"Tutuklu aktivistlere işkence ediliyor"
Suudi Arabistan'da aralarında kadınların da bulunduğu birçok aktivistin, keyfi gözaltına alındıktan sonra sorgu sırasında cinsel taciz, işkence ve diğer kötü muamelelerle karşı karşıya kaldığı iddia edildi.
Uluslararası Af Örgütünün üç ifadeye dayandırdığı açıklamasında, mayıs ayından bu yana haklarında herhangi bir suçlama olmadan keyfi biçimde Suudi Arabistan'ın Dhahban Cezaevinde gözaltında tutulan aktivistlerin defalarca elektrikle ve kırbaçlanarak işkenceye uğradığı, bazılarının yürüyemez veya ayakta duramaz hale geldiği, ellerinin titrediği ve vücutlarında izler kaldığı bildirildi.
İfadelerden birinde cezaevinde bir aktivistin tavana asıldığından, bir kadının maske takan sorgucuların cinsel tacizine uğradığından, aktivistlerden birinin birçok kez intihar teşebbüsünde bulunduğundan söz ediliyor. Dhahban Cezaevi yetkililerinin aynı zamanda aktivistleri, aile üyelerine yaşananları anlatmamaları konusunda uyardığı savunuluyor.
Örgütün Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Cemal Kaşıkçı'nın acımasızca öldürülmesinden sadece birkaç hafta sonra işkence, cinsel taciz ve diğer kötü muamele biçimlerine yönelik bu şoke edici bildirimler, eğer doğrulanırsa, Suudi yetkililerin işlediği korkunç insan hakları ihlallerini daha da açığa çıkarır." değerlendirmesini yaptı. Maalouf, Suudi yetkililerin, gözaltındaki kadın ve erkeklerin sağlığından doğrudan sorumlu olduğuna vurgu yaparak, sadece barışçıl biçimde görüşlerini dile getirdikleri için aylardır özgürlüklerinden mahrum bu kişilerin, aynı zamanda dehşet verici fiziksel acıya maruz kaldıklarını söyledi.
Bu iddialara karşı Suudi Arabistan Enformasyon Bakanlığı’nın Twitter hesabında ise, "Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW), Suudi Arabistan'da gözaltına alınan aktivistlerin işkenceye uğradığı yönündeki iddiaları asılsızdır." açıklamasına yer verildi.