

Şiî Müslüman hacılar, Irak'ın kutsal şehri Kerbela'da Aşure öncesinde İmam Hüseyin türbesi içinde bulunan İmam Hüseyin'in türbesine dokunmak için uzanıyor.

Şiî Müslümanlar, Hindistan yönetimindeki Keşmir'deki Srinagar'da Aşure öncesinde düzenlenen Muharrem alayında Filistinlilerle dayanışma göstermek için kefenlenmiş sahte cesetler taşıyor.

Irak'ın Necef kentinde bir araya gelen Şiî Müslümanlar.

İranlı Şiî Müslümanlar, başkent Tahran’da düzenlenen yas töreni sırasında meşale alayı gerçekleştiriyor.

Şiî Müslümanlar, Pakistan'ın Lahor kentinde Muharrem ayının dokuzuncu gününde dinî geçit törenine katılıyor.

İranlı Şiî Müslümanlar, başkent Tahran’da düzenlenen yas töreni sırasında meşale alayı gerçekleştiriyor.

Şiî Müslümanlar, İstanbul'da Aşure Günü anma törenine katılıyor.

İranlı Şiî Müslümanlar, Tahran'da yas törenine katılıyor.

Kerbela'daki İmam Hüseyin ve İmam Abbas türbeleri çevresinde toplanan Müslümanlar.