Arnavutluk, başkentinde Bektaşîler için egemen bir devlet kurmayı planlıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Başkent Tiran’da egemen ve bağımsız bir Bektaşî devleti kurmayı planladıklarını belirten Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, yeni kurulacak devletin ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacağını ancak pasaportunun olacağını belirtti.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, geçtiğimiz günlerde, Birleşmiş Milletler Geleceğin Zirvesi diyalog toplantısında yaptığı açıklamada, başkent Tiran’da egemen ve bağımsız bir Bektaşî devleti kurmayı planladıklarını bildirdi.

Balkanlar’da küçük bir ülke olan Arnavutluk’un II. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri Nazilerden koruduğunu ve 3 yıl önce Afganistan’da Taliban’ın iktidara gelmesinden sonra Afganlara sığınma sağladığını ifade eden Rama, “Arnavutlar, insanlığa olan sevgiyi somutlaştıran Rahibe Teresa’yı da dünyaya sunmuş olmaktan gurur duymaktadır. Kendisi bize, hepimiz büyük şeyler başaramasak da, büyük bir aşkla küçük şeyler başarabileceğimizi öğretmiştir. Bektaşî tarikatını, başkentimiz Tiran’da ılımlılık, hoşgörü ve barış içinde bir arada yaşamın yeni merkezi olacak egemen bir devlete dönüştürme planımıza ilham kaynağı olan şey de budur” dedi.

Başbakan Edi Rama, yeni kurulacak Bektaşî devletiyle amaçlarının, “Arnavutluk’un gurur duyduğu İslâm’ın hoşgörülü bir versiyonunu” teşvik etmek olduğunu söylüyor.

Vatikan'a benzer bir yapı

Arnavutluk’taki Dünya Bektaşîler Merkezi tarafından konuya ilişkin yayınlanan açıklamada,

  • başkent Tiran’da 109 dönümlük bir arazi üzerine kurulması planlanan yeni kurulacak Bektaşî devletinin Vatikan’a benzer bir egemenliğe sahip olacağı, dinî ve idarî meselelerin Arnavutluk’tan bağımsız olarak yürüteceği belirtildi.

Bağımsız ve egemen bir Bektaşî devletini tanıma kararının tarihî bir adım olacağı vurgulanan açıklamada, “Vatandaşlık, sadece üst düzey din adamları ve devleti yöneten bireylere verilecek olup, liderlik Bektaşî lideri Baba Mondi ve dinî ve idarî faaliyetleri denetleyecek bir konsey tarafından yürütülecektir."

Yeni devletin, dinî liderliğin ötesinde hiçbir amacı olmayacaktır.

denildi.

Yeni devletin başkanlığını, “Baba Mondi” olarak tanınan Bektaşî dervişi Edmond Brahimaj'ın üstlenmesi öngörülüyor.

"Yeni devlette yasak uygulanmayacak"

Arnavutluk’ta “Baba Mondi” olarak tanınan Bektaşî lideri Edmond Brahimaj ve Başbakan Edi Rama, daha önce New York Times gazetesine yaptıkları açıklamada şu detayları vermişti:

  • Devletin ismi “Bektaşî Tarikatı Egemen Devleti” olacak, Vatikan’ın boyutlarının dörtte biri kadar olacak ve ordusu, sınır güvenliği veya mahkemeler gibi kurumları olmayacak.

Arnavut lider Rama, ayrıca, yeni devletin kurulmasına yönelik planı uygulamanın zaman alacağına dikkat çekmişti.

Mikro devletin, ülkenin sayıca en büyük dördüncü dinî topluluğu Bektaşîlerin siyasî merkezi olması planlanıyor.

Dinî hoşgörü esas olacağı ve “tüm kararların sevgi ve nezaketle alınacağını” söyleyen Bektaşî lideri Edmond Brahimaj yeni devletin kurallarını da şöyle açıklamıştı:

  • Alkol yasağı uygulanmayacak, kadınların istedikleri gibi giyinmelerine izin verilecek ve hiçbir yaşam tarzı kuralı konmayacak, küçük bir istihbarat birimi kurulacak ancak bir ordu, sınır muhafızları veya mahkemeleri olmayacak, pasaport rengi olarak da İslâm’la özdeştirilen “yeşil” renk tercih edilecek.

Bektaşîler ülkedeki Müslüman nüfusun yüzde 10’nunu oluşturuyor

Arnavutluk’ta Bektaşî tarikatının kökleri, 13 yüzyıl Osmanlı dönemine dayanıyor.

  • 2,4 milyon nüfusa sahip Arnavutluk’ta Müslümanlar, son nüfus sayımı verilerine göre nüfusun yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor.
  • 2023 yılı verilerine göre Bektaşîler Müslüman nüfusun yaklaşık yüzde 10’nunu teşkil ediyor.