Arakanlı Budistler: Asla Müslümanlarla yaşamayız
BBC muhabirinin izlenimlerinden derlenen haberde Arakanlı Müslümanlara ait yıkılan köylerin yerine polis kışlaları, hükümet binaları ve mülteci konumuna düşüp geri dönmesi planlananlar için geçici kamplar kurulduğuna işaret edildi. Muhabir, ayrıca bölgede yaşayan Arakanlı Budistlerin bir daha yanlarında Müslümanların yaşamasına asla izin vermeyeceklerini söylediğini bildirdi.
Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara ait yıkılan köylerin yerine polis kışlaları, hükümet binaları ve mülteci konumuna düşüp geri dönmesi planlananlar için geçici kamplar kurulduğu tespit edildi.
BBC'nin haberine göre, uydu görüntülerinin bir zamanlar Arakanlı Müslümanlara ait olduğunu gösterdiği dört bölgede güvenlik noktaları kurulduğu görüldü.
Myanmarlı yetkililerin, ülkeden kaçarak Bangladeş'e sığınan çok sayıda Arakanlı Müslüman'ı "karşılamaya hazırlandıklarını" göstermek amacıyla bölgeyi gezdirdiği gazeteciler arasında yer alan BBC muhabirinin izlenimlerine dayanan haberde, Arakan'a girişin son derece kısıtlı olduğu, hükümet konvoyuyla seyahat eden gazeteci heyetinin polis gözetimi olmadan halkla görüşülmesine ya da görüntü almasına izin verilmediği belirtildi.
Haberde, "Arakanlı toplulukların kasıtlı olarak ortadan kaldırıldığına dair net kanıtlar görebildik." ifadesi yer aldı.
Geçici konaklama kampında elverişsiz yaşam koşulları
Haberde, gazeteci heyetinin, ülkeye geri dönmeleri halinde 25 bin kişinin kısa süre burada kalabileceği ifade edilen Hla Poe Kaung geçici konaklama kampına götürüldüğü, yaklaşık bir yıl önce tamamlanan kampın kötü durumda olduğu, umumi tuvaletlerin barınılacak mekanların uzağında kaldığı kaydedildi.
Kampın, Arakan eyaletinde 2017 yılındaki şiddet olaylarının ardından yıkılan iki köyün arazisi üzerine inşa edildiğine dikkati çeken BBC muhabiri, "Kampın yöneticisi Soe Shwe Aung'a neden köyleri yıktıklarını sorduğumda, hiçbirinin yıkılmadığını savundu ancak uydu görüntülerinin aksini gösterdiğini belirttiğimde, işe henüz yeni başladığını ve bu soruyu cevaplayamayacağını söyledi." dedi.
"Myo Thu Gyi köyünün bulunduğu yerde büyük bir hükümet ve polis yerleşkesi var"
Myanmar'da Eylül 2017'de diğer bir hükümet konvoyuyla seyahati sırasında Myo Thu Gyi köyünü görüntülediğini dile getiren muhabir, "Evlerin çoğu yakılmıştı ancak daha büyük binalar hala sağlamdı ve genellikle Arakan köylerini çevreleyen ağaçlar hala oradaydı ancak şimdi Myo Thu Gyi köyünün bulunduğu yerde, büyük bir hükümet ve polis yerleşkesi var. Ağaçlar yok olmuş." ifadelerini kullandı.
"Müslümanların dörtte birinin bile izine rastlanmıyor"
Heyetle bir zamanlar nüfusunun yaklaşık dörtte üçü Müslüman olan Inn Din köyüne de gittiklerini söyleyen muhabir, "Bugün köyde Müslümanların dörtte birinin bile izine rastlanmıyor." dedi.
BBC muhabiri, köyde geçmişte Arakanlı Müslümanlara ait evlerin bulunduğu bölgenin, yeni kurulan Sınır Muhafaza Polisi yerleşkesini çevreleyen dikenli tellerle örülü olduğunu ve ağaçların kesildiğini kaydetti.
Muhabir, ayrıca yörede ikamet eden Arakanlı Budistlerin kendilerine bir daha yanlarında Müslümanların yaşamasına asla izin vermeyeceklerini söylediğini aktardı.
Myar Zin köyü haritadan silindi
BBC muhabiri, Kyein Chaung bölgesinde bir "yeniden yerleştirme kampını" ziyaretleri sırasında da kampın inşası için Myar Zin isminde bir Müslüman köyünün arazisinin dümdüz hale getirildiğini öğrendiklerini kaydetti.
Muhabir, kamptaki yetkililerin Myar Zin köyünün yıkıldığını doğruladığına işaret etti.
Haberde, yerlerinden edilen Arakanlı Müslümanların, topraklarına geri dönmeleri halinde Kyein Chaung gibi geçici kamplara yerleştirilebilecekleri ifade edildi.