Arap Birliği'ndeki üyeliği askıya alınan Suriye, Birliğe geri dönecek mi?

HABER MASASI
Abone Ol

Suudi Arabistan'ın Suriye'yi Arap Birliği'ne geri döndürme girişimlerine karşı gelen Katar, direnmeyi sürdürüyor. Katar, Esed ile normalleşmeye dair söylenen her şeyin sadece spekülasyon olduğunu ve masada hiçbir şey olmadığını söyledi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suriye'de Beşşar Esed rejimi ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin, söylenenlerin sadece spekülasyon olduğunu söyledi.

Başbakan Al Sani, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri) ve Mısır, Irak ve Ürdün'den bakanlar ve üst düzey yetkililerin Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde Suriye konusunu görüşmek üzere bugün yapacağı toplantı öncesi Katar televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.

Suriye'nin üyeliğini askıya alma gerekçelerinin hâlâ var olduğunu söyleyen Katar Başbakanı Al Sani,

  • Katar'ın Esed rejimi konusundaki tavrının net olduğunu vurgulayan Al Sani, "Esed ile normalleşmeye dair söylenen her şey sadece spekülasyon ve masada hiçbir şey yok." ifadelerine yer verdi.

Suriye, demokrasi yanlısı protestolara yönelik acımasız hükümet baskılarının neden olduğu şiddeti ve ölümleri sona erdirmediği için 2011'de Arap Ligi'ndeki üyeliği askıya alınmıştı.

Al Sani, Suriye'de gerçek bir siyasî çözüm olmadan Katar'ın normalleşme tutumunda bir değişiklik olmayacağını ve bu konuda adım atmayacağını belirterek, "Suriye'nin Arap Birliği'ndeki üyeliğini askıya alma gerekçeleri hâlâ geçerli." dedi.

Arap Birliği, Suriye'deki iç savaş nedeniyle 12 Kasım 2011'de Esed rejiminin Birliğe üyeliğini askıya almıştı.

Esad'ın önümüzdeki ay yapılacak Arap Birliği toplantısına katılması, büyük ölçüde sembolik olsa da, Suriye'nin 2011'de 22 devletli Birlik'ten çıkarılmasından bu yana Arap dünyasındaki rehabilitasyonunda önemli bir adım olacak.

Arap ülkeleri Esed rejimi ile normalleşmeye meyilli

Suriye'deki Esed rejimiyle normalleşme adımları, Türkiye ve Suriye'de 6 Şubat'ta meydana gelen büyük depremlerden ve Suriye ihtilafında karşıt tarafları destekleyen Suudi Arabistan ile İran arasında Çin'in aracılık ettiği bağların yeniden kurulmasından bu yana hız kazandı.

İran ile Suudi Arabistan diplomatik ilişkileri, yedi yıl sonra yeniden başlıyor
Mecra

Yaklaşık 12 yıl aranın ardından Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mıkdad, 12 Nisan'da Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek, Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüşmüştü.

  • İkili, konsolosluk hizmetleri ve uçuşların yeniden başlatılmasına yönelik adımlar da dahil olmak üzere birçok konuyu görüşmüştü. Görüşmelerde ayrıca Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden dahil edilme çalışmaları olmuştu.

Mıkdad'ın ziyareti, Suriye'de ayaklanmaların başladığı 2011’den bu yana Esed rejiminin Dışişleri Bakanlığı tarafından Suudi Arabistan’a gerçekleşen ilk ziyaret olmuştu.


Basında yer alan haberlere göre de Suudi Arabistan'ın Esed'i 19 Mayıs'ta Riyad'ın ev sahipliğinde yapılacak Arap Birliği zirvesine davet etmeyi planladığı iddia edildi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de Eylül 2022'de 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki temasları kapsamında Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya gelerek ikili ilişkileri görüşmüştü.

Mısır'ın da Esed rejimi ile son dönemde ciddi bir diplomatik atılım süreci geçiriyor. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, 27 Şubat'ta Şam'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.