Afganistan'a barış gelecek mi?
Bu hafta İslam coğrafyasında;ABD ile Taliban temsilcileri arasında imzalanan "Afganistan'a Barışı Getirme" anlaşması, Uygur Türklerinin dünya markalarının Çin'deki fabrikalarında zorla çalıştırılması, İsrail'de seçim sonuçlarından koalisyon çıkmaması, Suudi Arabistan'da, koronavirüs (Kovid-19) salgının yayılmasını engellemek için alınan önlemler, Cammu Keşmir'de 7 ayın ardından öğrencilerin ders başı yapması haberleri öne çıktı.
Afganistan'a barış gelecek mi?
ABD ile Taliban temsilcileri, Afganistan'da barış sürecini başlatan anlaşmayı imzaladı. "Afganistan'a Barışı Getirme" anlaşmasından önce ABD ve Afganistan hükümetleri tarafından yapılan ortak açıklamada; ABD'nin, 135 gün içinde Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600'e indireceği belirtilerek "ABD ve müttefikleri, Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek." ifadesine yer verildi. ABD ve Taliban arasında mahkum takası yapılacağı belirtilen anlaşmada, ABD’nin bazı Taliban liderlerine uyguladığı yaptırımlar ve bu liderlerin başlarına koydukları ödülleri kaldırma konusunu ele alacağının altı çizildi. Ancak anlaşma sonrası Afganistan’da şiddet olayları durulmadı. Anlaşmadan birkaç gün sonra Taliban militanlarının, Afganistan'ın Kunduz vilayetindeki askeri karakola düzenlediği saldırıda 16 asker hayatını kaybetti. Bu saldırı dışında irili ufaklı pek çok saldırı haberi de basında yer aldı.
Dünya markalarında zorla çalıştırılan Uygurlar
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) tarafından yayımlanan rapor, 2017-2019 yıllarında, bir kısmı doğrudan toplama kamplarından alınan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden 80 binden fazla Uygur Türkü'nün aralarında Nike, Apple, BMW, Gap, Huawei ve Dell'in de bulunduğu 83 tanınmış markanın tedarik zinciri olduğu ileri sürülen fabrikalarda zorla çalıştırıldığını ortaya koydu. Raporda, Uygur Türklerinin "keyfi gözaltı" tehdidi nedeniyle bu fabrikalarda görevlerini reddetmesi veya bu görevlerden kaçmasının son derecede zor olduğuna dikkati çekildi.
İsrail'de sağ blok 1 vekille koalisyon sınırında
İsrail'de bir yıl içinde yapılan üçüncü genel seçimlerde, sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud önderliğindeki sağ blok, koalisyon hükümeti için gerekli 61 milletvekili sayısına ulaşamadı, ancak çok yaklaştı. Anketlerine göre, 60 sandalyede kalan sağ blokun koalisyon kurabilmek için 1 milletvekiline ihtiyacı var. Sağ ve sol blokların gerekli sayıya ulaşamaması nedeniyle Eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın İsrail Evimiz Partisi olası koalisyon senaryolarında bir kez daha kilit role sahip oldu.
Kutsal topraklarda koronavirüs alarmı
Suudi Arabistan, koronavirüs (Kovid-19) salgının yayılmasını engellemek için Suud vatandaşları ve ülkede ikamet edenlerin umre ziyaretlerinin geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Ayrıca, Kabe'deki tavaf ve sa'y alanlarının kapatılacağı, Mescid-i Haram'da sadece namaz kılınacağı duyuruldu. Mescid-i Haram içinde itikaf ve uyumaya, içeri yiyecek ve içecek sokulmasına izin verilmeyeceği, zemzem içilen yerlerin de kapatılacağı aktarıldı. Suudlu yetkililer ayrıca koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde Mescid-i Nebevi'de Hazreti Muhammed'in kabrinin yer aldığı Ravza-i Şerif ile Baki Mezarlığının bulunduğu alanın da kapatılacağını duyurdu.
Cammu Keşmir'de yaşama dönüş
Geçen yıl Hint hükümeti tarafından özel statüsü kaldırılan ve ikiye bölünen Cammu Keşmir'de 5 Ağustos'tan bu yana ilk defa 25 Şubat’ta yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci neredeyse 7 ayın ardından ders başı yaptı. Cammu Keşmir'de ders kayıplarını telafi etmek için ilkokullarda akademik gün sayısı 180'den 200'e, ortaokullarda 210 güne çıkarıldı. Geçen yıl 5 Ağustos'ta özel statüsü kaldırılan, sokağa çıkma yasağı ve telekomünikasyon kısıtlamaları uygulanan Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, 7 ayın ardından sosyal medya platformlarına erişim yasağına da son verildi.