9 yıl aradan sonra binlerce İranlı, umre yapmak için Suudi Arabistan'a gidiyor

HABER MASASI
Abone Ol

İran, Riyad'ın onayını aldıktan sonra, 9 yıldır ilk kez umre seferleri için Müslüman hacıları Suudi Arabistan'a göndermeye yeniden başladı. İranlı hacıları taşıyan uçuşlar, Suudi Arabistan ile İran arasında geçen yıl yeniden kurulan bağların ardından yakınlaşmanın son işareti olarak görülüyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 9 yıl aranın ardından bugün itibarıyla ülkesinden Suudi Arabistan'a umre seferlerinin başladığını belirtti.

Kenani, Riyad'la yürütülen siyasî ve teknik görüşmelerin ardından sorunların çözüldüğünü ve 9 yıl aradan sonra İran'dan ilk defa umre için Suudi Arabistan'a seferlerin başladığını ifade etti.

İki ülkenin ilgili kurumlarının iletişim halinde olduğunu dile getiren Kenani, bugün itibarıyla umre seferlerinin başladığını ve İranlıların ilk seferini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Düzinelerce İranlı, Riyad ile Tahran arasındaki ilişkilerin düzeldiğinin son göstergesi olarak 9 yıl aradan sonra ilk kez umre ziyareti yapmak üzere Suudi Arabistan'a gitti.

  • Tahran ile Riyad arasında yıllarca süren diplomatik yabancılaşma ve uçuşların iptal edilmesinin ardından, Tahran'ın ana havaalanından ilk kalkış gerçekleşti.

Pazartesi günü İran, ülkenin çeşitli şehirlerinden her biri 260 yolcu taşıyan iki günlük uçuş gerçekleştireceğini duyurdu.

İran resmî haber ajansı IRNA, bu yıl toplam 5 bin 720 İranlı Umre hacısının Suudi Arabistan'a gitmesinin planlandığını söyledi.


Tekrar başlatılan umre seferleri, İran ve Suudi Arabistan'ın Mart 2023'te Çin'in aracılık ettiği bir anlaşma yoluyla diplomatik ilişkilere yeniden başlamasının ardından geldi.

  • Pazartesi günkü umre uçuşu, İran'ın Nisan 2015'te Suudi Arabistan'a yapılan tüm umre ziyaretlerini askıya almasından bu yana ilk umre uçuşu oldu. O zamanki karar, iki İranlı gencin Cidde'deki havaalanında kutsal mekâna giderken Suudi güvenlik görevlileri tarafından cinsel saldırıya uğradığı yönündeki haberlerin ardından gelmişti. Yasak, İslâm'ın beş şartından biri olan ve tüm Müslümanların en az bir kez yapması zorunlu olan hac ibadetini kapsam dışı bırakmıştı

İran-Suudi Arabistan ilişkileri

İran'ın umre seferlerini yasaklama hamlesi, bölgede nüfuz ve güç için yıllardır rekabet halinde olan Suudi Arabistan ile İran arasında zaten gergin olan ilişkileri germişti.

Bir yıl sonra, Suudi Arabistan'ın önde gelen Şiî din adamını idam etmesinin ardından iki ülke diplomatik bağlarını kopardı ve bu da Tahran'daki Suudi Büyükelçiliği'nde şiddetli protestolara yol açtı.

İran, 7 yıl aradan sonra Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini yeniden açıyor
Mecra

Riyad, Şiî dinî lider Nimr en-Nimr'in Sünnî çoğunluklu krallık tarafından idam edilmesini protesto etmek için yapılan gösteriler sırasında Tahran'ın temsilcilik ofislerine basılmasının ardından 2016 yılında Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Yemen'de İran destekli Hûsîlerin Basra Körfezi'ndeki Suudi petrol tesislerine ve tankerlerine füze ve drone saldırıları da dahil olmak üzere müteakip olaylar nedeniyle ilişkiler daha da kötüleşti.

Yaklaşık iki yıl önce, Çin'in arabuluculuğuyla Tahran ve Riyad, büyükelçiliklerin yeniden açılması ve büyükelçilerin değişimi ve böylece diplomatik bağların yeniden kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki müzakereler, aynı zamanda iki ülke arasında din dışı turizmin yeniden tesis edilmesini amaçlıyor.

Geçtiğimiz Mart ayında, iki bölgesel düşman, diplomatik bağlarını yeniden tesis etmek ve büyükelçiliklerini yeniden açmak için Çin'in arabuluculuğuna yardımcı olduğu tarihi bir anlaşmaya vardı.

Aralık ayında İran, Krallığın kutsal şehirlere seyahat etmek isteyen İranlılar üzerindeki kısıtlamaları kaldırmayı kabul etmesinden sonra Suudi Arabistan'a umre uçuşlarının yeniden başlayacağını duyurdu.